Weihnachtsplätzchen / 1 Teig - 5 Sorten - Karácsonyi kekszek / 1 tészta - 5 fajta süti









Weihnachtsplätzchen / 1 Teig - 5 Sorten


Es ist nicht meine Idee, dass man sich es einfacher macht beim Plätzchenbacken.  Es gibt das Grundrezept, was nicht anderes ist, als das ganz normale 1-2-3-Teig:
1 Teil Zucker,
2 Teil Butter, 
3 Teil Mehl, 

Dazu kommt-kommen natürlich noch Ei-Eier und noch fürs Geschmach Vanille, Zitronenschale, oder noch andere verschiedene Gewürze.

Es gibt viele verschieden möglichkeiten und es gibt auch im Internet viele verschiedene Rezepte dafür.
Ich habe hier mein eigene Zusammenstellung:

Man braucht:

Für den Teig:

900 g Mehl,
600 g Butter, 
300 g Zucker,
4 Eier,
Vanille,
1 Priese Salz,
----------------
Zum Einpinseln + 1 Ei

Zusätzlich:

Für den 1. Teig: /1+2 Bilder/

100 g gemahlene Mandeln,
Dekostreusel je nach Wahl,

Für den 2. Teig: / 3. Bild


100 g gemahlene Mandeln,
Konfitüre nach Wahl,
Puderzucker zum besteuben,

Für den 3. Teig: / 4. Bild

2 El Zimt,
1 El Zucker,

Für den 4. Teig: / 5. Bild

2 EL Nuss-Nugat-Creme,
1 EL Speisestärke,
Haselnuss-krokant zum dekorieren,

Für den 5. Teig: / 6. Bild

2 El Kakaopulver,
1 El Speisestärke,
Reste vom aufgeschlagenem Ei, 

Zubereitung:

Ich habe die Butter auf Würfel geschnitten, dann alle Zutaten in die Schüssel der Küchenmaschine gegeben und kneten lassen. Wenn man per Hand knetet, sollte man drauf achten, dass der Teig sich nicht aufwärmt. Nur solange kneten, bis es eine homogene Masse wird.
Dann habe ich den Teig gewogen, der war fast genau 2000 g. Also habe den auf 5x 400 g Stücke geteilt. In Folie eingepackt kamen sie in den Kühlschrank. Ich habe sie eine ganze Nacht dort gelassen und nur morgens weitergemacht. Es langt natürlich auch, wenn man nur 1-2 Stunden den Teig ruhen lässt.

Dann habe ich die Teigkugeln einen nach den anderen verarbeitet:

Auf dem 1. Bild ist das gleiche Teig, wie auf dem 2. Bild, nur ohne Ei oben...  Ich habe es einfach vergessen, sie einzupinseln. Die Steusel haben trotzdem gehalten.
Auf dem 2. Bild habe ich auch mal mit Schokostückchen probiert.

Vom 2. Teig habe ich die Spitzbuben gemacht. Ich habe da Aprikosenmarmelade genommen.

Vom 3. Teig habe ich dann knusprigen Zimtteilchen gebacken. Nach dem Ausstechen mit Zimt-Zucker-Gemisch bestreut.

Vom 4. Teig sind die Nougatplätzchen mit Haselnusskrokant geworden.

Vom 5. Teig sind die Schokoladenkekse mit Zuckerstreusel.

Man kann natürlich verschiede Ausstechformen nehmen und fürs Deko sind auch alles erlaubt.

Backen in 160° Heissluft, oder 180° Unter-Oberhitze. Natürlich ist mit Heissluft backen besser, da man mehrere Bleche auf einmal reingeben kann.













      Karácsonyi kekszek / 1 tészta - 5 fajta süti


Nem az én ötletem, hogy le lehet egyszerűsíteni a karácsonyi sütik sütését. Adva van az alaprecept, ami nem különbözik a szokásos 

 1-2-3 linzertésztától:

1 rész cukor,

2 rész vaj, 

3 rész liszt, 


Aztán persze kell még tojás és az ízesítéshez vanília, citromhéj vagy más különböző fűszerek.

Sokféle lehetőség van, és az interneten is sokféle recept található.

Nekem itt van a saját receptem:

A következőkre van szükség:

A tésztához:

900 g liszt,

600 g vaj, 

300 g cukor,

4 tojás,

vanília,

1 csipet só,

----------------

A bekenéshez + 1 tojás


Ezenkívül:


Az 1. tésztához: /1+2 kép/

100 g őrölt mandula,

Tetszés szerinti  dekorcukorkák, vagy csoki,


A 2. tésztához: / 3. kép

100 g őrölt mandula,

tetszés szerinti lekvár,

porcukor a  behintéshez,


A 3. tésztához: / 4. kép

2 evőkanál fahéj,

1 evőkanál cukor,


A 4. tésztához: / 5. kép

2 evőkanál mogyorós-nugátkrém,

1 evőkanál  étkezési keményítő,

mogyorókrokant a díszítéshez,


Az 5. tésztához: / 6. kép

2 evőkanál kakaópor,

1 evőkanál étkezési keményítő,

maradék felvert tojás, 


Elkészítése:

A vajat kockákra vágtam, majd az összes hozzávalót a konyhai robotgép táljába tettem és hagytam meggyúrni. Ha kézzel gyúrjuk, ügyeljünk arra, hogy a tészta ne melegedjen fel. Csak addig gyúrjuk, amíg homogén masszává nem válik.

Ezután megmértem a tésztát, ami majdnem pontosan 2000 g volt. Ezért 5 x 400 g-os darabokra osztottam. Becsomagoltam őket fóliába, és betettem a hűtőbe. Otthagytam őket egy egész éjszakán át, és csak reggel folytattam. Persze az is elég, ha csak 1-2 órát hagyjuk pihenni a tésztát.

Ezután egyesével dolgoztam fel a cipókat:

Az 1. képen ugyanaz a tészta van, mint a 2. képen, csak a tojás nélkül a tetején.....  Egyszerűen elfelejtettem megkenni őket. A cukordísz így is ráragadt.

A 2. képen csokidarabkákkal is próbálkoztam.


A 2. tésztából a linzerkarikákat formáztam. Sárgabaracklekvárral ragasztottam össze őket.

Majd a 3. tésztából ropogós fahéjas kekszeket sütöttem. A tésztába kevertem a fahéjat. Miután kiszúrtam, megszórtam őket fahéj és cukor keverékével.

A 4. tésztából készültek a nugátos kekszek mogyorós szórással.

Az 5. tésztából készültek a csokoládés kekszek cukorral megszórva.

A díszítéshez természetesen különböző sütikiszúrót lehet használni tetszés szerint.

Süssük 160°-on forró levegős beállítással, vagy 180°-on alsó-felső fokozaton. Természetesen a forrólevegős sütés jobb, mert több tepsivel is süthetünk egyszerre.

Jól záródó dobozokban hetekig is elállnak. Arra ügyeljünk, hogy a lekvárral készült sütiket külön tároljuk.





 

Kommentare