Mohn-Nuss-oder-Pflaumenmus-Hörnchen und Kokosschnecken /von einem Teig - Kókuszos csiga és mákos-diós-lekváros kifli ugyanazzal a tésztával


 


         Mohn-Nuss-oder-Pflaumenmus-Hörnchen 

             und Kokosschnecken /von einem Teig 

     

Meine Mutter hat sehr oft Kokosschnecken gebacken, als ich noch jung war.  Ich habe sie schon ewig nicht gegessen.

Mein Neffe hat mich gebeten, Mohnhörnchen zu backen. Meine Mutter mag sie aber mit Pflaumenmus... natürlich mit selbstgemachte, ohne zusätzlichem Zucker... So habe ich dann die paar Sachen zusammengebracht. 

Der Teig ist nämlich wunderbar leicht und lässt mit sich gut arbeiten. Also, habe dann von der Doppelten Menge gebacken...Ich schreibe aber das Rezept von der einfachen Menge.

Von dem wird auch 4 Blech voll, egal mit was man den Teig füllt.

Mit dem Kokos werden von eine Portion ca 75-80 Stück und von eine Portion werden 100-110 Stück Kipferln.

Zutaten:

500 g Mehl,

150 g Milch,

20 g Hefe,

1/2 Tüte Backpulver,

20 g Zucker, 

1 Prise Salz,

200 g Butter,

3-4 Eidotter,

Vanille,

Die Schale von 1 Zitrone geraspelt,


Zutaten für die Füllung: Für die Kokosschnecke:

4-5 Eiweiss,

350 g Zucker,

1 KL Zitronensaft oder Essig,

100-150 g Kokosraspeln,


Zubereitung: 

Für den Teig mit der Küchenmaschine alles miteinander  glatt verkneten. In 4 teilen und in der Klarsichtfolie verpackt kaltstellen. Dann immer einzeln vom Kühlschrank holen.

Die Eiweisse mit dem Zucker und Essig ganz ganz fest schlagen, solange, bis die richtig glänzig und fest wird.

Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche ganz dünn ausrollen. Mit Einviertel vom Schaum bestreichen, mit Kokosraspeln bestreuen. Von der länglichen Seite aufrollen. Mit einem Messer ca 1,5 cm dicke Scheiben abschneiden und aufs mit Backpapier belegte Blech legen.

bei 175° Unter-Oberhitze, oder bei 155° Umluft fertigbacken...







Zutaten für die Kipferln:

200 g Mohn, oder Nuss,

120 g Zucker,

1 KL Zimt,

Zitronenschale,

4 Eiweiss,

180 g Zucker,


Zubereitung:

Eisweiss mit dem Zucker ganz fest schlagen. Dann die restlichen Zutaten unterheben.

Den Teig auf bemehlte Arbeitsfläche ganz dünn ausrollen. Zuerst auf ca 10 cm Streifen, dann die auf Dreiecke schneiden.  Mit Hilfe von einem Esslöffel und ein Messer die Füllung schön verteilen. Die Kipferln aufrollen und auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. Ich habe sie mit gequirlten Eisweiss bepinselt.

Gebacken wird bei 175° ca 15 Minuten.

Man kann natürlich auch mit Pflaumenmus oder mit Nutella füllen..

wie man möchte...









     Kókuszos csiga és mákos-diós-lekváros kifli 

                  ugyanazzal a tésztával


Anyu nagyon sokszor készített gyerekkoromban kókuszos csigát.

Ez egy isteni süti, de már nem is tudom, hogy mikor ettem utoljára.

Az unokaöcsém megkért, hogy süssek mákos kiflit. Anyukám viszont csak a lekvárosat szereti, így összehoztam az összeset egyfajta tésztából. Tehát dupla adagot sütöttem, a feléből kókuszos csiga lett, a másik feléből  különböző kiflik. 

Egy adagnak írom le a receptjét. Ebből 4 tepsivel lesz. A kiflikből  kb 100-110 db, a csigákból kb 75-80 db lett.


Hozzávalók:

A tésztához:

500 g liszt,

150 g tej,

20 g cukor,

20 g élesztő,

1/2 zacskó sütőpor,

1 csipet só,

200 g vaj, 

3-4  tojássárgája,

vanília,

1 kezeletlen, vagy bio citrom reszelt héja,


A kókuszos csiga töltelékje:

4-5 tojásfehérje,

350 g cukor, 

1 kk ecet, vagy citromlé,

100-150 g kókuszreszelék,


Elkészítése:


A tészta hozzávalóit géppel szép simára összegyúrjuk. Elosztjuk 4 felé és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe. Csak egyenként hozzuk majd ki, amikor szükség lesz rá.

Elkészítjük a tölteléket, ki mit szeretne.

Elkészítése:

A fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a sót és az ecetet is.

Fényesnek és keménynek kell lennie. Anyu receptjében az áll, hogy gőz felett kell verni a habot, de én nem tettem. Nagyon keményre vertem a cukorral, már szinte vágni lehetett.

A tésztát lisztes felületen nagyon vékonyra nyújtjuk. Lehetőleg szép téglalap alakúra. Megkenjük a negyed habbal, majd megszórjuk a negyed kókuszreszelékkel...kb két marokkal.

A hoszzú oldala felől feltekerjük. (mint a bejglit)

Egy kibélelt tepsire rakjuk a kb 1,5 cm széles szeleteket. 





Megnőnek, hagyjunk neki elegendő helyet.

175°-os előmelegített sütőben alsó-felső fokozaton, vagy légkeveréssel 155°-on sütjük. 



A kiflikhez:

200 g mák, vagy dió,

120 cukor,

fahéj, 

reszelt citromhéj, (bio, vagy kezeletlen citrommal)

4 tojás fehérje,

180 g cukor,

Elkészítése: 

A fehérjét nagyon keményr habbá  verjük a cukorral.

A mákot megdaráljuk a cukorral egy kávédarálóban. Ha másképp daráljuk, adjuk a cukrot a habba. 

Hozzákeverjük a habhoz a darált cukros mákot, majd a többi hozzávalóval ízesítjük.

Egy lisztezett deszkán kisodorjuk a tésztát nagyon vékonyra. kb. 10 cm-es csíkokat vágunk, azokat pedig felosztjuk háromszögekre. Egy evőkanál és  kés segítségével rárakjuk a tölteléket.



Feltekerjük és bélelt tepsibe rakjuk a kifliket. Felvert tojásfehérjével bekentem őket, de lehet egész tojással is.

Tölthetjük szilvalekvárral vagy  Nutellával is....ízlés szerint.

180°-on előmelegített sütőben kb 15 perc alatt sülnek szép pirosra.















 

Kommentare