Birnen-Schmand-Mohnschnitte - Körtés mákos szelet








             Birnen-Schmand-Mohnschnitte

Es gibt selten einen Kuchen, das man so schnell zubereiten kann. 
Ich benütze keinen Mohn-back, weil ich die Zusatzstoffe nicht mag. Ich nehme zu meinem Kuchen ganz normale Mohn-Körner und mahle ich sie mit Kristallzucker zusammen in einer elektrischen Kaffeemühle.
(Nur bitte nicht ohne Zucker probieren!!) Ich habe mir extra eine Kaffeemühle, die ich nur für Mohn benütze.

Zutaten:

300 g Mohn,
150 g Zucker, 
400 g Milch,
100 g Butter,
------------------
250 g Semmelbrösel,
75 g gemahlene Nuss, (egal, welche Sorte)
4 ganze Eier,
200 g Schmand, oder Sauerrahm, oder Creme Fraiche, (mind. 30% Fettgehalt),
2 EL Rum,
Vanille,
1 Backpulver, 
1 Prise Salz,
2 KL Zimt,
-------------------
1 grosse, oder 2 kleine Birnen

Zubereitung:

Zuerst Mohn mit Zucker mit Hilfe der elektrischen Kaffeemühle mahlen.

In einen Topf geben, Milch und Butter dazugeben und aufkochen.
Dann vom Herd nehmen, auskühlen lassen.
Den Backofen kann man schon einschalten auf 200° unter-oben-Hitze.
Solange kann man die restlichen Zutaten wiegen und miteinander mischen. Die Mohnmischung dazugeben und verrühren. 
Die Birne wird geschält, entkernt und in kleine Würfeln geschnitten. Dazugegeben und gut vermischt.
Die Masse in eine gebutterte Backform geben....etwa, in ein mittleres Blech, oder Springform mit 30 cm. 
In 45-50 Minuten fertigbacken, auskühlen lassen, dann aufschneiden. Man kann mit Puderzucker bestäuben oder sogar mit Guss, oder Sahne verzieren.












                       Körtés mákos szelet

Ritkán találkozunk egy ilyen gyors sütivel. Nagyon egyszerű elkészíteni, hisz jóformán még keverőgép sem kell hozzá, elég egy sima kézi habverő, vagy fakanál. Izletes, finom, szaftos sütit kapunk, ami nem túl édes, rögtön ehető, de készíthetjük tortaalapnak is. Megkenhetjük habbal, krémmel, csokival bevonhatjuk, tehát egy sokoldalú sütit készíthetünk ezzel a recepttel.


Hozzávalók:

300 g mák,
150 g cukor,
400 g tej,
100 g vaj,
----------------
250 g zsemlemorzsa,
200 g zsíros tejföl,
4 tojás, 
75 g darált dió, vagy mandula, mogyoró, kinek mi van...
vanília, (ki mit használ)
2 ek rum,
2 kk fahéj,
1 sütőpor,
1 csipet só,
-----------------
1 nagy, vagy 2 kisebb körte

Elkészítése:

A mákot megdaráljuk a cukorral együtt egy elektromos kávédarálóban. Akinek van régimódi mákdarálója, lehet azzal is...természetesen cukor nélkül.
Tehát a darált cukros mákot egy kis lábosba tesszük, hozzáadjuk a tejet és a vajat, majd felfőzzük.
Levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
Most bekapcsolhatjuk a sütőt előmelegíteni 200°-ra alsó-felső sütésre.
Egy tálba mérjük a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. Hozzákeverjük a mákos tejet is.
Ezután a körtét meghámozzuk, kis kockákra aprítjuk és ezeket is hozzáadjuk a tésztához.
Vagy egy kivajazott nagyobb kerek formába, (30cm) vagy egy kivajazott közepes méretű tepsibe öntjük a tésztánkat. 
Kb 45-50 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, szeletelhetjük, de mint mondtam az elején, kiválóan alkalmas, hogy egy tortát, vagy krémes süteményt is készítsünk belőle...Nem túl édes így alapból, ezért elbír egy kis tejszínhabot és csokit is, vagy egy finom csokis krémet...csak fantázia kérdése....
















Kommentare