Leinsamenbrötchen - Lenmagos zsemle








(ich habe mehrere Bilder geschossen, aber die restlichen sind leider nicht scharf geworden)


                     Leinsamenbrötchen 

Zutaten: 250 g alter Teig (vor 5 Tagen von der Baguette abgenommen),
100 g Gries,
420 g Dinkelmehl,
220 g Naturyoghurt,
12 g Zucker,
15 g Salz,
2 g Trockenhefe,
140 g Wasser,
75 g Öl, (hier Keimöl)
---------------
100 g Leinsamen,
100 g Wasser,

Zubereitung:
Zuerst die Leinsamen in eine Pfanne, ohne Fettzusatz leicht rösten.
Mit 100 ml Wasser aufgiessen und auf die Seite legen, quellen lassen.
Für den Teig alles miteinander kneten. (ausser Öl und Salz)
Das Öl erst nach 4-5 Minuten, das Salz erst nach ca. 10 Minuten dazugeben.
Der Teig soll nicht mehr kleben und geschmeidig sein.
Erst jetzt die Leinsamen dazumischen, gut kneten.
Mit einer Folie bedeckt mindestens 90-120 Minuten gehen lassen.
Nach 30 und 60 Minuten Gehzeit sollte man den Teig 1-2x falten.
Wenn der Teig schön gegangen ist, auf ein leicht bemehltes Brett legen.
Mit den Fingerspitzen drückt man den Teig ein wenig ein, damit die   Gase rausgehen und ein wenig flacher wird. 
Mit einem Pizzaschneider, oder Teigspachtel viereckige Stücke abschneiden. Die auf eine mit Backfolie bedecktes Blech legen. Erneut mit Folie abgedeckt ca. 30-35 Minuten gehen lassen.
Backofen auf 200° aufheizen. 
Die Brötchen reichlich mit Wasser besprühen und in ca. 25-30 Minuten fertigbacken.






(Több képet készítettem, de a többi sajnos nem lett éles)
                     Lenmagos zsemle


Hozzávalók:

250 g öregtészta ( 5 nappal ezelötti baguette-ből levágott tészta),
420 g tönkölyliszt,
100 g gríz,
220 g natúr joghúrt,
12 g cukor,
15 g só,
2 g szárított élesztő,
140 g víz,
75 g olaj,
-------------------------
100 g lenmag,
100 g víz,

Elkészítése:

A lenmagot egy bevont serpenyőben zsíradék nélkül megpirítjuk. Ráöntjük a vizet és levesszük a tűzről, félretesszük, hagyjuk duzzadni.
Az öregtésztát és a többi hozzávalót az olajon és són kivül a keverőgépbe tesszük és dagasztjuk.
Az olajat csak 4 perc után, a sót pedig 10 per dagasztás után adjuk hozzá. 
Addig dagasztjuk, amíg egy kellemes, selymes tésztát nem kapunk, ragadnia sem szabad. Csak ezután adjuk hozzá a lenmagot.
Fóliával betakarva hagyjuk kb 90-120 percig pihenni. (szobahőmérséklettől függően látjuk, milyen szépen kel a tészta)
30 és 60 perc után hajtogatjuk a tésztát.
Az idő elteltével egy enyhén lisztes deszkára tesszük, enyhén kinyomkodjuk belőle a gázokat és egy spaklival, vagy pizzavágóval  szögletes zsemlyécskéket vágunk le belőle.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, ismét betakarjuk fóliával, majd hagyjuk pihenni.
Kb. 30-35 perc után sütőbe tesszük.
200°-on előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt sok-sok gőzzel sütjük.
Rácson hűtjük ki a zsemléket. 

Kommentare