Baba au rhum / Baba ó rum











         


                           Baba au rhum



Zutaten:

500 g Mehl,
400 g Eier, (  7-8 Stück, Restmenge auf die Seite legen zum bepinseln )
8 g Salz,
30 g Zucker,
18 g Hefe,
------------------------
150 g weiche Butter,
-------------------------
ein wenig Butter für die Form
-------------------------

Für den Sirup

400 g Wasser,
450 g  Zucker,
80 g Rum
-------------------------
Sahne zum servieren

Zubereitung:

Das Mehl mit dem Salz zusammenrühren, die restlichen oberen zutaten dazugeben. 
Die Butter leicht erwärmen und langsam nacheinander dazugeben. 
Der Teig ist ziemlich weich, richtig kneten kann man ihn nicht, aber mit einem Kochlöffel sollte man gut ausarbeiten, damit es glatt wird.
Mit einer Folie zudecken und ca. 45 Minuten ruhen lassen.
Man kann in Severinform, oder Bagelform oder wenn man hat, natürlich Baba-Form nehmen. Die sehen aus, wie ein Glas mit 120 ml...ein wenig konisch und geradewändig.
Die Formen mit Butter bepinseln.
Den Teig in einen Spritzbeutel füllen und die Formen bis zur Hälfte füllen. Mit Eier bepinseln.
Erneut ca. 30 Minuten ruhen lassen.
Inzwischen den Backofen auf 180° einschalten.
Man sollte ca. 20 Minuten backen, aber die Zeitangabe ist sehr Backofenabhängig.
Solange der Kuchen im Backofen ist, kann man den Sirup zubereiten.
Dazu das Wasser zum kochen bringen, Zucker dazugeben und paar Minuten köcheln lassen. Anschliessen kommt der Rum rein.
(Wenn Kinder auch mitessen, sollte man ein paar Stück ohne Rum tauchen und nur dann den Rum in den Sirup geben.)
Den Sirup in eine Schüssel geben und die fertiggebackenen Babas für paar Minuten reinlegen.
Sie saugen Sirup auf... bis zum Schluss ist der Sirup fast alle.
Man kann die Teilchen eventuell auch noch apricotieren, aber ich habe es nicht gemacht.
Mit frisch aufgeschlagene Sahne servieren.























                 Baba au rhum  /  Baba ó rum

Ez egy nagyon ismert és szeretett francia sütemény. Tulajdonképp a briós finomított változata, de nem gyerekeknek ajánlott. Igazi rum kell hozzá és méghozzá nem is kevés.
Természetesen, ha gyermekek is vannak, ki lehet hagyni pár darabot és rum nélkül, mint briós adható, vagy pedig a szirupban először egy pár darabot rum nélkül kell elkészíteni, majd csak azután lehet hozzáadni a rumot is.

Hozzávalók:

A tésztához:

500 g liszt,
400 g tojás (kb. 7-8 db ) a maradék tojás tegyük félre a kenéshez.
8 g só,
30 g Zucker,
18 g élesztő,
----------------
150 g olvasztott vaj, (nem margarin)
----------------
vaj a formák kenéséhez

A sziruphoz:

400 g víz,
450 g cukor,
80 g rum,
----------------
tejszín a tálaláshoz

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sóval, majd a többi hozzávalóval. ( a vaj kivételével)
Nem fontos gépbe tenni, elég egy fakanállal keverni. Elég puha tészta lesz belőle.
A vajat felolvasztjuk és lassan a tésztához adjuk. Jól kidolgozzuk.
Betakarva kb 45 percig hagyjuk pihenni.
Addig előkészítjük a formákat. A Baba-forma Magyarországon nem kapható, ezért lehet Severin-formát, vagy egyszerű maffin-formát használni. Kikenjük őket olvasztott vajjal.
Egy habzsákba töltjük a tésztát, majd kb félig töltjük a formákat.
Ismét pihentetjük kb 30 percig.
Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°-ra. 
Szép pirosra sütjük a babákat. (kb 20 perc, de sütőfüggő)
Amíg sülnek elkészítjük a szirupot.
Felforraljuk a vizet, majd belekeverjük a cukrot és hagyjuk pár percig forrni.
A szirupot átöntjük egy tálba, majd beleöntjük a rumot is. A kisült babákat beletesszük és forgatjuk, hogy minden oldalról érje.
Ez a mennyiségű szirup majdnem teljesen elfogy, miután az összeset egy pár percig beleforgattuk.
Egy tálaló tányérra rakjuk a sütiket. 
Tejszínnel tálaljuk.





Kommentare