Beefsteak Tatar / ungarische Art - Tatár bífsztek






                 Beefsteak Tatar  / ungarische Art


Ich glaube, überall, in jedem Land kennt man den Beefsteak Tatar und überall wird ein wenig anders zubereitet. 
In der Schweiz gibt man ein wenig Cognac dazu, in Deutschland isst man ihn sehr einfach, nur mit Salz, Pfeffer, Dotter und groben Zwiebeln.  
Ich bin in Ungarn geboren, aufgewachsen und bis zu meinem 25. -en Lebensjahr gelebt. Damals, wenn man was Gutes essen wollte, hat man ein-zwei Bier-Pub besucht, von denen man wusste, sie haben guten Tatar....Dazu ein grossen Krug eiskaltes Bier...
Seitdem bereite ich meinen Tatar so zu...es ist nicht schwer und für mich ganz besonders. Wenn Jemand so probiert hat,  wird immer-wieder ihn so essen wollen.
Man darf keine Angst haben von würzen. Lieber ein wenig mehr...das Fleisch saugt in sich rein... 


Zutaten: für 3 Personen

500 g Rindsfilet,
3 Dotter, 
60- 80 g Butter,
3 KL rote Paprikapulver,
4-5 Zehen Knoblauch,
3 KL Senf, 
3 KL Ketchup,
1 grosser Zwiebel,
2-3 KL Salz,
2 KL Pfeffer,
3-4 El Worcester Sauce,

Zubereitung:

Zwiebel und Knoblauch schälen und ganz klein hacken.
Das Fleisch waschen, abtupfen und durch den Wolf drehen. 
Das gehackte Fleisch auf Teller richten. Die ganzen restlichen Zutaten rundherum anrichten.
Oben jeweils ein Dotter platzieren. 
Mit Worcester Sauce servieren. 
Jeder mischt seinen Tatar selbst. Getoasteten Brotscheiben dazu reichen. 
Am besten passt dazu ein kaltes Bier.



                 
                           Tatár bífsztek


Minden országban ismerik, de mindenhol másképp készítik.
25 éves koromig Magyarországon éltem és annak idején, ha valamit jót akartunk enni a férjemmel, elmentünk az egyik sörözőbe, ahol tudtuk, ott finom a tatár. Ebből nem volt sok Pesten akkoriban, a 70-es évek második felében....
Ahogy most én elkészítettem a tányért, ugyanúgy volt akkor is tálalva. Mellé kaptunk egy üveg Worcester szószt az asztalra...akkor láttam először ilyent...a boltban nem is lehetett kapni. 
Egy kosárnyi piritott fehér kenyeret is kaptunk hozzá és természetesen csak sör passzolt...
Azóta is így készítem....nekem így a legfinomabb...
Svájcban adnak hozzá egy kis Cognak-ot és nem kerül bele még közel ennyi fűszer sem. 
Németországban pedig csak borssal, sóval egy sárgájával és durvára vágott hagymával eszik...
Nem szabad félni a fűszerezéstől, inkább kicsit többet kell adni hozzá, mint kevesebbet... a hús felszívja magába az ízeket. 
Nem kell félni a nyers hústól sem, ha jól meg van mosva, nem történhet semmi. Természetesen hentesnél kell venni a húst, jó minőségű marha fehérpecsenyét és otthon ledarálni. 
Tudom, nem olcsó dolog,  de aki szereti, az egyszer-kétszer évente biztos megengedheti magának....valami különleges nap alkalmából...

Hozzávalók: ( 3 főre)

500 g marha fehérpecsenye,
3 tojássárgája,
1 nagy fej hagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
60-80 g vaj,
3 kk mustár,
3 kk ketchup,
2-3 kk só,
2 kk bors,
3 kk piros paprika,
Worcester szósz

Elkészítése:

A húst alaposan megmossuk, konyhapapírral megtöröljük, felaprítjuk kockákra és ledaráljuk. Ha nem lett elég finom, daráljuk le mégegyszer.
Elosztjuk 3 felé  a darált húst és rögtön a tányérokra középre helyezzük, majd egy kis mélyedést formázunk beléjük.
Mindegyikbe egy tojássárgáját ütünk és körbe-körbe mellé tesszük a fűszereket. 
A hagymát és fokhagymát apróra szeljük, de inkább reszeljük, majd szintén hozzátesszük.
Mindenki maga keveri be a sajátját az asztalnál...ez hozzá tartozik a  tatár evés-ceremóniához....
A Worcester szószt és a piritóst a tálalásnál az asztalra tesszük...
Jéghideg sörrel kínáljuk...





Kommentare