Schneehörnchen - Hókifli



                                                   Schneehörnchen


Diese Hörnchen sind typisch ungarisch. Die sind super zart und mürbe, obwohl sie vom Hefeteig hergestellt sind.

Innen drin ist Zwetschgenmarmelade, aber man kann Nussfüllung oder etwas anderes nehmen.

Die Zubereitung ist etwas mühsam, aber nicht schwer.


Zutaten:

500 g Mehl,

100 g Milch,

100 g Sauerrahm,

100 g Butter,

100 g Schweineschmalz,

20 g Hefe,

20 g Zucker,

1 Prise Salz,

--------------------------

Für die Füllung:

Backfeste Marmelade nach Geschmack, oder

Nussfülle,

oder Nuss-Nugat-Creme,

--------------------------

250 g Puderzucker mit Vanille gemischt und gesiebt.


Man nimmt alle obere Zutaten kalt und mit dem Knethaken knetet man ca in 5 Minuten einen geschmeidigen Teig.

Zugedeckt 1 Stunde ruhen lassen.

Danach aufs  bemehlte Brett legen. Etwas kleinere Stücke als ein Walnuss abzwicken und rund formen.

Ich hatte 86 Stücke rausbekommen.


Danach werden alle einzeln ganz dünn ausgewalzt, dann gefüllt und anschliessend wie ein Hörnchen aufgerollt. 

Ich habe dafür eine kleine Handwalze genommen und den Teig möglichst auf Dreieck-Form gewalzt. Wie man sieht, die sind fast durchsichtig, so dünn kann man den Teig auswalzen.

Ich habe die Füllung in ein Spritzbeutel gefüllt, dann damit portioniert. 




In 180° vorgeheizt Unter-Oberhitze auf Semmelfarbe backen.

Puderzucker mit Vanille mischen und die fertigen Stückchen sofort  reintun und umwälzen. 


Das Bild täuscht, es sind nur 6-7 cm gross.



Nach dem Auskühlen in gut schliessende Box aufbewahren.



                         Hókifli



Hozzávalók:

500 g liszt,

100 g tej,

100 g tejföl,

100 g vaj,

100 g zsír,

20 g élesztő,

20 g cukor,

1 csipet só,


A töltelékhez:

sütésálló lekvár ízlés szerint, vagy

diós, vagy mákos töltelék,

vagy nugátkrém,

--------------------------

250 g porcukor vaníliával összekeverve és átszitálva.


Elkészítése:

Az összes felső hozzávalót hidegen tegyük be a dagasztótálba és gyúrjuk  5 percig, hogy sima tésztát kapjunk.

Fedjük le és hagyjuk 1 órán át pihenni. 

Ezután tegyük lisztezett deszkára. Egy diónál valamivel kisebb darabokat csípjünk le, és formázzuk kis golyókká.

Nekem 86 db lett.



Ezután egyenként nagyon vékonyan kisodorjuk őket, majd megtöltjük, és végül feltekerjük, mint egy kiflit. 

Ehhez egy kis kézi hengert használtam és lehetőleg háromszög alakúra sodortam a tésztát. Amint látható is, szinte átlátszóak, ennyire vékonyra lehet kinyújtani a tésztát. 

A tölteléket egy habzsákba töltöttem és azzal nyomtam ki a tésztára. 





Így sokkal gyorsabban, egyszerűbben megy, mint kiskanállal.

Süssük 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső hőfokon, amíg a tészta szép zsemleszínre sül.

Keverjük össze a porcukrot a vaníliával, és azonnal tegyük bele a kész kifliket, majd forgassuk meg őket



A kép csalóka, csak 6-7 cm-esek. 




Lehűlés után légmentesen záródó dobozba tesszük őket és így tároljuk.



Kommentare