Mohn-Zwetschgen-Schmandkuchen - Mákos-szilvás tejfölös szelet




              Mohn-Zwetschgen-Schmandkuchen



Zutaten für ein mittleres Blech:

1. Für den Teig:

250 g Mehl,
125 g Butter,
1 Ei,
1 Dotter,
1 Backpulver,
100 g Zucker,

2. 

500-600 g kleingeschnittenes Zwetschgen,

3. Für die Mohnfüllung:

550 g Milch,
400 g Sahne,
2 Tüten Puddingpulver,
180 g Mohn,
140 g Zucker,


4.

Für die Schmanddecke:

5 Eier,
110 g Zucker,
400 g Schmand, 
Vanille / ich habe 2 EL Vanille-Extrakt reingetan

Zubereitung:

Die Obst waschen, entkernen und kleinschneiden.

Für den Teig alle Zutaten schnell verkneten. Möglichst per Hand.
In eine Folie wickeln und in den Kühlschrank legen.

Mohn mit Zucker mischen und in einer Kaffemühle fein mahlen.

Den Pudding ohne Zucker mit der Milch und Sahne kochen. Vom Herd nehmen und die gemahlenen Mohn reinmischen. Auskühlen lassen.

Backofen auf 180° Ober-Unterhitze einschalten.

Den Boden vom Blech mit Butter einpinseln oder mit Backpapier belegen. (nicht mit Folie, da der Kuchen geschnitten wird)

Wenn der Teig fest ist, ausrollen und das Blech damit belegen. 
Jetzt die Obsstücke drauf verteilen. Wenn der Pudding ausgekühlt ist, kann man rübergeben  und glatt streichen.
30 Minuten bei 180° backen.

Solange kann man den Schmandfülle zubereiten:
Die 6 Eiweisse ganz fest schlagen.
Die 5 Dotter mit dem Zucker schaumig schlagen, dann den Schmand und Vanille dazugeben.

Den Kuchen vom Herd nehmen, die Schmandmasse rübergeben  und verteilen.
Den Ofen auf Unterhitze 180° umschalten.  Das Blech auf die unterste Schiene schieben und 15 Minuten so backen, dann weitere 15 Minuten  auf Unter-Oberhitze 180° umschalten.
Auf dem Bild ist der Kuchen noch vor dem letzten 15 Minuten fotografiert.
Wenn der Kuchen Farbe bekommt, sollte man kontrollieren, ob der innen nicht mehr klebt.
Bevor man aufschneidet, ganz auskühlen lassen.  Am besten ist er, wenn er dann paar Stunden im Kühlschrank war.






               




               
                Mákos-szilvás tejfölös szelet

Hozzávalók: 1 közepes tepsihez:

1. A tésztához:

250 g liszt,
125 g vaj,
1 kisméretű tojás,
1 sárgája,
1 csomag sütőpor,
100 g cukor,

2.
500-600 g tisztított, kimagvazott, darabolt szilva.

3. A mákos töltelékhez:

550 g tej,
400 tejszín,
2 csomag vaníliás pudingpor,
180 g mák,
140 g cukor,

4. A tejfölös krémhez:

5 tojás,
110 g cukor,
vanília, (ki milyent használ)
400 g tejföl,

Elkészítése:

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és aprítjuk.

A tésztához minden hozzávalót lemérünk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. ( lehetőleg kézzel, de ne melegedjen fel a tészta)

A mákot vagy a cukorral együtt elektromos kávédarálóban, vagy  mákdarálóban ledaráljuk...a cukrozott mákot félretesszük.
A pudingport a tejjel és tejszínnel felfőzzük, majd levesszük a tűzről és a cukrozott mákhoz keverjük. Hagyjuk kihűlni.

A sütőt bekapcsoljuk 180°-ra alsó-felső fokozatra.

Kibélelünk egy közepes tepsi akját sütőpapírral, vagy kikenjük az alját vajjal. Ne tegyünk bele műanyag sütőfóliát, mert a szeletelésnél tönkremegy.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. Erre elosztjuk a szilvadarabkákat.
A mákos, pudingos masszát beleöntjük és szépen elsimítjuk.
Ha eléggé forró a sütő, betesszük a középső sínre 30 percig sülni.

Közben elkészítjük a tejfölös krémet is.

Először is felverjük  a 6 fehérjét a cukor felével jó keményre.
Ezután a sárgájákat (5) a többi cukorral nagyon habosra keverjük.
Hozzáadjuk a vaníliát és a tejfölt is. Majd a végén kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a kemény fehérjehabot is.

Kivesszük a sütit a sütőből. Ráöntjük a krémet és elsimítjuk.
Alsó sínen 180°-nál alsó fokozaton sütjük 15 percig, majd ismét átkapcsoljuk alsó-felső fokozatra és addig sütjük, míg a teteje szép színt nem kap. (az én sütöm szerint tudom mondani...a lényeg, hogy az alja nehezebben sül, mint megszokott)

Hagyjuk teljesen a tepsiben kihűlni. A legjobb, ha kihűlés után még 1-2 órára a hűtőbe is betesszük. 
Csak ezután szeleteljük fel...










Kommentare