Versunkener Apfelkuchen vom Blech - Elsüllyesztett almás süti





                                 Versunkener Apfelkuchen vom Blech

Zutaten für ein mittelgrosses Blech:

200 g Zucker,
200 g Butter, 
3 XL Eier, oder 3 M / 100 g
1 Zitrone, davon die Schale gerieben und 1-2 KL vom Saft,
350 g Mehl,
1 Tüte Backpulver,
1 Prise Salz,
Vanille, / ich habe 2 Essl von meinem selbstgemachtes Vanille-Essenz.
60 g Milch, 
10-11 Stück Äpfeln,
Zimtpulver,
-------------------------
120 g Aprikosenkonfitüre zum Aprikotieren

Zubereitung:

Die Butter mit dem Zucker solange rühren, bis die Butter ganz hell und leicht wird... Bei meiner Maschine (Kenwood) sogar hat ca. 9-10 Minuten gedauert.
Solange können wir die Äpfeln schälen, entkernen und schön einschneiden. (aber möglichst nicht durchschneiden)
Jetzt den Backofen auf 170° Ober-Unterhitze einschalten.
Die Eier kommen zu die Buttermasse dazu. Die Maschine läuft weiter.
Das Mehl sieben.  Jetzt kommen die Flüssige Zutaten dazu, dann das Mehl, Backpulver und Salz. 
Wenn der Teig schön gleichmässig ist, ist er fertig.
Das Blech mit Butter bepinseln.  Ich muss zugeben, ich mache es einfacher. Ich nehme ein Stückchen kalte Butter und mit der Hand verreibe ich sie auf dem Blech überall...also Butter ist reichlich dran.
Dann kann man den Teig aufs Blech geben, dann wird mit einem Spaten schön glatt gezogen. Die vorbereitete Apfelhälften raufsetzen und mit Zimt bestreuen.
Im vorgeheiztem Backofen je nach Backofen ca. 45-50 Minuten backen. Nadelprobe erforderlich.
Wenn fertig, kann man gleich, solange der Kuchen noch heiss ist, aprikotieren. Dazu die Konfitüre in der Mikrowelle heiss werden lassen, dann den Kuchen damit einpinseln. Wenn die Konfitüre nicht glatt ist, dann sollte man natürlich mixen.



                             1. Bild:  vor dem Backen




2. Bild: nach dem Backen




3. Bild: nach dem aprikotieren









4. Bild: aufgeschnitten






Elsüllyesztett almás süti

Most nemrég volt pont 40 éve, hogy kikerültem Németországba. Az első német házi sütemény, amit akkor ettem az egyik szomszédasszonyomnál, az ez a sütemény volt. Nekem nagyon ízlett.
Rájöttem, hogy már vagy 15 éve nem sütöttem, így most meg kellett sütnöm.

Hozzávalók egy közepes tepsihez: 

200 g cukor, 
200 g vaj,
3-4 tojás méretétől függve/ 100 g összsúly,
1 citrom reszelt héja /olyan citromot vegyünk, aminek a héja emberi fogyasztásra alkalmas... ha csak megmossuk a méreggel kezelt citromot, az nem hozza ki a héjából a mérget!
1-2 kk. citromlé,
60 g tej,
350 g liszt,
1 csomag sütőpor,
1 csipet só,
10-11 db alma,
fahéj,
------------------------
120 g sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A vajat és a cukrot nagyon habosra kell keverni. Nekem ez géppel is legalább 8-10 percig tart. Egész addig hagyjuk verni, míg a krém kifehéredik és könnyű lesz. Majdnem a duplájára nő a térfogata.
Amíg a gép dolgozik, meghámozzuk az almát, félbevágjuk, kivágjuk a magházat is. Ezután a lapos felére fordítva szép vékonyan bevagdossuk őket.
A sütőt bekapcsoljuk 170° alsó-felső fokozatra.
Ha már szép a krémünk, adjuk hozzá egyesével a tojásokat és keverjük tovább. 
A lisztet szitáljuk meg, tegyük bele a sütőport is.
Most tegyük a krémhez a többi belevalót, majd állítsuk meg a gépet és adjuk hozzá a szitált lisztet.
A végén a só is belekerül. Szép simára keverjük a masszát.
Közben kivajazzuk a tepsit. Egy csatos tepsit választottam, onnan könnyebb lesz majd kiszedni.
A masszát a tepsibe tesszük, simára húzzuk. Ezután a tetejére rakjuk az almákat. Nem kell belenyomni őket a tésztába, az majd feljön magától sütés közben.
Megszórjuk tetszés szerint fahéjjal.
A 170°-os sütőbe tesszük és kb 45-50 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végzünk. 
Amint kivettük a sütőből, lekenjük forró baracklekvárral. De ha darabos a lekvárunk, pépesítsük, mielőtt rákennénk!
Amint kihűlt a süti, lehet szeletelni. 
( Képek a német recept közt találhatók)








Kommentare