Grieben Pogatschen 2. - Töpörtyűs pogácsa 2
A receptet anyukám receptes könyvében találtam, megsütöttem. Annyiban más, mint a másik receptem, hogy ebbe a tésztába belegyúrjuk a töpörtyűkrémet és nem a hajtogatásnál kenegetjük bele.
Szerintem egyszerűbb és nagyon finom lett.
Összetevők:
500 g liszt,
170 g töpörtyűkrém,
50 g vaj,
2 tojás,
20 g élesztő, (én kevesebbet használtam)
100 g tej,
1 csésze zsíros tejföl ,
körülbelül 20 g só,
sok bors,
--------------------
1 tojás a bekenéshez
Elkészítés:
A recept szerint az élesztőt a tejben kell felfuttatni.
Ezt én mindig kihagyom. A vaj, a zsemlemorzsa és a só kivételével az összes hozzávalót beleteszem a konyhai robotgép táljába, és hagyom, hogy összegyúrja.
4 perc elteltével hozzáadjuk a vajat és a zsiradékot, majd a dagasztási idő végén a sót.
(kb. 10 perc dagasztási idő)
Tegyük a tésztát egy nagy műanyag zacskóba vagy csomagoljuk be fóliába, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Reggel kivesszük hidegből és először is kisodorjuk a tésztát. Hajtogatjuk a szokott módon, majd betekarva pihentetjük. Ismételjük ezt 2-3 alkalommal 20 percenként.
Ezután kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk a tésztánkat.. A felületét kockamintásra kell bevágni, vagy csak bekarcolni, ki hogy szereti. Ezután egy kerek pogácsaszaggatóval vágjuk ki a pogácsákat. A nagysága szintén ízlés kérdése. Ha valaki a ropogós pogácsát szereti, használjon kisebb kiszúrót, ha puhábbat, akkor nagyobb kiszúrót. Helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire. Kenjük meg felvert tojással.
Ezután körülbelül 45 percig kell pihenniük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen