Sauerkirsch-Mohn-Rührkuchen - Meggyes-mákos kevert kuglóf





               Sauerkirsch-Mohn-Rührkuchen

Zutaten:

4 Eier,
75 g Butter,
75 g gutes Öl, (hier Walnussöl)
100 g Zucker,
125 g Milch,
3 EL Amaretto,
Vanille,
1 Prise Salz,
250 g Mehl,
100 g Speisestärke,
1 Backpulver,
-----------------
125 g Mohn,
50 g Zucker,
------------------
1 Glas Sauerkirschen
------------------
200 g Weisse oder dunkle Kuvertüre 
25 g Kokosfett

Zubereitung:

In einer Küchenmaschine zuerst die Butter mit dem Zucker schaumig schlagen. Dann einzeln die Eier dazugeben und dabei die Maschine immer weiter laufen lassen. Die Kirschen abtropfen lassen.
Dann abwechselnd die trockenen und nassen Zutaten dazugeben.
Backofen auf 175° einschalten.
Mohn mit dem Zucker mahlen. (ich mache es in eine elektrische Kaffemühle) Auch diese dazugeben. Dann die Kirschen kurz unterheben.
Ein Hupf-Form mit Butter einpinseln oder mit Trennspray besprühen. 
Den Teig in den Form geben. 
Im vorgeheizten Backofen in 60 Minuten fertigbacken.
Kuchen mit Hilfe einem Gitter stürzen, dann ca. 2 Minuten liegen lassen, nur danach die Form entfernen.
Nach Belieben dekorieren. Ich habe dazu 200 g weisse Kuvertüre über Wasserdampf aufgewärmt, mit Kokosfett verrührt und damit den Kuchen bepinselt.




               Meggyes-mákos kevert kuglóf


Hozzávalók:

4 tojás,
75 g vaj,
75 g jó olaj, (itt dió)
100 g cukor,
vanília,
3 ek Amaretto,
125 g tej,
1 sütőpor,
250 g liszt,
100 g étkezési keményítő,
1 csipet só,
----------------------
50 g cukor,
125 g mák,
----------------------
1 üveg meggybefőtt,
----------------------
200 g fehér, vagy tejcsokibevonó- kuvertűr,
20 g kókuszzsír,

Elkészítése:

A vajat, olajat, a cukorral habosra keverjük. A legjobb, ha elindítjuk  a konyhagépet, hagyjuk egyfolytában járni és egymás után adjuk hozzá a hozzávalókat. Tehát ha habos a vaj-cukor keverék, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
Ezután felváltva  jönnek bele a száraz és a folyékony hozzávalók.
Bekapcsoljuk a sütőt 175°-ra. A mákot megdaráljuk a kis cukorral, majd azt is hozzáadjuk.
A végén a lecsepegtetett meggyeket keverjük bele a tésztába.
Egy kuglófformát alaposan kivajazunk, vagy befújjuk olajspray-vel. Beleöntjük a tésztát és az előmelegített sütőben 60 percig sütjük. (tűpróba)
Kivesszük a sütőből és azonnal egy rács segítségével fejre fordítjuk. Hagyjuk így pár percig, majd egyszerüen húzzuk le róla a formát. Igy könnyen lejön.
Tetszés szerint díszítjük. A fehér-csoki-kuvertűrt gőz felett felmelegítjük, egy kis kókuszzsírt keverünk bele és ezzel ecseteljük be a sütit. Hagyjuk így teljesen kihűlni.












Kommentare