Glücksschweine und Glücksklee - Szerencse malacka és négylevelű pogácsa
Glücksschweine und Glücksklee zum Silvester
In Ungarn wird sehr viel Brot gegessen und fast soviel Pogatschen.
Die Pogatschen sind Hungarikum. Es sind Salzgebäckstückchen, die mit Hefeteig hergestellt sind. Sie sind überall zum Kaufen, aber jede Hausfrau backt sie auch selber. Es gibt viele verschiedene Sorten, wird mit Käse, mit Grieben, mit Quark oder anderen Variationen gebacken.
In meinem Blog gibt es auch schon andere Rezepte von Pogatschen. Jetzt habe ich Quark und Käse reingetan und ich muss sagen, die sind köstlich geworden.
Zutaten:
250 g Schichtkäse, (oder körniger Frischkäse)
125 g Quark,
180 g Butter,
100 g Entenfett, (kann man auch einfach mit Butter ersetzen)
20 g Hefe, (oder 1 Tüte Trockenhefe)
550 g Mehl,
80 g geriebener Käse, (hier Mozzarella)
20 g Salz,
-----------------------
120 g geriebener Käse
------------------------
1 Ei zum Bestreichen
Zubereitung:
Die ersten 8 Zutaten in die Schüssel von der Küchenmaschine wiegen.
Mindestens 10 Minuten kneten, dann den Salz dazugeben und damit auch kurz durchkneten. Der Teig soll nicht mehr kleben, schön glatt sein.
Zugedeckt 60 Minuten ruhen lassen.
Auf ein bemehltes Brett legen und dünn auswalzen.
Mit dem 120 g Käse bestreuen. Den Teig von der länglichen Seite her aufrollen. (So, wie eine Biskuitrolle)
Erneut auswalzen, aber jetzt nicht mehr so dünn. (ca. 5-6 mm dick)
Je nach dem, welche form man ausstechen möchte, zu den grösseren kann man dünneren Teig haben, zu den kleinen Formen dann dicker lassen.
Ich habe für die Klees einen Party-Ausstecher in Herzform genommen, für die Schweinchen einfach einen Runden.
Vier kleine Herzen habe ich auf dem Blech zusammengelegt, von den Resten kleine Kugeln geformt und dazwischen gedrückt.
Für die Schweinchen habe ich einfach den runden Teig oben ca. 2 cm eingeschnitten. Den Teig ein wenig gezwickt für die Ohren.
Kleine runde Teigstücke für die Nase raufgesetzt, mit einem Holzspiess die Nasenlöcher ausgestochen. Kürbiskerne dienen für die Augen. Man könnte auch Rosinen nehmen, aber es ist ein Salzgebäck.
Die Stückchen mit verquirlten Ei bepinseln und ca 30 Minuten ruhen lassen bevor man sie in den Backofen schiebt.
Rechtzeitig sollte man den Ofen einschalten auf 200° Unter-Oberhitze.
Ca 15-17 Minuten schön knusprig backen.
Szerencse malacka és négylevelű pogácsa
Már többféle pogirecept van a blogomon, de most megint egy új recepttel jövök. Az a nagy igazság, hogy sima túróspogit szerettem volna sütni, de az egyik csomag túróm megvolt sérülve, így amikor elővettem, természetesen romlott volt. Tehát improvizálni kellett.
Volt még egy kis ez, meg az a hűtőben, tehát egy kis német túró, amit a Lidl-ben vásárolok literes kiszerelésben. Aztán sajt meg mindíg akad.
Amikor már bevolt dagasztva, láttam a neten egy aranyos formázást, így jött az ötlet. Pogi malacka és négylevelű lóhere formában.
Hozzávalók:
250 g túró,
125 g német krémtúró,
180 g vaj,
100 g kacsazsír,
20 g élesztő,
550 g liszt,
80 g reszelt sajt, (itt reszelt Mozzarella)
20 g só,
----------------
120 g reszelt sajt,
----------------
1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
Az első 8 hozzávalót egy dagasztótálba tesszük, majd vagy géppel, vagy kézzel alaposan kidagasztjuk. (8-10 perc)
Egy kellemes, nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk.
Betakarva hagyjuk kelni egy órát.
Egy belisztezett deszkára borítjuk és vékonyra sodorjuk.
Megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a beiglit.
Ismét kisodorjuk, de már nem olyan vékonyra.
Attól függ, hogy milyen formát szeretnénk szaggatni belőle. A kicsikhez egy picit vastagabbra hagyjuk, a nagy formákhoz vékonyabbra nyújtsuk a tésztát.
Egy kerek pogácsa szaggatóval készültek a malacok. Felül bevágtam őket kb 2 cm-re, abból lettek a fülecskék. Kiszaggattam egész kicsi kerek formákat, abból lettek az orrocskák. Ezeket ráfektettem a malac fejére, majd egy hurkapálcikával két lukat fúrtam az orrlyukaknak. A szemek tökmagokból készültek.
Felverrt tojással kenten be őket.
A négylevelühöz kis sziveket vágtam ki egy parti-kiszúróval, amik tényleg egész pici szivecskék. A tepsin 4 darabot összeillesztettem, majd a maradék tésztából kis golyókat formáztam és bedugtam a közepére. Szintén tojással lettek lekenve.
30 perc pihenés után mentek az előmelegített sütőbe 200°-on, alsó-felső beállítással.
Kb 15-20 perc alatt sültek szép pirosra.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen