Amerikaner - Amerikai





Amerikaner



Zutaten: für 18 mittlere Stücke

500 g Mehl,
2 Tüten Oetker Puddingpulver mit Vanille-Geschmack,
2 Tüten Backpulver,
200 g Butter,
200 g Zucker,
Vanille, wie man benützt...ich nehme 2 EL Vanilleextrakt, 
4 Eier,
die Schale einer Bio-Zitrone,
1 Prise Salz,
120 g Milch
--------------------
ca 100 ml zum Bestreichen,
---------------------
300 g Puderzucker,
der Saft 1,5 Bio Zitrone, oder 50 g Zitronensaft,
50 g dunkle Schokolade

Zubereitung:

Die Butter mit dem Zucker schaumig schlagen. Dann kann man die Eier einzeln dazugeben. Die Maschine läuft weiter und noch 3-4 Minuten gut schaumig schlagen lassen.
Solange die trockenen Zutaten sieben. Die Maschine kurz anhalten, die trockenen Zutaten dazugeben und weiter laufen lassen. Nacheinander auch die Milch dazugeben.
Den Backofen auf 170° Heissluft einschalten.
Bleche mit Backpapier oder Folie belegen. Mit einem Eisportionierer den Teig auf die Folie portionieren.  Aufpassen, nicht zu dicht nebeneinander setzen, da die noch aufgehen.
Nach 10 Minuten Backzeit das Blech kurz rausnehmen und die Teiglinge mit kalter Milch bepinseln.
Je nach Grösse und je nach Backofen brauchen die Amerikaner ca 18-20 Minuten.
Nach dem Backen ganz auskühlen lassen.
Solange den Zitronenguss zubereiten. Den Zitronensaft mit dem Zucker glatt rühren. Er soll nicht flüssig, aber auch nicht dick sein.
Die kalte Amerikaner mit dem Guss bestreichen...(mit Hilfe von einem kleinen Löffel) 
Die Schokolade über Dampf erwärmen. In eine Tüte geben, davon die Ecke ganz bisschen abschneiden. Dann die Amerikaner mit der Schokolade dekorieren.
















                               Amerikai


Németországban így hívják ezt a süteményt. Olyan elterjedt, mint a magyar kakaós-csiga. Szinte minden péknél kapható, elég nagy, majdnem tenyérnyi, citrommázas, csokis sütemény. Különben nagyon egyszerű, semmi nagy cukrásztudás nem kell hozzá, de pl. gyerekszülinapra, vagy óvodai bevitelre nagyon praktikus...hiszen lehet őket mini-formában készíteni és egész színesre díszíteni. 
A gyerekek imádják.

Hozzávalók:

500 g liszt,
2 csomag vaníliás pudingpor,
2 csomag sütőpor,
1 csipet só,
4 tojás,
200 g vaj,
200 g cukor,
120 g tej,
vanília, (ki milyent használ)
1 bio citrom reszelt héja,
------------------------------------
kb 100 ml tej a bekenéshez,
-------------------------------------
A citrommázhoz:

300 g porcukor,
50-55 g citromlé, 
------------------------------------
50 g keserü csokoládé


Elkészítése:

A vajat a cukorral nagyon habosra keverjük. Aztán egyenként adjuk hozzá a tojásokat és így is tovább habosítjuk.
Addis leszitáljuk a száraz hozzávalókat.
Megállítjuk a gépet és beleöntjük a száraz hozzávalókat, majd ismét hagyjuk keverni. Lassan öntjük hozzá a tejet.
Bekapcsoljuk a sütőt 170°-ra légkeverésre. Ha valakinek nincs ilyen sütési módja, süsse 190°-on alsó felső sütéssel, de akkor egyszerre csak egy tepsivel süthet.
Ha van a háztartásban fagyi kiszedő, akkor azzal, ha nincs akkor kanállal adagoljuk ki a tésztát. Sütőpapírral, vagy sütőfóliával bélelt tepsibe adagoljuk. De ne szorosan egymás mellé, mert még megnőnek. Nekem így készítve 18 darabom lett ebből az adagból.
Kb 10 perc sütés után kivesszük a tepsit és lekenjük őket hideg tejjel.
További 8-10 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük őket. Hagyjuk rácson kihűlni.
Addig keverjük össze a citromlevet a porcukorral csomómentesre.
A kihűlt sütik lapos oldalát megkenjük a cukormázzal, majd hagyjuk száradni. (én poharakra ültettem őket, hogy egyenesen tudjanak száradni, nem tudtak eldőlni)
Közben megmelegítjük a csokit gőz felett. Egy kis zacskóba tesszük, sarkát levágjuk és a kifolyó csokival díszítjük sütinket... vagy esetleg gyerekeknek még a nedves citrommázba díszeket teszünk kedvünk szerint... 













Kommentare