Marzipan-Plätzchen - Marcipános korongok






               Marzipan-Plätzchen

Zutaten:

Für den Teig:

200 g Butter, 
125 g Zucker,
1 Dotter,
300 g Mehl,
1 Prise Salz,
Vanille,
 geriebene Zitronenschale,
----------------------------------
300 - 400 g Marzipan
ca. 400 g Aprikosenmarmelade,
----------------------------------
200 g dunkle Kuvertüre+ 1-2 KL Speiseöl, oder Kokosöl,
Nüsse, oder weisse Schokolade zum Dekorieren

Zubereitung:

Die ersten Zutaten miteinander rasch verarbeiten. Der Teig soll nicht zu warm werden, aber man sollte trotzdem eine homogene Masse bekommen.
In Frischfolie wickeln und in den Kühlschrank legen. Ich habe über Nacht liegen lassen. Es langt auch weniger, aber der Teig soll gut durchziehen.
Ca. Hälfte des Teiges abnehmen, auf bemehlte Arbeitsfläche legen und ausrollen. Runde Formen ausstechen (ca 4 cm Durchmesser).
Auf mit Backpapier, oder mit Backfolie ausgelegtes Blech legen.
Im vorgeheiztem, 170° Heissluft, oder 190° Unter-Oberhitze fertigbacken.
Solange kann man den Marzipan ausrollen. Habe dazu Frischhaltefolie genommen. 
Wenn die Scheibchen abgekühlt sind, kann man mit dem Zusammensetzen anfangen. 
In ein Schälchen 3-4 EL Marmelade in der Mikrowelle heiss werden lassen.
Eine Scheibe mit der Marmelade bestreichen, dann kommt eine Scheibe Marzipan drauf. Jetzt wird wieder mit Marmelade bestrichen und kommt dann eine Scheibe Keks drauf. 
Schön alle auf Seite legen, damit sie auskühlen und trocknen können.
Jetzt wird die Kuvertüre über Dampf aufgeweicht. 
Mit Schokolade und Nüssen dekorieren, anschliessend trocknen lassen.
In Luftdichte Dosen verpacken.









                 Marcipános korongok

Hozzávalók:

200 g vaj,
125 g cukor,
1 tojássárgája,
300 g liszt,
1 csipet só,
Vanília, (ki mit használ)
reszelt citromhéj, (bio citrom, vagy zacskós)
----------------------
kb 400 g sárgabarack lekvár,
300-400 g marcipán,
-----------------------
A dekoráláshoz:
200 g sötét csoki, vagy tortabevonó + 1-2 kk olaj, vagy kókuszolaj,
Dió, mandula, vagy fehércsoki


Elkészítése:

A felső hozzávalókból egy  gyors linzertésztát készítünk. Nem gyúrjuk sokáig, hogy nem melegedjen fel a tészta. ( Ha egy linzertészta felmelegszik, utána kemény lesz belőle a süti.)
Egy folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük. (egész éjszakára bent hagytam)
Kivéve elfelezzük, majd egy lisztezett deszkán  kinyújtjuk. Kerek korongokat szaggatunk belőle és sütőpapíros tepsire fektetjük.
Előmelegített sütőben 170°-on légfúvásoson, vagy 190°-on alsó-felső lángon szép világosra sütjük.
Hagyjuk őket lehűlni.
Két folpack között kisodorjuk a marcipánt is. Ugyanazzal a szaggatóval kiszaggatjuk. De már volt olyan is, hogy kb csokidrazsé nagyságú golyókra formáltam és két fólia között egyszerűen lelapítottam őket. 
Egy kistálkában feforrósítunk (mikróben) egy pár evőkanál lekvárt.
Most lehet összeállítani a sütit.
Egy korongot bekenünk lekvárral, ráfektetünk egy korong marcipánt. Azt is megkenjük lekvárral, majd bezárjuk egy korong tésztával. 
Egymásmellé fektetjük a sütiket.
Gőz felett melegítjük fel a csokit, majd belekeverjük az olajat. Ezzel kenjük be a sütiket és a tetejét pedig tetszés szerint díszitjük.
Légmentesen záródó dobozban tároljuk őket.

Kommentare