Französisches Macaron - Francia macaron
Französisches Macaron
Es gibt auch italienische Macarons, aber diese muss man mit heissem Zuckersirup
Zutaten für 50 Macarons:
235 g Eiweiss,
120 g Zucker,
1 Prise Salz,
200 g geschälte, fein gemahlene Mandeln,
460 g Puderzucker,
----------------
Lebensmittelfarbe (möglichst in Pulverform, oder Gelee)
Man kann auch natürliche Lebensmittelfarbe benützen, wie Matchatee, oder pulverisierte Beeren.
Zubereitung:
Das Eiweiss in die Schüssel geben, die Maschine einschalten. Nacheinander den Zucker dazu rieseln.
Schön fest schlagen lassen, aber inzwischen die Farbe und den Salz dazu geben.
Solange den Puderzucker und Mandeln durchsieben.
Wenn das Eiweiss hart genug ist, die Maschine abschalten.
Mit einem Silikon Teigspaten die Mandel-Zucker-Mischung zu dem Schaum unterheben. Dazu vorsichtig, aber sorgfältig auch von ganz unten heben.
Die Masse in einen Spritzbeutel mit 8 mm Lochtülle füllen.
Die Macarons ca. 3.5 cm gross spritzen mit ein wenig Abstand voneinander.
Bei mir haben 30 Stück/ also 6x5 Stück auf das Blech gepasst.
Das Blech ein wenig zu Arpbeitsplatte klopfen lassen, damit die Luft von den Macarons rauskommen kann.
Jetzt 1 Stunde stehen lassen, damit auf der Oberfläche Haut bildet.
Backofen auf 150° Unter-Oberhitze einschalten.
Die Macarons 20 Minuten backen.
Die Füllung:
250 g weisse Schokolade, / oder dunkle Schokolade
75 g Sahne,
--------------------
Je nach Geschmack: Schwarze Johannisbeeren-Marmelade, oder Eierlikör, Matchatee, oder einfach Lebensmittelfarbe.
Zubereitung:
Die Schokolade über Wasserdampf schmelzen lassen, dann vom Herd nehmen und die Sahne unterrühren. Erst dann die Geschmacks-Zutaten dazu mischen. Wenn man Marmelade dazu gibt, sollte man anschliessend mit einem Pürierstab homogen mixen.
Francia Macaron
Azért írtam a nevéhez, hogy francia, mert létezik olasz macaron is.
A kettőnek eléggé eltérő az elkészítési módja.
Az olasz fajtánál a fehérjehabot forró szirup segítségével készítjük.
A franciánál ez sokkal egyszerűbb, mert nem kell hozzá szirup.
Hozzávalók kb 50 db macaronhoz:
235 g tojásfehérje,
120 g cukor,
1 csipet só,
460 g porcukor,
200 g hámozott, darált mandula,
---------------------------
por, vagy zselés-állagú ételfesték, esteleg matcha-tea-por, vagy száritott gyümölcs-por
Ne adjunk hozzá folyékony festéket, mert az megváltoztatja a hab állagát és lapos lesz a macaronunk.
Elkészítése:
A tojásfehérjét beletesszük a gép üstjébe és bekapcsoljuk a gépet a legerősebb fokozatra. Lassan hozzácsorgatjuk a kristálycukrot.
Hagyjuk verni, majd hozzáadjuk a sót és az ételfestéket.
Közben nyugodtan hagyjuk addig járatni a gépet, míg szép kemény habot nem kapunk.
Ezalatt leszitáljuk a porcukrot, majd a finomra őrölt mandulát is.
Ezeket összekeverjük.
Ha már elég kemény a habunk, egy szilikon spatulával alákeverjük a cukros mandulát.
Szép óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, de azért határozott mozdulatokkal keverjük, hogy egyenletes masszát kapjunk.
Egy habzsákba töltjük a habot, amire előtte 8 mm-es csövet tettünk.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kb 3,5 cm átmérőjű
korongokat nyomunk.
Ami nagyon fontos!! Ne körözgessünk, hanem hagyjuk egy helyen a csövet és úgy nyomjuk ki a masszát. Sokkal szebb lesz a macaron így és szép aljzata is lesz.
Ha kész a tepsi macaron, akkor fogjuk meg a tepsit és gyengéden ütögessük oda az alját a pulthoz. Majd hagyjuk egy órát pihenni, mielőtt sütjük.
150° ra felmelegítjük a sütőt alsó-felső fokozaton. 20 percig sütjük őket.
Krém:
250 g fehér csokoládé, / vagy sötét csoki, de lehet felesben is,
75 g tejszín,
ételfesték, vagy feketeribizli-lekvár, vagy tojáslikőr, esetleg egész egyszerűen ételfesték.
Elkészítése:
Gőz felett felmelegítjük a csokit, majd levéve belekeverjük a tejszínt. Ha fekete-ribizli-lekvárt adunk hozzá, utána egy botmixerrel teljesen homogén állagúra mixeljük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen