Eisenbahner - Vasutas keksz
Vasutas keksz
Már biztos van 15 éve, hogy utoljára sütöttem ezt a sütit Németországban. Azóta valahogy feledésbe merült. De minden évben vannak divat-sütik, amiket az újságok, a net felkap és minden oldalról kacsingatnak ....süssél meg, süssél meg!!
Na pont így vagyok idén ezzel a keksszel is. Mivel nagyon finom, tulajdonképp nem is bonyolult az elkészítése, mégis különleges, gondoltam megosztom veletek.
Az egész süti nem más, mint egy marcipánnal megbolondított linzer, csak ötletes alakban és névvel divatsütivé vált.
Az alsó tésztája egy normális 1-2-3 linzertésztából készült, egy kis vaníliával és citromhéjjal bolondítva.
A marcipán krém is egyszerű, a piros lekvár pedig ízlés kérdése, kinek milyen van otthon. De a legfinomabb, ha kicsit savanykás.
Hozzávalók:
275 g szitált liszt,
25 g szitált étkezési keményítő,
200 g vaj,
1 tojás sárgája,
100 g porcukor,
vanília, ( ki milyent használ.... ha vaníliáscukrot, akkor lehet pár grammal a másik cukrot csökkenteni)
1/2 kezeletlen, vagy bio citrom reszelt héja,
1 csipet só,
A marcipán-krémhez:
200 g marcipán,
1 tojás fehérje,
20 g cukor,
50 g vaj,
A piros lekvárhoz:
300 g piros zselés lekvár ( én itt meggylekvárt használtam) Lehet ribizli, feketeribizli, vagy meggy, vegyes erdei gyümölcs, stb.
Elkészítése:
A tésztához egy tálba mérjük az összes hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem szabad, hogy bemelegedjen a tészta. Egy folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a marcipán-krémet. Egy késes aprítóba tesszük a hozzávalókat és elturmixoljuk. Fontos, hogy csomómentes legyen! Egy habzsákba töltjük, amire egy kis csillagformájú toldalékot teszünk.
Bekapcsoljuk a sütőt 180° légkeverésre, vagy 200° alsó-felső sütésre.
A tésztát lisztezet deszkán szép egyenletesre, kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Széleit levágjuk egyenesre és 5 cm-es csíkokra szeljük. Nekem majdnem 2 tepsivel lett..
A meleg sütőben kb 5-6 percig sütjük félkészre. Kivesszük a tepsit-tepsiket.
A marcipánt, mint a vonatsíneket rányomjuk a tésztákra. Tehát mindegyikre 2 csíkot, egy kis helyet hagyva középen is és a szélei mellett is. ( mint a képen)
Most ismét betesszük a sütőbe, majd készre sütjük. / kb még 6-7 perc/
Közben felmelegítjük a lekvárt. Ha darabos, egy botmixerrel pürésítjük. Még melegen a meleg sütire kanalazzuk.
Amikor kihűlt, kb 2-2,5 cm darabokra szeljük. Eléggé törékeny, óvatosan kezeljük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen