Schweizer Gerstensuppe mit Bohnen


  



           Schweizer Gerstensuppe mit Bohnen


Zutaten:

150 g Gersten,

150 g gewürfelte Bacon, oder geräucherte Speck,

2 mittelgrosse Zwiebeln,

2 Zehen Knoblauch,

4-5 Möhren, 

2-3 Petersilienwurzeln, 

1-2 Pasternak,

(alles, je nach Grösse)

1/2 Knäule Sellerie,

2 mittelgrosse Kartoffeln,

1 Stange Lauch,

1 Bund Petersilie,

1 Dose Weisse Bohnen,

2 Liter Fleischbrühe, 

oder einfach Suppenwürfeln,

2-3 Lorbeerblätter,

200 ml Sahne


Zubereitung:


Die Gersten möglichst für paar Stunden ins Wasser legen.

Einen Topf erhitzen, die Baconwürfeln reingeben, anbraten. Die gewürfelte Zwiebeln und Knoblauch dazutun.

Dann die Gersten dazugeben, mit Brühe, oder Wasser aufgiessen. Je nach dem, ob wir eine dicke, oder eher flüssiger Suppe möchten, sollte man die Flüssigkeit dazugeben.

Solange sollte man vorkochen, bis alle weitere Zutaten vorbereitet sind.

Also,  die ganze Gemüse ausser Lauch und Petersielie schälen, waschen und ganz klein würfeln. Bohnen von der Dose abgiessen, auf Seite legen. 

Dann die fertiggewürfelte Gemüse in den Topf dazugeben, würzen, Lorbeeren reingeben. Nach 5-6 Minuten Kochen,  kommt Bohnen, Lauch und Petersilie dazu. Anschliessend wird die Sahne reingetan. Noch einmal aufkochen, abschmecken, fertig. 




                         Svájci árpaleves babbal




Összetevők:


150 g árpa,

150 g kockára vágott bacon vagy füstölt szalonna,

2 közepes hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

4-5 szál sárgarépa, 

2-3 szál petrezselyemgyökér, 

1-2 szál paszternák,

(minden, mérettől függően)

1/2 gumó zeller,

2 közepes burgonya,

1 szár póréhagyma,

1 csokor petrezselyem,

1 konzerv fehér bab,

2 liter húsleves, vagy egyszerűen leveskockák,

2-3 babérlevél,

200 ml tejszín


Elkészítés:


Az árpát lehetőleg néhány órára tegyük vízbe.

Melegítsünk fel egy lábast, adjuk hozzá a szalonnakockákat, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és fokhagymát is.

Ezután tegyük bele az árpát, öntsük fel a húslevessel vagy vízzel.

Annyi folyadékot adjunk hozzá, miszerint sűrűbb, vagy hígabb levest szeretnénk. 

Addig főzzük a gerslit, amíg az összes többi hozzávalót előkészítjük.

Hámozzuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel az összes zöldséget, kivéve a póréhagymát és a petrezselymet. Ezekre csak a végén van szükség. Csöpögtessük le a konzervbabot, és tegyük félre. 

Ezután tegyük a felkockázott zöldségeket a fazékba a félig főtt gerslihez, fűszerezzük, adjuk hozzá a babérlevelet. Miután 5-6 percig főztük, adjuk hozzá a babot, a felszeletelt póréhagymát és az aprított  petrezselymet is. Ezután adjuk hozzá a tejszínt. Forraljuk fel újra, ízlés szerint fűszerezzük, kész. 



Kommentare