Grieben Pogatschen 2. - Töpörtyűs pogácsa 2




Grieben Pogatschen 2.

Ich habe ein Rezept von meiner Mutter genommen.  Es ist sehr einfach, geht schnell, schmeckt lecker, ist echt ungarisch. Man bietet sie an zum Bier, oder Wein zum Knabbern...





Zutaten:

500 g Mehl,
170 g Griebencreme, (Grieben durch den Wolf)
50 g Butter,
2 Eier,
20 g Hefe, (ich habe weniger genommen)
100 g Milch,
1 Becher Schmand, oder Sauerrahm, oder Creme Fresh,
ca 20 g Sal,
reichlich Pfeffer,  
--------------------
1 Ei zum Bepinseln


Zubereitung.

Im Rezept steht, dass man die Hefe in der Milch gehen lassen soll.
Ich mache es nie. Ich habe alle Zutaten, ausser Butter, Grieben und Salz in die Schüssel von der Küchenmaschine gegeben und kneten lassen.
Nach 4 Minuten kommen die Butter und Grieben auch dazu und am Ender der Knetzeit kommt erst der Salz rein.
( ca. 10 Minuten Knetzeit)
Den Teig dann  in eine grosse Plastiktüte legen, oder Klarsichtfolie wickeln und für über Nacht in den Kühlschrank legen.
Morgens kommt dann aus der Kälte und als erstes wird der Teig ausgerollt und gefaltet. Das wiederholt man noch 2-3x alle 20 Minuten.
Dann wir der Teig in ca. 1 cm Dicke ausgerollt. Die Oberfläche sollte man in Würfelmuster einritzen. Dann mit einem runden Ausstecher die Pogatschen ausstechen, und auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. Mit verquirltem Ei die Oberfläche bepinseln.
Sie sollen dann noch ca 45 Minuten ruhen.






Den Backofen auf 200° Ober-Unterhitze einschalten. Solange backen, bis die Pogatschen oben und unten auch schöne rötliche Farbe bekommen.










                      Töpörtyűs pogácsa 2 



A receptet anyukám receptes könyvében találtam, megsütöttem. Annyiban más, mint a másik receptem, hogy ebbe a tésztába belegyúrjuk a töpörtyűkrémet és nem a hajtogatásnál kenegetjük bele.

Szerintem egyszerűbb és nagyon finom lett. 


Összetevők:

500 g liszt,

170 g töpörtyűkrém, 

50 g vaj,

2 tojás,

20 g élesztő, (én kevesebbet használtam)

100 g tej,

1 csésze zsíros tejföl ,

körülbelül 20 g só,

sok bors,  

--------------------

1 tojás a bekenéshez



Elkészítés:

A recept szerint az élesztőt a tejben kell felfuttatni.

Ezt én mindig kihagyom. A vaj, a zsemlemorzsa és a só kivételével az összes hozzávalót beleteszem a konyhai robotgép táljába, és hagyom, hogy összegyúrja.

4 perc elteltével hozzáadjuk a vajat és a zsiradékot, majd a dagasztási idő végén a sót.

(kb. 10 perc dagasztási idő)

Tegyük a tésztát egy nagy műanyag zacskóba vagy csomagoljuk be fóliába, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Reggel kivesszük hidegből és először is kisodorjuk a tésztát. Hajtogatjuk a szokott módon, majd betekarva pihentetjük.       Ismételjük ezt 2-3 alkalommal 20 percenként.

Ezután  kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk a tésztánkat.. A felületét kockamintásra kell bevágni, vagy csak bekarcolni, ki hogy szereti. Ezután  egy kerek pogácsaszaggatóval vágjuk ki a pogácsákat. A nagysága szintén ízlés kérdése. Ha valaki a ropogós pogácsát szereti, használjon kisebb kiszúrót, ha puhábbat, akkor nagyobb kiszúrót. Helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire. Kenjük meg felvert tojással.

Ezután körülbelül 45 percig kell pihenniük.








Kapcsoljuk be a sütőt 200°-ra.  Ha elég forró, a középső sínen szép pirosra sütjük őket. 
















Kommentare