Gedrehte Mohnbrötchen - Mákos csavart zsemle





                 Gedrehte Mohnbrötchen


Zutaten:

600 g Brotmehl BL 550-1050
50 g  Vollkorn Hafermehl
150 g Schmand, oder Crème fraiche, oder fettiger Sauerrahm,
10 g frische Hefe,
15 g Backmalz,
340 g handwarmes Wasser,
---------------------
12 g Salz,
---------------------
Mohn zum bestreuen

Zubereitung:

Ein Abend vor dem Backen die ersten 6 Zutaten miteinander mischen und mindestens 10 Minuten kneten.
Dann den Salz einarbeiten.
In eine Hefeschüssel oder Folie legen und über Nacht in den Kühlschrank geben.
Am Morgen rechtzeitig vom Kühlschrank nehmen und mindestens 30 Minuten im Zimmertemperatur lassen.
Jetzt den Teig teilen, bei mir wurden 11 Stücke / à 105 g.
Die Teilen rundwirken und erneut paar Minuten ruhen lassen. 
Auf ein Blech Backfolie oder Backpapier legen.
Nach dem Ruhen sind die Teile entspannt, kann man gut bearbeiten.
Mit dem Zeigefinger genau in die Mitte ein Loch bohren. Mit kreisenden Bewegungen dieses Loch erweitern. Ganz schnell kann man schon mit beiden Händen reinlangen und vorsichtig auseinander ziehen. 
Mit der einer Hand zweimal  den Teig drehen so, dass man nach dem erstmal Drehen eine 8 bekommt, dann nochmal drehen und auf das Blech legen.  Wenn alle auf dem Blech liegen, werden sie reichlich mit Wasser besprüht, dann einzeln in Mohn getunkt und wieder zurückgelegt.

Die Brötchen müssen jetzt zugedeckt 35-40 Minuten ruhen.
Inzwischen den Backofen auf 200° einschalten.
Bevor man das Blech in den Backofen schiebt, bedeckt man es mit einem anderem Blech, das man auch reichlich mit Wasser besprüht hat. So, " mit Deckel" backt man sie ca. 25 Minuten, dann entfernt man das obere Blech und Backt man sie schön rotgelb. 















                 Mákos csavart zsemle

Hozzávalók:

600 g BL 80 kenyérliszt,
50 g tk. zabliszt,
10 g élesztő,
150 g zsíros tejföl,
15 g sütőmaláta por,
340 g kézmeleg víz,
-----------------------
12 g só,
-----------------------
mák a beleforgatáshoz

Elkészítése:

A sütés előtti este összekeverjük az első 6 hozzávalót és legalább 10 percig dagasztjuk. Csak eztán dolgozzuk bele a sót is.
Egy kelesztőtálba, vagy zacskóba csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük.
Reggel kivesszük a hidegről és legalább 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy magához térjen.
Ezután elosztjuk a tésztát, madj kigömbölyítjük őket. 
Nekem 11 db lett / à 105 g.
Hagyjuk őket pihenni. Addig előkészítünk egy tepsit, sütőfóliával, vagy sütőpapírral béleljük.
Egy tányérba mákot szórunk, ebbe fogjuk a zsemléket belemártani.
A tésztagombócba belefúrjuk a mutató ujjunkat. Körözve egyre nagyobbítjuk a lukat. Ha jó a tésztánk, eleget pihent, pillanatok alatt akkorára lehet bővíteni, hogy már mindkét kézzel belenyúlhatunk és így széthúzogatjuk.  (Különben a Bagel is így lesz formázva, nem pedig úgy, ahol már több helyen, receptekben láttam, hogy kis sodort csíkból összeragasztva)
Az egyik kézzel tekerünk egyet a széthúzott tésztán, ekkor egy 8-ast kapunk, majd mégegyszer megtekerjük.
A tepsire helyezzük őket egymás mellé. Ha mind kész, alaposan befújjuk őket vízzel, majd egyenként belemártjuk a nedves felső oldalát a mákba és visszafektetjük a tepsire. 

Betakarva hagyjuk 35-40 percig pihenni.
Közben felmelegítjük a sütőt 200°-ra.
Ha felmelegedett, fogunk egy ugyanakkora tepsit és belülről alaposan benedvesítjük, majd fejjel lefelé a tepsire borítjuk, fedőként használjuk.
Igy megy be a sütőbe és így befedve hagyjuk 25 percig sütni. Aztán levesszük a "fedőt" és tovább sütjük gőz nélkül, míg szép piros nem lesz. Rácson hűtjük.



Kommentare