Baklava
Baklava
Ich habe einfach Apetit drauf bekommen, ich musste sie backen...Letztemal habe ich sie vor 3 Jahren in Griechenland gegessen, waren aber nicht ganz soo lecker... In Deutschland habe ich in einem türkischen Laden gekauft, die war aber voll lecker. Jetzt bin ich voll zufrieden. Die Zubereitung ist schnell, nicht zuviel Arbeit und schmeckt einfach lecker!!
Zutaten:
1 Packung /450-500 g Strudelteig, oder Jufkateig, Börekteig-Blätter,
180-200 g geklärte Butter
300 g gehackte und gemahlene Nüsse ( je nach dem: Mandeln-Walnüsse, Haselnüsse, Pistazien, usw) jetzt nur Mandeln und Walnüsse drin,
50 g Zucker,
Geraspelte Zitronenschale von 1 Stück unbehandelte Zitrone,
--------------------
Für den Sirup:
330-350 g Wasser, je nach Teig-Gewicht,
420-450 g Zucker, je nach Teig-Gewicht,
1 Stück unbehandelte Zitrone, davon den Saft,
Vanille,
2 EL Honig,
Zubereitung:
Zuerst den Sirup herstellen: Alles ausser dem Honig in einem kleinen Topf geben und aufkochen. Wenn es ganz klar wird, vom Herd nehmen und erst jetzt den Honig dazugeben. Auf Seite legen.
Die Nüsse mit 50 g Zucker mischen und die geraspelte Zitronenschale auch dazumischen. Auf Seite legen.
Das Blech reich mit Butter bestreichen. Die Blätter einzeln drauflegen und jedesmal mit der flüssiger Butter bepinseln.
Nach 6-7 Lagen die Hälfte von Nuss-Zucker-Gemisch auf dem Teig verteilen.
Nach weitere 6-7 Lagen die restlichen Nüsse verteilen. Dann immer-wieder die Blätter drauflegen und bepinseln. Bei mir waren es insgesamt 20 Lagen.
Das letzte Blatt auch reichlich bestreichen.
Den Backofen auf 180° Unter-Oberhitze einschalten.
Den Kuchen mit einem scharfen Messer verteilen. Ich habe hier extra klein geschnitten, wie ein Häppchen. Ich finde es so appetitlicher, als die grosse Stücke.
Im aufgewärmten Backofen goldgelb backen. (eher bisschen dunkler, als zu hell)
Nach dem Backen paar Minuten sollen sie ruhen, dann erst mit den Sirup tränken. Sie sollen gute paar Stunden mit dem Sirup ruhen, bis der ganz eingesaugt wird.
Man könnte die noch dekorieren mit gehackte Pistazien, oder mit Krokant, aber ich habe sie einfach so gelassen....
1. Bild: vor dem Backen
2. Bild: Gebacken
Baklava
Mivel nagyon egyszerű, gyorsan megy az elkészítése és sokáig eláll, az elkészítése egy jó döntés volt. A sütit direkt vágtam ilyan kis kockákra, egy falatka az egész, de pont elég, ha bekapja az ember.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap/450-500 g
300 g darabolt és reszelt diófélék, lehet mandula, dió, mogyoró, pisztácia, stb... én ma dió és mandula keverékét használtam.
50 g cukor,
1 citrom reszelt héja, (fogyasztásra alkalmas, vagy bio-citrom)
180-200 g tisztított vaj, (egy pár órával előtte, vagy előző nap egy kis lábosban felforraljuk, habját leszedjük, majd visszahűtjük. Amikor visszahűl, savó keletkezik a vaj mellett, azt leöntjük. Ami megmarad, az a tiszta vaj.
A sziruphoz:
330-350 g víz,
430-450 g cukor,
vanília,
1 citrom leve,
2 ek méz,
Elkészítés:
Először elkészítjük a szirupot. A vizet és cukrot egy kislábosba mérjük, felforraljuk. Addig forraljuk kis tűzön, míg teljesen átlátszó nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a citromlevet, vaníliát, majd a legvégén a mézet is. Félretesszük.
Ezután összekeverjük az aprított és darált dióféléket cukorral és a citromhéjjal.
A tisztított vajat megmelegítjük.
Most következik a tészta. Egy nagy alakú tepsit alaposan kivajazunk.
A réteslapokat egyenként rakjuk bele és mindengyiket ecsettel bevajazzuk. Az én tepsimből kb 2 cm-t kilógott a tészta szélességben. Azt levágtam a réteslapokból és félretettem, majd egyszerre beleraktam egy lap helyett. Minden sort vajazunk. Kb a 6. vagy 7. lap után megszórjuk a dió-keverék felével, majd megint folytatjuk a lapokkal. Ismét egy pár sor után rászórjuk a másik fele diós keveréket.
Folytatjuk a lapokkal. Nekem 20 lap rétegem lett. Miután az utolsó lapot is bekentük, szeljük el a baklavát a megfelelő nagyságra, ízlés szerint. Nekem ezek a kis négyzetek a legpraktikusabbak.
Közben a sütőnktől függően kapcsoljuk be, állítsuk be vagy 170° hőlégkeverésre, vagy 190° alsó-felső fokozatra.
Ha elég meleg a sütőnk, betesszük a középső sínre és szép zsemleszínre sütjük. Inkább legyen pirosabb, mint halvány.
Kivesszük a sütőből és hagyjuk pár percig pihenni. Ezután öntjük rá a szirupot. Szép lassan, mindenhol a tetejére, hogy mindegyik sütire jusson. A végén marad egy kis tócsa, de meglátjuk, hamar beszívja...
Most hagyni kell pihenni. Másnap dobozoljuk be.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen