Ü-Kugeln-Gugelhupf - Meglepetés-golyó-kuglóf



             

                   Ü-Kugeln-Gugelhupf


 Ü- wie Überraschung  


Zutaten: 


Teig:

400 g Vorteig,

300 g Mehl,

1 Ei, 

2 Dotter,

175 g Sahne,

50 g Zucker,

2 g Trockenhefe,

50 g weiche Butter,


Füllung:
Man sollte soviele Sorten, wie möglich einfüllen. Die Füllungen kann man miteinander zusammen variieren, zB. Marzipan-Kirsch, oder Mohn-Kirsch, oder Schuko mit Rosinen usw.

Nutella,
Mohnfüllung,
Weisse Schokolade, 
Dunkle Schokolade,
Kirschen, (vom Glas)
Crainberrys,
Nussfüllung,
Marzipan, 
Nutella, 
Marmelade,
Rosinen
Quarlfüllung, usw....

Zum übergiessen:


50 g Butter,

2-3 EL Sahne,
2 EL Zucker,
1-2 KL Zimt
---------------
Butter für die Form

Zubereitung:


Ich habe im Kühlschrank 4 Tage alten Vorteig gehabt. 

(gemacht vom 250 g Mehl, 150 g Wasser und 2 g Trockenhefe)
Natürlich muss nicht 4 Tage alt sein, aber am Abend vor dem Backtag sollte man schon zubereiten. Also, einfach zusammenkneten und zugedeckt ruhen lassen.
Am nächsten Tag die restlichen Zutaten dazugeben und in der Küchenmaschine einen geschmeidigen Teig kneten.
Zugedeckt mindestens 90 Minuten gehen lassen.
Den Teig auf ein Brett legen, mit den Händen flach drücken, ein wenig auseinanderziehen, aber nicht  ausrollen.
Mit einem Messer, oder Teigspachtel  den Teig auf kleine Quadrate teilen.
Ich habe ca. 80 Stückchen gehabt.
Die Quadrate ein wenig auseinander ziehen und in jedes Stück mit etwas anderem Füllen. Immer nur eine halbe Kaffeelöffel voll. 
Die Gugelhupf-Form mit Butter  bestreichen und die Kugeln locker nebeneinander legen. Immer wieder mit der Butter-Zimt-Mischung begiessen. 
Man sollte versuchen  verschiedene Füllungen nebeneinander setzen, damit es wirklich jeder Biss eine Überraschung wird. 
Den Backofen auf 180° einschalten. 
Ca. 35 Minuten auf der unterste Schiene Backen. Nach dem Backen ein paar Minuten noch in der Form ruhen lassen, dann auf ein Gitter stürzen und ganz auskühlen lassen.

       






                                       Meglepetés-golyó-kuglóf

Azért neveztem meglepetésnek, mert minden gombócocska másfajta töltelékkel van töltve. Amikor elveszi az ember, nem tudja, mi vár rá, tehát minden gombóc egy meglepetés.

Hozzávalók:

400 g előtészta,
300 g liszt,
2 tojássárgája,
1 tojás,
175 g tejszín,
50 g cukor,
50 g langyos vaj,
2 g porélesztő,


A töltelékhez:

Ide mindent odakészíthetünk ami kéznél van, amit találunk.
Én pl. 2 db túrórudit szeltem fel és még az alábbiakat használtam:
(semmiböl sem kell sok, hiszen egy gombócba ca. fél kiskanállal teszünk)
Nutella,
fehér és étcsoki,
marcipán- kis kockákban,
lekvár, 
crainberry,
mazsola,
meggybefőtt,
dióst öltelék, 
mákos töltelék,
kókuszos töltelék,
Tehát ki mit szeret,  mi van kéznél, mit kell elhasználni, stb.

öntet:

50 g vaj,
50 g cukor,
2-3 ek tejszín,
1-2 kk fahéj,
------------
vaj a formához

Elkészítése:

Nekem 4 napos előtésztám volt a hűtőben, amit már el kellett használnom. (250 g liszt, 150 víz, 2 g porélesztő)
Ezt lehetőleg legalább előző este készítsük el és hagyjuk letakarva kelni.
Másnap hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy selymes kelttésztát dagasztunk.
Hagyjuk letakarva legalább 90 percig kelni.
Ha szépen megkelt egy deszkára helyezzük a tésztát, majd enyhén lelapítjuk és kicsit széthúzzuk. Ne sodorjuk ki!
Egy késsel, vagy spaknival előszőr kb. 3 cm-es csikokat, majd kockákat szelünk.  Nekem kb. 80 db lett belőle.
Egyenként kicsit széthúzzuk, majd megtöltjük őket. 
A kuglófformát kivajazzuk és egymás mellé rakjuk a golyókat.
Nem kell sűrűn rakni, mert még megkelnek.
Próbáljunk sok különbőző fajtát készíteni és ezeket nem egymás mellé helyezni. Soronként meglocsoljuk az ízesített folyékony vajjal.
A sütőt előmelegítjük 180°-ra. Kb. 35 percig sütjük (de sütőfüggő)
Ha kész, kivesszük, de még hagyjuk pár percig a formában, mielőtt kiborítjuk egy rácsra. Ott hagyjuk teljesen kihűlni. 
Tálaláskor nem kell szelni, hanem egyszerüen gombócokként letépni. Tetszeni fog a családnak, mert tényleg minden golyócska egy meglepetés.




Kommentare