Eisenbahner - Vasutas keksz















Eisenbahner



 Es sind bestimmt schon 15 Jahre her, als ich letztemal Eisenbahner gebacken habe. Jedes Jahr vor Weihnachten sind es paar Kekse, die wieder in Mode kommen. Man sieht sie überall in der Illustrierten und im Net... so ist es dieses Jahr mit dem Eisenbahner auch...Ich habe bestimmt von 10 verschiedenen Quellen immer-wieder die Eisenbahner-Bilder eingeimpft bekommen. Also, ich musste auch mal ran.
Mein Rezept ist für den Keks-Boden der ganz normale 1-2-3 Linzerteig...nur ein wenig verfeinert... 
Die Schine drauf sind von einer verfeinerte Marzipanmasse und diesmal habe ich ein Sauerkirschengelee genommen.  


Zutaten: 
Für den Teig:

275 g gesiebtes Weißmehl, 
25 g Speisestärke, (auch gesiebt)
200 g Butter (in Zimmertemperatur) 
1 Dotter,
100 g Puderzucker,
Vanille, (wenn man als Vanillezucker benützt, sollte man ein bisschen weniger Zucker nehmen) Ich nehme Paste, oder 1 EL Essenz..
1 Prise Salz,
1/2 unbehandelte Zitrone, davon die Schale,


Für die Marzipan-Creme:
200 g Marzipan,
1 Eiweis,
50 g Butter,
20 g Zucker

Für die Marmelade-Füllung:

Jede Marmelade ist gut, aber am besten schmecken die Säuerlichen. 
Man benötigt ca 300 g davon.

Zubereitung:

Für den Teig alle Zutaten in eine Schüssel geben. Mit schnelle Bewegungen zusammenkneten. Der Teig darf sich nicht aufwärmen.  
In eine Folie verpackt für mindestens 30 Minuten kalt stellen.

Solange kann man die Marzipancreme Zubereiten:

In einen Blender, Zerkleinerer, die ganze Zutaten geben und zu einem glatten Teig mixen.
Dann die Ganze Creme in einen Dressiersack füllen. Mit einer kleinen Sterntülle bestücken.


Backofen auf 180° Heissluft, oder 200° Unter-Oberhitze einschalten.
Den Teig aus dem Kühlschrank holen, auf bemehlte Arbeitsfläche ca auf 3 mm auswalzen. 
Auf 5 cm breite Streifen schneiden. Bei mir wurden es fast 2 Bleche voll.
 5-6 Minuten backen, dann rausnehmen. Jetzt die Marzipan-Masse draufspritzen... (man sollte es, wirklich wie die Schiene aussehen lassen. Also an der Seite Platz lassen.)
Mit dem Marzipan werden sie erneut 6-7 Minuten gebacken... 

Solange kann man die Marmelade in einem kleinen Topf aufwärmen. Falls sie stückig ist, kann man mit einem Stabmixer kurz  pürieren. Dann, noch warm zwischen die Schienen verteilen.
Wenn sie ausgekühlt sind, werden sie in 2-2,5 cm Breite Stücke geschnitten. 













                                  Vasutas keksz


Már biztos van 15 éve, hogy utoljára sütöttem ezt a sütit Németországban. Azóta valahogy feledésbe merült. De minden évben vannak divat-sütik, amiket az újságok, a net felkap és minden oldalról kacsingatnak ....süssél meg, süssél meg!! 

Na pont így vagyok idén ezzel a keksszel is. Mivel nagyon finom, tulajdonképp nem is bonyolult az elkészítése, mégis különleges, gondoltam megosztom veletek.

Az egész süti nem más, mint egy marcipánnal megbolondított linzer, csak ötletes alakban és névvel divatsütivé vált.

Az alsó tésztája egy normális 1-2-3 linzertésztából készült,  egy kis vaníliával és citromhéjjal bolondítva.

A marcipán krém is egyszerű, a piros lekvár pedig ízlés kérdése, kinek milyen van otthon. De a legfinomabb, ha kicsit savanykás.


Hozzávalók:

275 g szitált liszt,

25 g szitált étkezési keményítő

200 g vaj, 

1 tojás sárgája,

100 g porcukor,

vanília, ( ki milyent használ.... ha vaníliáscukrot, akkor lehet pár grammal a másik cukrot csökkenteni)

1/2 kezeletlen, vagy bio citrom reszelt héja,

1 csipet só,


A marcipán-krémhez:

200 g marcipán,

1 tojás fehérje,

20 g cukor,

50 g vaj,


A piros lekvárhoz:

300 g piros zselés lekvár ( én itt meggylekvárt használtam) Lehet ribizli, feketeribizli, vagy meggy, vegyes erdei gyümölcs, stb.


Elkészítése:


A tésztához egy tálba mérjük az összes hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem szabad, hogy bemelegedjen a tészta. Egy folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a marcipán-krémet.  Egy késes aprítóba tesszük a hozzávalókat és elturmixoljuk. Fontos, hogy csomómentes legyen!  Egy habzsákba töltjük, amire egy kis csillagformájú toldalékot teszünk.


Bekapcsoljuk a sütőt 180° légkeverésre, vagy 200° alsó-felső sütésre. 

 A tésztát lisztezet deszkán szép egyenletesre, kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Széleit levágjuk egyenesre és 5 cm-es csíkokra szeljük. Nekem majdnem 2 tepsivel lett.. 

A meleg sütőben kb 5-6 percig sütjük félkészre. Kivesszük a tepsit-tepsiket.

A marcipánt, mint a vonatsíneket rányomjuk a tésztákra. Tehát mindegyikre 2 csíkot, egy kis helyet hagyva középen is és a szélei mellett is. ( mint a képen)

Most ismét betesszük a sütőbe, majd készre sütjük. / kb még 6-7 perc/


Közben felmelegítjük a lekvárt. Ha darabos, egy botmixerrel pürésítjük. Még melegen a meleg sütire kanalazzuk.

Amikor kihűlt, kb 2-2,5 cm darabokra szeljük. Eléggé törékeny, óvatosan kezeljük.








Kommentare