Blätterteigtasche mit Schinken-Pilz-Füllung - Sonkás-gomás töltelékes leveles batyu


 

Blätterteigtasche mit Schinken-Pilz-Füllung

Ich habe Kräuterseibling verwendet, aber du kannst natürlich deine Lieblingspilze nehmen. Ob frisch oder aus der Dose, das Gericht schmeckt natürlich am besten mit frischen Zutaten.

Zutaten für 6 Teigtaschen:

  • 1 frischer oder gefrorener Blätterteig
  • ca. 400 g Pilze (ich habe 3 große Kräuterseiblinge genommen)
  • 100-120 g Kochschinken
  • 1 Zwiebel
  • 3-4 Knoblauchzehen
  • 3-4 EL hochwertiges Pflanzenöl zum Anbraten
  • Salz, Pfeffer, Kräuter nach Geschmack (ich habe Knorr Würzlinge verwendet)
  • 2 EL Frischkäse
  • 1 Ei oder nur verquirltes Eiweiß zum Bestreichen

Zubereitung:

  1. Die Pilze putzen, idealerweise nicht waschen. Wenn du Pilze aus der Dose verwendest, diese abgießen und abtropfen lassen.
  2. Zwiebeln und Knoblauch schälen und hacken.
  3. Den Kochschinken in kleine Stücke hacken.
  4. Das Pflanzenöl in einer Pfanne erhitzen und Zwiebeln sowie Knoblauch darin anbraten. Anschließend die Pilze hinzufügen und scharf anbraten. Zum Schluss die Schinkenstücke dazugeben und kurz mitbraten.
  5. Die Gewürze und Kräuter nach Geschmack hinzufügen.
  6. Die Pfanne vom Herd nehmen und den Frischkäse unterrühren. Achtung, dabei nicht kochen lassen.

      


Den Ofen auf 200°C Ober-/Unterhitze vorheizen.

  1. Den Blätterteig aus der Verpackung nehmen und in 6 Stücke schneiden.
  2. Auf jedes Teigstück etwa 1,5 gehäufte EL der Füllung geben und gleichmäßig verteilen.
  3. Die Teigstücke zu Taschen formen. Du kannst entweder die Ecken nach innen aufeinanderlegen oder sie zusammendrücken - wähle die Methode, die dir am besten gefällt.

Die Teigtaschen mit verquirltem Ei oder Eiweiß bestreichen. (Ich habe nur Eiweiß verwendet, da ich die Eigelbe für die SauceHollandaise verwendet habe.)
Die gefüllten Teigtaschen im vorgeheizten Backofen goldbraunbacken.

Du kannst dazu, wie ich, Spargel mit Sauce Hollandaise, anderes Gemüse oder einfach nur einen gemischten Salat servieren.

Guten Appetit!



Sonkás-gomás töltelékes leveles batyu

Választhatsz ördögszekér gombát a töltelékhez, ahogy én is tettem, de természetesen kedvenc gombáidat is felhasználhatod. Friss vagy konzerv gombával is készítheted, de az étel íze jobb lesz, ha friss hozzávalókat használsz.

Hozzávalók 6 tésztabatyuhoz:

  • 1 leveles tészta
  • Kb. 400 g ördögszekér gomba (Pleurotus ostreatus)/vagy 1 konzerv gomba,
  • 100-120 g sonka
  • 1 hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál jó minőségű növényi olaj a sütéshez
  • só, bors, ízlés szerinti fűszerek, fűszernövények
  • 2 evőkanál krémsajt
  • -------------------------------------------------
  • 1 tojás vagy csak felvert tojásfehérje a megkenéshez

Elkészítés:

  1. Az ördögszekér gombákat alaposan tisztítsd meg, lehetőleg ne mossd meg őket. Ha konzervet használsz, öntsd le és hagyd lecsöpögni.
  2. Hámozd meg és aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát.
  3. Vágtad kis darabokra a sonkaszeleteket.
  4. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ezután add hozzá az ördögszekér gombát, és pirítsd őket ropogósra. Végül keverd hozzá a sonkadarabokat, és pirítsd meg rövid ideig.
  5. Most jöhetnek a só, bors és a kedvenc fűszereid.
  6. Vedd le a serpenyőt a tűzhelyről, majd keverd hozzá a krémsajtot. Vigyázz, hogy ne forrald fel.


Kapcsold be a sütőt 200 °C-ra, alsó-felső sütéssel.

  1. Vedd ki a leveles tésztát a csomagolásból, majd vágd 6 darabra.
  2. Minden darabra tegyél a töltelékből, amíg egyenletesen eloszlik...
  3. kb. 1,5 hegyes evőkanál. Készíts táskákat a tésztából. Vagy hajtsd be az egyes sarkokat egymásra, vagy csippentsd össze őket... mindenki válassza azt a módszert, ami neki jobban tetszik. Kend meg a tésztadarabokat felvert tojással.



  1. A töltött tésztákat süsd aranybarnára a előmelegített sütőben.
  2. A batyuk mellé, ahogy én is tettem, kínálhatsz hollandi mártásos spárgát, más zöldségeket vagy egyszerűen egy friss vegyes salátát.

    Jó étvágyat!

Kommentare