Blätterteigtasche mit Schinken-Pilz-Füllung - Sonkás-gomás töltelékes leveles batyu
Blätterteigtasche mit Schinken-Pilz-Füllung
Ich habe Kräuterseibling verwendet, aber du kannst natürlich deine Lieblingspilze nehmen. Ob frisch oder aus der Dose, das Gericht schmeckt natürlich am besten mit frischen Zutaten.
Zutaten für 6 Teigtaschen:
- 1 frischer oder gefrorener Blätterteig
- ca. 400 g Pilze (ich habe 3 große Kräuterseiblinge genommen)
- 100-120 g Kochschinken
- 1 Zwiebel
- 3-4 Knoblauchzehen
- 3-4 EL hochwertiges Pflanzenöl zum Anbraten
- Salz, Pfeffer, Kräuter nach Geschmack (ich habe Knorr Würzlinge verwendet)
- 2 EL Frischkäse
- 1 Ei oder nur verquirltes Eiweiß zum Bestreichen
Zubereitung:
- Die Pilze putzen, idealerweise nicht waschen. Wenn du Pilze aus der Dose verwendest, diese abgießen und abtropfen lassen.
- Zwiebeln und Knoblauch schälen und hacken.
- Den Kochschinken in kleine Stücke hacken.
- Das Pflanzenöl in einer Pfanne erhitzen und Zwiebeln sowie Knoblauch darin anbraten. Anschließend die Pilze hinzufügen und scharf anbraten. Zum Schluss die Schinkenstücke dazugeben und kurz mitbraten.
- Die Gewürze und Kräuter nach Geschmack hinzufügen.
- Die Pfanne vom Herd nehmen und den Frischkäse unterrühren. Achtung, dabei nicht kochen lassen.
Den Ofen auf 200°C Ober-/Unterhitze vorheizen.
- Den Blätterteig aus der Verpackung nehmen und in 6 Stücke schneiden.
- Auf jedes Teigstück etwa 1,5 gehäufte EL der Füllung geben und gleichmäßig verteilen.
- Die Teigstücke zu Taschen formen. Du kannst entweder die Ecken nach innen aufeinanderlegen oder sie zusammendrücken - wähle die Methode, die dir am besten gefällt.
Du kannst dazu, wie ich, Spargel mit Sauce Hollandaise, anderes Gemüse oder einfach nur einen gemischten Salat servieren.
Guten Appetit!
Sonkás-gomás töltelékes leveles batyu
Választhatsz ördögszekér gombát a töltelékhez, ahogy én is tettem, de természetesen kedvenc gombáidat is felhasználhatod. Friss vagy konzerv gombával is készítheted, de az étel íze jobb lesz, ha friss hozzávalókat használsz.
Hozzávalók 6 tésztabatyuhoz:
- 1 leveles tészta
- Kb. 400 g ördögszekér gomba (Pleurotus ostreatus)/vagy 1 konzerv gomba,
- 100-120 g sonka
- 1 hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál jó minőségű növényi olaj a sütéshez
- só, bors, ízlés szerinti fűszerek, fűszernövények
- 2 evőkanál krémsajt
- -------------------------------------------------
- 1 tojás vagy csak felvert tojásfehérje a megkenéshez
Elkészítés:
- Az ördögszekér gombákat alaposan tisztítsd meg, lehetőleg ne mossd meg őket. Ha konzervet használsz, öntsd le és hagyd lecsöpögni.
- Hámozd meg és aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát.
- Vágtad kis darabokra a sonkaszeleteket.
- Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ezután add hozzá az ördögszekér gombát, és pirítsd őket ropogósra. Végül keverd hozzá a sonkadarabokat, és pirítsd meg rövid ideig.
- Most jöhetnek a só, bors és a kedvenc fűszereid.
- Vedd le a serpenyőt a tűzhelyről, majd keverd hozzá a krémsajtot. Vigyázz, hogy ne forrald fel.
Kapcsold be a sütőt 200 °C-ra, alsó-felső sütéssel.
- Vedd ki a leveles tésztát a csomagolásból, majd vágd 6 darabra.
- Minden darabra tegyél a töltelékből, amíg egyenletesen eloszlik...
- kb. 1,5 hegyes evőkanál. Készíts táskákat a tésztából. Vagy hajtsd be az egyes sarkokat egymásra, vagy csippentsd össze őket... mindenki válassza azt a módszert, ami neki jobban tetszik. Kend meg a tésztadarabokat felvert tojással.
- A töltött tésztákat süsd aranybarnára a előmelegített sütőben.
A batyuk mellé, ahogy én is tettem, kínálhatsz hollandi mártásos spárgát, más zöldségeket vagy egyszerűen egy friss vegyes salátát.
Jó étvágyat!
Kommentare
Kommentar veröffentlichen