Ungarisches Geschnetzeltes - Brassói aprópecsenye



               
                   Ungarisches Geschnetzeltes 

In Ungarn heisst das Gericht: Brassói aprópecsenye- Brassó-Kronstadt. (liegt in Rumänien) Es wird von Schweinefleisch und Kartoffeln zubereitet. Normalerweise koche ich mit Pommes-Frittes, aber heute habe ich mit Neue-Kartoffeln zubereitet.

Zutaten: (für 2 Personen)

500 g mageres Schweinefleisch, (ev. Geschnetzeltes)
500 g Kartoffeln, 
Oel oder Kokosfett zum Anbraten, 
3-4 Zehen Knoblauch,
1/2 KL Brühepulver,
Salz, Pfeffer, 
1 KL Majorann,
1/2 KL rote Paprikapulver

Zubereitung:

Das Fleisch säubern und auf dünne Streifen schneiden,
Eine grosse Pfanne heiss werden lassen, das Fett reingeben und das Fleisch scharf anbraten. 3-4 EL Wasser dazugeben, Würzen und mit Deckel dünsten lassen (ca. 30 Min.) Wenn das Fleisch weich ist, Knoblauch schneiden drüber streuen. Vom Herd nehmen.
Solange das Fleisch kocht, kann man die Kartoffeln zubereiten:
entweder man nimmt ganz normalen Pommes Frittes und brät sie,
oder wie ich, bereitet frisch zu.
Die Kartoffeln waschen und auf  längliche Form schneiden. In eine grosse Pfanne geben, mit ganz wenig Wasser und Brühepulver. Solange kochen (eher dämpfen), bis sie halb gekocht sind. Die Flüssigkeit ganz verkochen, 1 EL Kokosfett (oder, was man benützt) dazugeben und die Kartoffeln rotbraun rösten.
Die fertigen Kartoffeln zum Fleisch geben, zusammenrühren, mit der roten Paprika bestreuen. 
Dazu passt sehr gut ein gemischter Salat.




        







                          Brassói aprópecsenye

Ezt az ételt nagyon sokszor készítettem Németországban, csak magyar apróhúsnak hívtuk. Meg is maradt a neve.
Általában kész, fagyasztott sűltkrumplival( Pommes-Frittes) szoktam készíteni, de most megpróbáltam friss újkrumplival. Nagyon finomra sikerült,  ajánlhatom mindenkinek.

Hozzávalók: (2 személyre)

500 g sovány sertéshús,
500 g újkrumpli,
só, bors,
1/2 kk Vegeta, vagy hasonló ízesítő fűszer,
1 kk majoránna,
3-4 gerezd fokhagyma,
1/2 kk pirospaprika

Elkészítése:

A húst megmossuk és hosszúkás csíkokra szeljük. Egy nagy serpenyőt megforrósítunk,beletesszük a zsiradékot és  megpirítjuk benne a húst. 1-2 kanál vizet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Kb. 30 percig tart, közben többször egy pici vizet kell hozzá adni, de soha sem sokat. Ha megpuhult a hús, rátesszük a reszelt fokhagymát és levesszük a tűzről.
Amíg a hús puhul, elkészítjük a burgonyát is. Vagy hasábburgonyát készítünk, ahogy szoktuk, vagy újkrumplit, ahogy én készítettem.
Az újkrumplit alaposan megmossuk, héját rajta hagyjuk. 4, vagy 6 részre, nagyságától függöen, hosszúkásra vágjuk. Egy nagy serpenyőbe tesszük, pár evőkanál vizet és a Vegetát adunk hozzá. Fedő alatt félpuhára pároljuk. Elfőzzük a vizet, egy kanál zsiradékot adunk hozzá és pirosra sütjük.
A kész burgonyát összekeverjük a hússal, megszórjuk pirospaprikával és ismét lefedjük, hogy a tálalásig legyen ideje, az ízeinek összeérni. Vegyes saláta illik hozzá, de természetesen savanyúság is passzol.







Kommentare