Kirschkuchen mit Streusel - Megges pite morzsával
Kirschkuchen mit Streusel
Zutaten:
Für den Belag:
1 Glas Kirschen,
150 g Zucker,
50 g Speisestärke,
Für den Teig:
250 g Mehl,
125 g Zucker,
100 g Butter,
1 grosses Ei,
1/2 KL Backpulver,
Vanille,
eventuell Zitronenschale,
Für den Streusel:
80 g Mehl,
80 g Zucker,
80 g gemahlene Nüsse, (egal welche)
80 g Butter,
Zubereitung:
Zuerst wird der Teig zubereitet: dazu alle Zutaten ganz kurz zusammenkneten. Der Teig soll sich nicht aufwärmen, aber soll einen homogenen Konsistenz haben. In Klarsichtfolie packen und solange in den Kühlschrank stellen, bis die Kirschfüllung ganz ausgekühlt is.
Jetzt dei Füllung zubereiten: dazu die Kirschen vom Glas in einen Topf geben. Zucker mit der Stärke vermischen, dann vom Saft nach und nach dazumischen, glattrühren. Alles aufkochen bis die sich verdickt.
Ganz auskühlen lassen.
Den Teig ausrollen, in eine Obstkuchenform legen. (davor die Form gründlich mit Butter einpinseln)
Die Ränder sollten abgeschnitten werden, den abfallenden Teig kann man noch auf den Boden legen und glatt walzen.
Die Kirschfüllung draufgeben und glatt ziehen.
Backofen auf 180° Unter-Obenhitze einschalten.
Jetzt kann man für den Streusel alle Zutaten ganz kurz per Hand vermischen, dann oben auf den Kuchen streuen.
Backzeit ist vom Ofen abhängig, 35-45 Minuten.
Nach dem Backen mindestens 15 Minuten auskühlen lassen, dann die Ränder lösen. Dann über Kopf auf eine feste Unterlage stürzen. (so wie hier auf dem Bild) Dann kann man die Tortenplatte, oder Teller drauflegen und den Kuchen zurückdrehen.
Wenn der Kuchen ausgekühlt ist, kann man servieren. Am besten schmeckt er mit Schlagsahne.
Megges pite morzsával
Összetevők:
A feltéthez:
1 üveg meggybefőtt,
150 g cukor,
50 g étkezési keményítő,
A tésztához:
250 g liszt,
125 g cukor,
100 g vaj,
1 nagy tojás,
1/2 KL sütőpor,
Vanília,
citromhéj, (elhagyható)
A morzsához:
80 g liszt,
80 g cukor,
80 g darált dió, mandula, vagy mogyoró,
80 g vaj,
Előkészítés:
Először készítsük el a tésztát: gyúrjuk össze az összes hozzávalót nagyon gyorsan. A tésztának nem szabad felmelegednie, de homogén állagúnak kell lennie. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe, amíg a meggyes töltelék teljesen kihűl.
Most készítsük el a tölteléket: tegyük a meggyet az üvegből egy edénybe. Keverjük össze a cukrot a keményítővel, majd fokozatosan adjuk hozzá a gyümölcslevet, és keverjük simára. Forraljuk fel az egészet, főzzük amíg be nem sűrűsödik.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Sodorjuk ki a tésztát, tegyük egy gyümölcsös tortaformába. (előtte a formát alaposan kikenjük vajjal).
A széleket le kell vágni, a leeső tésztát még az aljára lehet tenni, és simára sodorni.
Tegyük a tetejére a meggyes tölteléket, és simítsuk el.
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokos alsó-felső fokozatra.
Kézzel nagyon gyorsan összekeverhetjük a morzsát. Az összes hozzávalót egyszerre elmorzsoljuk, majd a torta tetejére szórjuk.
A sütési idő sütőtől függően 35-45 perc.
Sütés után legalább 15 percig hagyjuk hűlni, majd lazítsuk meg a szélét. Ezután fordítsa fel fejjel lefelé egy szilárd felületre. (ahogy itt a képen látható) Ezután a tortalapot, vagy tányért a tetejére helyezzük, és visszafordítjuk a pitét.
Amikor a süti kihűlt, tálalhatjuk. Tejszínhabbal a legfinomabb.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen