Weihnachtsplätzchen / 1 Teig - 5 Sorten - Karácsonyi kekszek / 1 tészta - 5 fajta süti
Karácsonyi kekszek / 1 tészta - 5 fajta süti
Nem az én ötletem, hogy le lehet egyszerűsíteni a karácsonyi sütik sütését. Adva van az alaprecept, ami nem különbözik a szokásos
1-2-3 linzertésztától:
1 rész cukor,
2 rész vaj,
3 rész liszt,
Aztán persze kell még tojás és az ízesítéshez vanília, citromhéj vagy más különböző fűszerek.
Sokféle lehetőség van, és az interneten is sokféle recept található.
Nekem itt van a saját receptem:
A következőkre van szükség:
A tésztához:
900 g liszt,
600 g vaj,
300 g cukor,
4 tojás,
vanília,
1 csipet só,
----------------
A bekenéshez + 1 tojás
Ezenkívül:
Az 1. tésztához: /1+2 kép/
100 g őrölt mandula,
Tetszés szerinti dekorcukorkák, vagy csoki,
A 2. tésztához: / 3. kép
100 g őrölt mandula,
tetszés szerinti lekvár,
porcukor a behintéshez,
A 3. tésztához: / 4. kép
2 evőkanál fahéj,
1 evőkanál cukor,
A 4. tésztához: / 5. kép
2 evőkanál mogyorós-nugátkrém,
1 evőkanál étkezési keményítő,
mogyorókrokant a díszítéshez,
Az 5. tésztához: / 6. kép
2 evőkanál kakaópor,
1 evőkanál étkezési keményítő,
maradék felvert tojás,
Elkészítése:
A vajat kockákra vágtam, majd az összes hozzávalót a konyhai robotgép táljába tettem és hagytam meggyúrni. Ha kézzel gyúrjuk, ügyeljünk arra, hogy a tészta ne melegedjen fel. Csak addig gyúrjuk, amíg homogén masszává nem válik.
Ezután megmértem a tésztát, ami majdnem pontosan 2000 g volt. Ezért 5 x 400 g-os darabokra osztottam. Becsomagoltam őket fóliába, és betettem a hűtőbe. Otthagytam őket egy egész éjszakán át, és csak reggel folytattam. Persze az is elég, ha csak 1-2 órát hagyjuk pihenni a tésztát.
Ezután egyesével dolgoztam fel a cipókat:
Az 1. képen ugyanaz a tészta van, mint a 2. képen, csak a tojás nélkül a tetején..... Egyszerűen elfelejtettem megkenni őket. A cukordísz így is ráragadt.
A 2. képen csokidarabkákkal is próbálkoztam.
A 2. tésztából a linzerkarikákat formáztam. Sárgabaracklekvárral ragasztottam össze őket.
Majd a 3. tésztából ropogós fahéjas kekszeket sütöttem. A tésztába kevertem a fahéjat. Miután kiszúrtam, megszórtam őket fahéj és cukor keverékével.
A 4. tésztából készültek a nugátos kekszek mogyorós szórással.
Az 5. tésztából készültek a csokoládés kekszek cukorral megszórva.
A díszítéshez természetesen különböző sütikiszúrót lehet használni tetszés szerint.
Süssük 160°-on forró levegős beállítással, vagy 180°-on alsó-felső fokozaton. Természetesen a forrólevegős sütés jobb, mert több tepsivel is süthetünk egyszerre.
Jól záródó dobozokban hetekig is elállnak. Arra ügyeljünk, hogy a lekvárral készült sütiket külön tároljuk.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen