Mohn-Zwetschgen-Kuchen - Mákos-Szilvás-Pite




               
                 Mohn-Zwetschgen-Kuchen

Zutaten:

500 g helles Dinkelmehl, 
250 g Butter,
1/2 Tüte Backpulver,
1 Prise Salz, 
100 g Zucker,
Vanille,
2 Dotter, 
100 g Sauerrahm,
---------------------------------

300 g Mohn,
150 g Zucker,
250 g Wasser,
geriebene Zitronenschale,
1 KL Zimt,
1 EL Rum
----------------------------------

1 kg schon küchenfertige Zwetschgen,
100 g Rotwein,
100-120 g Zucker,
1 KL Zimt,
Vanille,
80 g Speisestärke,
260 ml Wasser,
-----------------------------------

Zubereitung:

Zuerst die Zwetschgen waschen, entkernen und vierteln. In eine Pfanne mit dem Zucker karamellisieren, dann mit dem Wein ablöschen. Weiter langsam köcheln lassen. 
Die Speisestärke mit dem Wasser auflösen, zu den Zwetschgen geben und aufkochen. Mit Zimt würzen, abschmecken... manche Zwetschgen sind noch sauer, nach Geschmack süssen.
Vom Herd nehmen und auskühlen lassen.

Mohn mit dem Zucker mischen und mit Hilfe einer elektrischen Kaffeemühle fein mahlen.
Mit dem Wasser mischen und kurz aufkochen, Mit Rum und Zimt würzen.
Vom Herd nehmen, auskühlen lassen.

Für den Teig alle Zutaten zusammenwischen und gründlich verkneten.
Backofen auf 180° einschalten.

Den Teig halbieren. Ein grosses Blech mit Butter bepinseln. Den 1. Teig auf passende Grösse ausrollen, ins Blech legen. 
Die Mohn-Masse reingeben, flach glätten. 
Jetzt die Zwetschgen-Masse drüber geben, auch schön glätten.
Den 2. Teig ausrollen, oben drauflegen.
Ca. 40 Minuten bei 180° Unten-Oberhitze fertigbacken....




                        Mákos-Szilvás-Pite

Hozzávalók:

450 g világos tönköly-liszt,
250 g vaj,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojássárgája,
vanília, (ki milyent használ)
100 g cukor,
1 csipet só,
100 g tejföl,
----------------------------------

300 g mák,
150 g cukor,
citromhéj-reszelék (vagy zacskós, vagy bio-citrom)
250 g víz,
1 ek rum,
1 kk fahéj, 
-----------------------------------
1 kg konyhakész szilva,
100-120 g cukor,
100 g vörösbor,
1 kk fahéj,
80 g étkezési keményítő,
260 g víz,
vanília, (tetszés szerint)

Elkészítése:

Először a szilvát mossuk, kimagvazzuk, majd negyedekre vágjuk. Ekkor mérünk ki 1 kg-ot. 
A cukorral együtt egy serpenyőben karamellizáljuk a szilvát. Felöntjük a borral és lassan főzzük. 
Közben összekeverjük a keményítőt a vizzel, majd hozzáöntjük és pár percig együtt főzzük... nagyon hamar besűrűsödik.
Levesszük a tüzről és hagyjuk kihűlni.

A mákor a cukorral együtt megdaráljuk, fűszerezzük és egy kis lábasban felfőzzük a vízzel...egy-két perc után levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A tésztához minden hozzávalót egy tálba mérünk és összedagasztjuk.
Felezzük  a tésztát.
Egy nagy gáztepsit kikenünk vajjal. 
A sütőt bekapcsoljuk 180°-ra.
Az egyik tésztát kinyújtjuk a megfelelő nagyságra, a tepsibe helyezzük. Egy kis sodrófával még a tepsiben is ki tudjuk igazítani, sodorni egész a tepsi széléhez.
A tésztára először a máktölteléket tesszük, elsimítjuk. Majd a szilva-massza jön rá. 
A tetejére pedig a szép nagyságra sodort tészta kerül.
180°-nál, alsó-felső beállításnál sütjük kb. 40 percet...(sütőfüggő)

Kommentare