Zitronen-Rührkuchen - Citromos kevert kuglóf



Zitronen-Rührkuchen

Zutaten: 

3 Stück Zitronen,
4 Eier, getrennt
100 g Butter,
100 g Speiseöl, ( ich habe Erdnussöl genommen)
350 g Zucker,
Vanille, 
420 g Mehl,
1 Tüte Backpulver,
-----------------------
Puderzucker zum bestäuben, oder Schokoglasur

Zubereitung:

Die Zitronen schälen. Mann muss die ganze weisse Häute auch entfernen, sonst wird der Kuchen bitter.
Die ganzen Kerne sorgfältig entfernen. Dann wird die Zitrone mit einem Mixer, oder am besten mit smoothie maker ganz fein püriert.

Eine Gugelhupf-Form mit Butter einpinseln, oder wie ich, mit Trennspray besprühen.

Das Eiweiß fest aufschlagen, auf die Seite stellen. ( Ich mache immer diese Vorgang als erstes, weil ich den Schneebesen dann weiter benützen kann...Eiweiss kann man nur mit ganz sauberem Schneebesen aufschlagen.)
Die Butter mit dem Zucker und Dotter ganz cremig  schlagen. Es dauert bestimmt 7-8 Minuten. Dann kommt noch das Öl auch dazu. Die Maschine läuft weiter. 

Den Backofen auf 200° Ober-Unterhitze einschalten.

Das Mehl sieben, Backpulver dazugeben und nacheinander in die Schüssel geben. Dann kommt erst die Zitronenmus auch rein.
Wenn der Teig schön glatt ist, wird die Maschine erst abgeschaltet.
Per Hand heben wir das Eiweiss runter.
Die Masse wird jetzt in die vorbereitete Form gegeben und in den Vorgeheizten Ofen getan.
Je nach Backform und Ofen ca. 40-45 Minuten backen. Ein Stäbchenprobe ist unbedingt erforderlich. Wenn der Teig nicht mehr aufs Stäbchen klebt, dann ist der Kuchen fertig.
Auf ein Gitter stürzen und abkühlen lassen.

Man kann nach Geschmack dekorieren.





Citromos kevert kuglóf

Összetevők: 

3 citrom,
4 tojás, szétválasztva
100 g vaj,
100 g étolaj, ( én mogyoróolajat használtam)
350 g cukor,
Vanília, 
420 g liszt,
1 zacskó sütőpor,
-----------------------
Porcukor a díszítéshez, vagy csokoládémáz

Előkészítés:

Hámozzuk meg a citromokat. Az összes fehér héjat is el kell távolítani, különben a sütemény keserű lesz.
Óvatosan távolítsuk el az összes magot. Ezután a citromokat turmixgéppel, vagy lehetőleg smoothie-készítő géppel nagyon finomra pürésítjük.

Egy kuglófformát kikenünk vajjal, vagy mint én, befújjuk a formát sütő-sprayvel.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, tegyük félre. (Én mindig ezt csinálom először, mert akkor tovább tudom használni a habverőt... a tojásfehérjét csak nagyon tiszta habverővel lehet felverni).
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal krémesre verjük. 
Ez körülbelül 7-8 percig tart. Ezután az olajat is hozzáadjuk. 
A konyhagép  még mindig dolgozik, ne kapcsoljuk ki. 

Közben kapcsoljuk be a sütőt 200 fokos felső-alsó hőfokra.

Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, és kanalanként adjuk a masszához. Ezután adjuk hozzá a citrompürét is.
Amikor a tészta szép sima, csak akkor kapcsoljuk ki a gépet.
A tojásfehérjét egy kézi habverővel, vagy szilikonos spatulával óvatosan dolgozzuk bele a masszába.
Most öntsük a keveréket az előkészített formába, és tegyük az előmelegített sütőbe.
Süssük a tepsitől és a sütőtől függően körülbelül 40-45 percig. Egy hurkapálcikával leellenőrizzük, hogy megsült-e a süti. . Amikor a tészta már nem tapad pálcikára, a sütemény elkészült.
Borítsuk rá  egy rácsra, és hagyjuk kihűlni. Ha alaposan bevajaztuk a formát, kijön minden probléma nélkül.
Ízlés szerint díszíthetjük.








 

Kommentare