Rotkohl-Cremesuppe - Lilakáposzta-krémleves











              Rotkohl-Cremesuppe

Zutaten:

2-3 EL Olivenöl,
1 grosse Zwiebel,
500 g Rotkohl/Blaukraut,
1-2 Stück Lorbeeren,
Gemüsebrühe, oder Brühpulver,
2 EL Balsamico Essig,
Salz, Pfeffer,
Sichuan-Pfeffer,
200 ml Sahne,
2 EL Kürbiskernöl, 

Zubereitung:

Zwiebeln und Blaukraut säubern und in dünne Streifen schneiden.
Olivenöl kurz erwärmen, Zwiebeln kurz anrösten. Die Blaukrautstreifen dazugeben, den Essig draufgeben, kurz umrühren. Mit Brühe aufgiessen. Es sollte bedeckt sein mit der Flüssigkeit. Die Gewürze dazu geben und zugedeckt ca. 30 Minuten köcheln. Wenn der Kraut weich geworden ist, Lorbeer von der Suppe entfernen!! 
Mit einem Pürierstab ganz glatt mixen. Wenn es noch grieselig bleibt, dann ist noch nicht ganz durch.
Mit der Sahne aufgiessen, ev. noch ein wenig Brühe dazugeben, oder nur ein wenig Wasser. Nochmals abschmecken, fertig.
Mit Croutons,  mit gerösteten Walnüssen, oder mit gerösteten Kürbiskerne servieren. Aber die schmeckt auch ohne was dazu.





                   Lilakáposzta-krémleves


Hozzávalók:

2-3 ek olívaolaj,
1 nagy fej hagyma,
500 g lilakáposzta,
zöldséges-alaplé,  vagy húsleves-lé, 
vagy egyszerűen víz és tetszés szerint leveskocka, vagy 
Vegeta, vagy ki mit használ. 
só, bors,
2-3 ek balzsamecet,
1-2 babérlevél,
sichuan-bors,
200 ml tejszín, (30%-os)
2 ek tökmagolaj,


Elészítése:

A hagymát és a káposztát megtisztítjuk és vékony szeletekre szeljük.
Az olajban röviden megkapatjuk a hagymát, rádobjuk a káposztacsíkokat. Ezt is egyszer-kétszer átforgatjuk, ráöntjük az ecetet. Ezzel is átkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Annyi folyadéknak kell lennie, hogy jól ellepje a káposztát. Beletesszük a babérlevelet és fűszerezzük.
Kb 30 perc alatt puhára főzzük. Most kivesszük a babérlevelet. Ez nagyon fontos, figyeljünk oda.
Ezután egy botmixerrel pürésítjük a levesünket. Csak ezután adjuk hozzá a tejszínt, majd ha még úgy érezzük, hogy kicsit sűrű lett, egy kis alaplével felhígitjuk. Készre fűszerezzük.
Tálalhatjuk crutonokkal, vagy piritott dióval, vagy piritott tökmaggal is. De nagyon finom minden feltét nélkül is.

Kommentare