Sauerkirsch-Mohn-Gerbeaud-Schnitte - Meggyes-mákos Zserbó









                    Sauerkirsch-Mohn-Gerbeaud-Schnitte


Zutaten:

Teig:
850 g Mehl,
1/2 TL Backpulver,
500 g Butter,
125 g Zucker,
3 Eier,
25 g Hefe,
200-250 ml lauw. Milch.


Füllung: 
Sauerkirschmarmelade (ca. ein mittleres Glas voll)
360 g Mohn
360 g Zucker   (720 g Zucker-Mohn gemischt und mit einer elektrischen Kaffemühle gemahlen)



Zubereitung: 

Die Hefe mit ein bisschen Zucker und Milch aufgehen lassen. Dann alles gut miteinander verkneten, die Milch nur langsam nacheinander dazugeben (je nach Mehlbeschaffenheit braucht man 200-250 g).
Nicht gehen lassen. Den Teig auf 4 Stücke teilen, jedes rundwirken.
Ein grosses Blech mit Butter oder Öl einpinseln.
Den ersten Teig blechgross rollen, ins gebutterte Blech legen. Ca. 4-5 EL Marmelade verteilen, bis er überall bedeckt ist, dann ein Drittel, also 240 g vom Mohn-Zucker-Gemisch verteilen. Noch 2x genauso schichten. 
Beachten bitte: Es gibt 4 Teigschichten und nur 3 Füllungen!! Oben auf den 4. Teig kommt nichts mehr drauf.
Die 4. Teigplatte oben drauflegen. Mit einer Gabel ein paar Mal einstechen. 
Dann ca. für 1 Stunde ruhen lassen. (wenn es zu warm ist, langt es auch weniger)
Im vorgeheizten Backofen bei 180° ca. 30min Unter-Oberhitze backen. 

Nach dem Auskühlen:
1 Pckg Kuvertüre überm Wasserbad auflösen, 1 EL Kokosöl, oder ganz normales Küchenöl dazugeben (ausser Olivenöl ist jedes Öl geeignet). Den Kuchen damit übergiessen, schön glattstreichen. Nach dem Auskühlen schneiden.





       

                                    Meggyes-mákos Zserbó




A tésztához: (Egy nagyméretű gáztepsihez.)


850 g liszt,
½ kk sütőpor,
500 g vaj,
125 g cukor,
3 tojás,
25 g élesztő,
200-250 g langyos tej (a liszttől függően)


A töltelékhez:


360 g mák,
300 g cukor,  (tehát 720 g cukros  mák keverék, darálva)
kb. 400 g meggylekvár (1 közepes üveggel)



Elkészítése:

Az élesztőt egy kis cukorral és tejjel elolvasztjuk és pár percig kelesztjük. Ezután a többi hozzávalókkal együtt egy kelt tésztát gyúrunk, vagy géppel dagasztatjuk. A tejet utoljára adjuk hozzá, nem egyszerre. Nem kell keleszteni. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyiket gömbölyűre kidolgozzuk. Egy tepsit olajozzunk be és készítsük oda. Az első tésztát tepsi nagyságúra kinyujtjuk, majd  a tepsire fektetjük. Bekenjük lekvárral és elsimítjuk. 240gr cukros mákkeverékkel beszórjuk.  A 2. és a 3. réteg is így készül. 
Vigyázat a lapokból 4 db lesz, a töltelékből csak 3x kell rátenni. 
Végül a 4. lapot a tetejére fektetjük, villával megszúrkáljuk és betakarva egy 1 óráig pihentetjük.



Előmelegített sütőben 180°-nál, alsó-felső beállításnál kb. 30 percig sütjük.


Ha kihűlt, elkészítjük a csoki mázat:


1 csomag csoki bevonót, vagy étcsokit (200g Kuvertüre) gőz felett feloldunk, majd  hozzákeverünk kb 1 ek olajat.


A zserbó tetejére öntjük a mázat  és szépen elsimítjuk. Csak akkor vágható, ha már kihűlt.

Kommentare