Walnusstorte mit Marzipan - Marcipános diótorta








Walnusstorte mit Marzipan

Zutaten:  für eine Torte mit 26 cm Ø

Für den Boden:

4 ganze Eier,
75 g Zucker,
1 Prise Salz,
Vanille, (wer was benützt)
75 g Mehl,
halbe Tüte Backpulver,
50 g Speisestärke,
50 g gemahlene Nüsse (egal welche Sorte)

Für die Marzipan-Schicht:

100 g Marzipan,
100 g Erdbeerkonfiture,
50 g Rum,

Für die Sahnefüllung:

600 g Schlagsahne,
50 g Zucker,
70 g gemahlene Nüsse,
3 Tüte Sahnesteif,

Für die Decke:

500 g Marzipan, 
ein wenig Puderzucker,
eventuell ein wenig Kakaopulver,
ein wenig geröstete Mandelblätter,

Zubereitung:

Der Boden:

Die ganze Eier mit dem Zucker und Salz zusammen ganz fest aufschlagen.
Die trockenen Zutaten durchsieben und zu die Eiermasse unterrühren.
In eine 26 cm Ø Tortenboden geben und bei 190° ca. 25 Minuten fertigbacken. 
Zum Auskühlen aus der Form lösen und über Kopf auf ein Gitter stürzen.



Nach dem der Boden ganz ausgekühlt ist, in der Mitte durchschneiden.

Marzipan mit dem Rum vermischen. Danach die Konfitüre dazugeben und auch richtig gut durchrühren, bis es eine homogene Masse wird.
Mit der Masse wird  auf der untere Boden verteilt.

Die Sahne wird mit dem Zucker und Sahnesteif aufgeschlagen. Wenn sie fest genug ist, wird die Nuss untergehoben.
Ich habe hier mein Tortenring auf den Boden draufgesetzt.
Die Hälfte der Sahne kommt auf den unteren Hälfte der Torte, dann kommt oben der obere Hälfte vom Tortenboden drauf.

Die Hälfte von der Rest-Sahne oben auf die Torte geben, glattziehen.
Jetzt kommt die Torte für 2-3 Stunden in den Kühlschrank. Natürlich die Sahne-Creme auch.
Wenn die gut durchgekühlt ist, kann man weiterarbeiten.  Jetzt kann man den Tortenring entfernen. Die Torte wird auch von der Seite mit der Sahne bedeckt. Man braucht aber nur dünn auftragen, nur soviel, dass die Marzipandecke dann hinklebt.
Die restliche Sahne kann man für die Dekoration auf Seite legen.

Die Marzipanmasse durchkneten. Die Arbeitsfläche dünn mit Puderzucker bestreuen. Jetzt nach Lust und Laune die Marzipanmasse ausrollen. Man kann die Torte ganz bedecken, oder wie ich, nur oben, dann Seitlich mit einem Kragen versehen.

Zwischen den Kragen und die Decke habe ich dann die geröstete Mandelblätter verteilt.

Ich habe von der Restlichen Marzipanmasse 12 kleine Kugeln geformt und in Kakaopulver gewälzt. 
Von der Rest-Sahne 12 Tupfen setzen und oben drauf die Marzipankartoffeln draufsetzen.
Man kann aber auch nach dem eigenen Geschmack dekorieren...wie man will. 






                          Marcipános diótorta



Hozzávalók: egy 26 cm-es Ø-jű tortához

A piskótalaphoz:

4 egész tojás,
75 g cukor,
1 csipet só,
vanília, (ki mit használ)
75 g liszt,
fél zacskó sütőpor,
50 g keményítő,
50 g darált dió (bármilyen fajta)

A marcipános krémhez:

100 g marcipán,
100 g eperlekvár
50 g rum,

A tejszínes töltelékhez:

600 g tejszínhab,
50 g cukor,
70 g darált dió,
3 tasak habfixáló,

A tetejére:

500 g marcipán, 
egy kis porcukorral,
egy kis kakaópor, 
egy kis pirított mandulapehely,

Előkészítés:

A tortalap:

Az egész tojásokat a cukorral és a sóval együtt nagyon keményre verjük.
Szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és keverjük a tojásos keverékhez.
Öntsük egy 26 cm-es tortaformába, és 190 fokon süssük kb 25 percig. 
A kihűléshez vegyük ki a formából, és fordítsuk ki fejjel lefelé egy rácsra.

Miután a tortalap teljesen kihűlt, vágjuk félbe.

Keverjük össze a marcipánt a rummal. Ezután adjuk hozzá a lekvárt, és szintén keverjük jól össze, amíg homogén masszává nem válik.
Kenjük rá a keveréket az alsó lapra.
A tejszínt verjük fel a cukorral és a habfixálóval. Amikor már elég kemény, keverjük bele a diót.
A tortagyűrűt szorosan a tortalap köré fogatjuk, mielőtt összeállítjuk a tortát.
A krém fele a torta alsó felére kerül, amit már megkentünk a marcipános-lekváros masszával. A piskóta másik felét is ráhelyezzük.

A maradék krém felét tegyük a torta tetejére, simítsuk el.
Most tegyük a tortát 2-3 órára a hűtőszekrénybe. Természetesen a maradék tejszínt is.
Ha jól lehűlt, folytathatjuk a munkát.  Most már eltávolíthatjuk a tortakarikát. A tortát oldalról is bevonjuk a krémmel. De csak egy vékony réteget kell felvinni, éppen csak annyit, hogy a marcipán megtapadjon.
A maradék krémet félretehetjük a díszítéshez.

Gyúrjuk össze a marcipánt. Szórjuk meg a munkafelületet vékonyan porcukorral. Most sodorjuk ki a marcipánmasszát tetszés szerint vékonyra, vagy hagyjuk vastagabbra, mint én készítettem. A tortát teljesen is befedheti, vagy mint én, csak a tetejét, majd az oldalán egy gallérral.

A gallér és a fedő között rátettem a pirított mandulalapokat.

A maradék marcipánmasszából 12 kis golyót formáztam, és kakaóporban meghempergettem őket. 
A maradék krémből  12 csillagformát nyomtam a torta tetejére, és helyeztem a marcipános burgonyákat.
De a saját ízlésed szerint is díszítheted a tortát... ahogy neked tetszik. 




















 

Kommentare