Pogatschen mit Schafsquark und Schichtkäse - Juhtúrós-túrós pogácsa



 
   

    Pogatschen mit Schafsquark und Schichtkäse



In Ungarn werden sehr viele Pogatschen gegessen. Es sind kleine Salzige Hefestückchen, die oft mit Grieben, Schmalz, oder mit Quark zubereitet sind. Es gibt also viele verschiedene Rezepte dazu, fast jede Hausfrau hat ihre eigene Rezepte zu den kleine, aber  feine Gebäck.
Ich habe jetzt schon auch viele Rezepte probiert und ich muss sagen, ich habe selten, oder vielleicht noch nie so gute Pogatschen gegessen, wie diesen hier.
Sie sind von aussen kross, innen weich und leicht, also ein Traum.

Zutaten:

125 g Schafsquark, / Brinza, Brimsen,
125 g Schichtkäse, / Topfen,
2 Eier,
25 g Hefe,
75 g Sauerrahm, Schmand,
Salz, Pfeffer,
250 g griffiges Mehl,
250 g 00-es Pizzamehl,
(man kann natürlich 500 g normales Mehl nehmen, ich habe mit den Mehlsorten gemacht, werde wahrscheinlich nächstmal genauso diese Sorten nehmen. )
150 g geriebener, würziger Käse,
-------------------------
1 Ei verquillt zum bestreichen,
50 g geriebener würziger Käse zum bestreuen 

Zubereitung:

Von den oberen Zutaten einen Hefeteig zubereiten. Alles auf einmal in den Kessel von der Küchenmaschine geben und mindestens 10 Minuten kneten lassen.
Zugedeckt ca. 60 Minuten gehen lassen.
Auf ein leicht bemehltes Brett legen, ausrollen, falten, ausrollen, falten. Dann zugedeckt ca. 30 Minuten ruhen lassen.
Den Teig erneut ausrollen. Er sollte ca. 12-15 mm dick sein. Mit einem Ausstecher ca. 2,5-3 cm Durchmesser ausstechen.
Auf ein mit Backpapier belegtes Brett legen. Erneut ca. 25-30 Minuten ruhen lassen. Dann mit dem verquirlten Ei bepinseln und mit dem Käse bestreuen.
Im 180 ° vorgeheiztem Backofen ca. 15-16 Minuten Backen






                    Juhtúrós-túrós pogácsa

Már sokféle-fajta pogácsát sütöttem. 
Ma a fagyasztó üritése miatt, kiolvasztottam egy csomag juhtúrót.
A hűtőben volt még német túróm, egy fajta, ami a legjobban hasonlít a magyar túróhoz, gondoltam ezekből készítek ma pogit.
Sima lisztem nincs már, mivel 2 hét múlva költözünk, már előtte nincs is szándékomban venni. Ezért, azok a lisztek lesznek feldolgozva, amelyek itthon találhatók. A tönkölytől a rozsig, mindenfajta őrlésü megtalálható, csak a sima fehérliszt hiányzik. Ezért most úgy választottam, hogy réteslisztet keverek pizzaliszttel. Nem is bántam meg, mert pehelykönnyű, kívül ropogós, belül puha pogácsákat kaptam, legközelebb is így fogom őket elkészíteni.
Mondhatnám, hogy multikulti pogácsa, hiszen a liszt olasz és német, a juhtúró szlovák, a túró német, a tejföl francia, a sajt svájci......

Hozzávalók:

125 g Brynza,
125 g túró,
2 tojás,
75 g zsíros tejföl,
só, bors,
25 g élesztő,
250 g rétesliszt,
250 g pizzaliszt, 00-ás,
150 g fűszeres, zsíros reszelt sajt, 
------------------------
1 felvert tojás a kenéshez,
50 g reszelt fűszeres, zsíros sajt

Elkészítése:

Minden felső hozzávalót beleteszünk a dagasztógép üstjébe és egy sima kelttésztát dagasztunk belőle. (nem kell előtte az élesztőt felfuttatni)
Letakarva kb  60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy lisztezett deszkára tesszük a tésztát majd 2x kinyújtjuk és hajtogatjuk.
Ismét betakarva hagyjuk kb 30 percet pihenni. Ezután kb. 1,5 -2 cm vastagságúra nyújtjuk és kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és hagyjuk ismét 30 percig pihenni. Ezután a felvert tojással beecsetejük, majd megszórjuk őket a reszelt sajttal.
Előmelegített 180°-os sütőben kb 15-16 perc alatt szép piros, ropogósra sütjük.












Kommentare