Quiche Loraine / Kiss Loren





                       Quiche Loraine 

Grundrezept für 30 cm Durchmesser Tarteform / ca 5-6 Personen

Teig:

200 g Brotmehl,
100 g Weissmehl,
1-2 Eier,  nach Grösse,
160 g Butter, 
1 Prise Salz,

Füllung:

300 g Bacon, gewürfelt,
200 g Kochschinken, gewürfelt,
5 Eier,
200 g Sahne,
300 g Sauerrahm, oder Crème fraîche,
375 gemischten geriebener Käse, / alte, reife Käsesorten,
Salz, Pfeffer, geriebener Muskat,
1 Bund gehackte Petersilie,
1 Bund gehackte Schnittlauch,
1 Prise Chiliflocken,

Zubereitung:

Für den Teig die Oberen Zutaten Zusammenkneten und in Frischhaltefolie verpackt für eine Stunde kalt stellen.

Solange kann man die Füllung vorbereiten:

Bacon und Schinken klein würfeln. Ohne Fettzugabe in einer Pfanne braten.
In eine  Schüssel die Sahne, Crème Fraîche, mit den Eiern verquirlen. Dann die restlichen  Zutaten dazugeben.

Backofen auf 180° einschalten. Unterhitze.

Den Teig ausrollen und in die Backform legen. Ränder abschneiden, den Rest nochmals ausrollen und auf den Teigboden legen. Mit Backpapier oder mit Backfolie den Teig abdecken. Backerbsen reinfüllen, so dass der ganze Boden bedeckt ist.
So 20 Minuten backen.
Den Teig vom Ofen nehmen. Ofen auf Ober-Unterhitze stellen, 180°.
Die Backfolie mit dem Backerbsen vom Teig nehmen.  Den Bacon-Schinken auf den Teig geben und glatt streichen. Jetzt die flüssige Masse draufgiessen und verteilen.
Ca. in 40-45 Minuten fertigbacken. 
Mit einem Salat, sofort warm servieren.




                Quiche Loraine / Kiss Loren

30 cm-es átmérőjű sütőformához, kb 5-6 főre salátával főételnek.

Hozzávalók:

200 g Bl 80 liszt,
100 finomliszt,
1-2 tojás a nagyságától függően, 
160 g vaj,
1 csipet só,

A töltelékhez:

300 g bacon,
200 g szeletelt sonka,
5-6 tojás
200 g tejszín,
300 g tejföl, vagy crème fraîche,
375 g reszelt, zsíros, vegyes  sajt, / Grüjér, Cheddar, Edami, Gouda, stb. ( a trappistától nem lesz elég ízes)
só, bors, reszelt szerecsendió,
1 csokor snidling aprítva,
1 csokor petrezeselyemzöldje aprítva,
1 csipet csili, (szárítottal készítettem)

Szükségünk van egy 30 cm-es tarte-formára, ha nincs, egy nagy méretü serpenyő is megteszi, amit be lehet rakni a sütőbe.

Elkészítése:

A tésztát gyorsan (gép nélkül) összegyúrjuk. Pár pillanat alatt elkészül. Ez egy sós linzertészta, nem szabad, hogy felmelegedjen.
Folpackba csomagolva 1 órára hidegre tesszük.

Addig elkészítjük a hozzávalókat. 
A bacont és a sonkát kis kockákra szeljük.
Egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül szép pirosra sütjük.
Egy tálba tesszük a tojásokat, tejszínt, tejfölt és jól átkeverjük. Majd a többi hozzávalót is beletesszük, ízesitjük.

A sütőt bekapcsoljuk 180°-ra alsó fűtésre.

A tésztát kinyújtjuk kerek formára és kibéleljük az előtte bevajazott formát. A szélénél levágjuk a tésztát, megint összegyúrjuk, kinyújtjuk és a tésztára a formába helyezzük. (később nem látszik, alul kicsit vastagabb lesz a tésztánk)
Sütőfóliát, vagy sütőpapírt helyezünk a tésztára. Sütőborsót, (ami gondolom a legkevesebb háztartásban található meg) vagy e helyett hüvelyest, tehát babot, sárgaborsót öntünk rá, hogy ellepje az egész alját. ( Ezt azért csináljuk, mert elő fogjuk sütni a tésztát és így lenyomatva, nem lesz hullámos, szép egyenletesre fog sülni.)
20 percig sütjük így alsó fokozaton.

Ezután kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a tésztáról a nehezéket.
A sütőt átállítjuk alsó-felső fokozatra, a hőmérséklet marad 180°.

A tésztára ráöntjük a sonkás-bacont és szépen elsimítjuk. Erre ráöntjük a sajtos tejszínt és szintén egyenesre simítjuk. 
Nagyjából 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. ( ismerjük a sütőnket, lehet, hogy az utolsó 10 percet csak alsó fokozaton kell sütni. Mindenki döntse el, vagy készítsen tűpróbát.)
Egy vegyessalátával még melegen felszelve mint főételt tálaljuk. Ideális vacsorára, vendégeknek is.




Kommentare