Nussschnecken - Diós csigák




         

                          Nussschnecken


Zutaten:

250 g Mehl,
250 g griffiges Mehl / Schwabenmehl, Spätzlesmehl, 
1 Tüte Trockenhefe,
2 Dotter, 
75 g Zucker,
300 g lauwarme Milch,
1 Prise Salz,
120 g flüssige Butter,


Für die Füllung:

400 g gemahlene Nüsse: hier 200-200 g Mandeln und Walnüsse, 
175g Zucker,
Vanille,
2 Eiweisse,
1 Prise Salz,
5 EL Milch
-------------------
1 Ei,
1 KL Honig

Zubereitung:

Ausser die Butter alle Zutaten in die Küchenmaschine geben und kneten lassen. Nach 3-4 Minuten die Butter dazugeben und noch bis zu 6-8 Minuten kneten, bis der Teig richtig glatt, wie Seide wird.
Mit Plastikfolie zudecken und mindestens 60 Minuten gehen lassen. Wenn der Teig sich verdoppelt hat,  auf ein bemehltes Brett legen.  Zuerst halbieren, dann jedes Stück rundwirken. Zugedeckt nochmals ca. 10 Minuten ruhen lassen. 
Solange 2 Bleche mit Backpapier belegen.
Das Eiweiss mit einer Gabel aufschlagen,  zuerst Zucker, Vanille, und Wasser dazugeben, verrühren. Dann die Nüsse dazumischen.
Den ersten Teig ausrollen.  Es sollte ca. so gross sein wie das Backblech.  Die Hälfte der Nussfüllung drauflegen und mit einer Gabel schön verteilen. 
Den Teig von der länglicher Seite aufrollen. Mit einem Messer ca. 
2 cm dicke Scheiben abschneiden. 
Auf das Blech legen. Das Ei aufschlagen, mit dem Honig vermischen und damit die Schnecken bepinseln. 
25-30 Minuten ruhen lassen.
Backofen auf 180° aufheizen.  Bevor man die Schnecken in den Backofen schiebt, sollte man nochmals einpinseln. 
In 30 Minuten goldbraun backen. 


    

                                     Diós csigák

Hozzávalók:

250 g fehér liszt,
250 g rétesliszt,
2 tojássárgája,
1 zacskó száraz élesztő,
75 g cukor,
1 csipet só,
300 g langyos tej,
120 g langyos vaj,

A töltelékhez:

400 g darált dió-dióféle, itt 200-200 g dió és mandula,
175 g cukor, /tudatosan nem túl édes/
2 tojásfehérje,
vanília,
1 csipet só,
5 kanál tej,
--------------------
1 tojás,
1 kk méz a bekenéshez


Elkészítése:

A vajon kívül mindent egy keverőtálba teszünk és kb 3-4 percig dagasztjuk. Csak ezután jön hozzá a langyos vaj, amivel szintén további 6-8 percig dagasztjuk, egész addig, amíg egy szép selymes tésztát nem kapunk.
Egy fóliával betakarva legalább egy órát kelesztjük.
Ha szépen duplájára kelt, egy lisztes deszkára borítjuk. Elfelezzük és kerekre formázzuk.
Fóliával betakarva hagyjuk kb. 10 percig pihenni.
Közben elkészíthetjük a tölteléket.
A fehérjét egy villával felverjük, hozzáadjuk a tejet, cukrot, vaníliát, majd a darált diót keverjük bele.
Két nagy tepsit bevonunk sütőpapírral.
A tésztát tepsinagyságúra nyújtjuk, a fele tölteléket rátesszük, egy villával elosztjuk, vagy egy széles késsel elsimítjuk rajta.
A hosszú oldala felől feltekerjük, majd kb. 2 cm széles szeletekre szeljük.
A tepsire helyezzük őket, nekem egy tepsire 4x5 sorban lettek, tehát kétszer 20 db.
A tojást felverjük egy villával, hozzákeverjük a mézet és bekenjük a csigákat.
25-30 percig hagyjuk pihenni.
A sütőt 180°-ra melegítjük. Mielőtt betesszük a tésztát a sütőbe, újból bekenjük tojással.
30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kommentare