Eperhabos tarte -Tarte à la mousse de fraises - Eperhabos tarte




               Tarte mit Erdbeermousse / oder


               Tarte à la  mousse de fraises

Zutaten: 

Für die Tarte: 

250 g Mehl,
150 g Butter, 
70 g Zucker,
1 Prise Salz,
2 EL Sahne,
1 Ei, 
----------------------
500 g Erdbeeren,
2 Beutel rote Tortengelee, oder  3 EL Sofortgelatine
3-4 EL heisses Wasser,
3 Eier, + 2 Dotter,
70 g Zucker,
Vanille,
250 g Sahne,

Zubereitung:

Für den Boden alle Zutaten miteinander schnell per Hand durchkneten. In Folie verpackt für mindestens 30 Minuten in den Kühlschrank legen.
Danach auf leicht bemehltes Brett legen und rund ausrollen. In eine Tarteform legen, die Ränder abschneiden. Eine Backfolie oben auf den Teig legen und Backerbsen, oder ähnliches drauflegen. 
Bei 200° vorgeheizt 10 Minuten blindbacken. Dann rasch die Backfolie mit den Backerbsen entfernen und den Teig weiterbacken. Dabei kann man schon die Hitze auf 180° reduzieren.
Den gebackenen Teig in der Form lassen und ganz auskühlen lassen.

Die Erdbeeren waschen, putzen und ca. 350 g pürieren. 
Die Erdbeer-Püree durch ein Sieb streichen. Bleiben ca. 300 g Erdbeermark übrig.
In einen Topf geben und zum kochen bringen. Wenn es einmal aufgekocht hat, sofort vom Herd nehmen.
Den Tortenguss in 2-3 EL Heisswasser rühren und sofort zu die Erdbeermark geben. Mit einem Stabmixer mixen, damit sich keine Knoten bilden.
Die Eier mit dem Zucker und Vanille ganz fest schlagen.  Dann die Masse zu die Erdbeermark geben und erneut erwärmen, aber nur vorsichtig, dabei ständig rühren.
Nun die Masse ganz auskühlen lassen.
Wenn der Teig und die Masse vollkommen ausgekühlt sind, kann man weitermachen.
Die Sahne steif schlagen, in die Masse unterheben und auf die Tarte geben. 
Für mindestens 3-4 Stunden in den Kühlschrank legen. Vor den Servieren mit Erdbeerscheiben dekorieren.



                      
                         Eperhabos tarte / avagy

                     Tarte à la  mousse de fraises

Hozzávalók:

A tésztához:

250 g liszt,
150 g vaj,
70 g cukor,
2 ek tejszín,
1 tojás,
1 csipet só,
-------------------

500 g eper,
3-4 ek forró víz,
2 zacskó tortazselatin, vagy 3 ek gyorszselatin, 
3 tojás, + 2 sárgája,
70 g cukor,
vanília,
250 g tejszín,

Elkészítése:

A tésztához minden hozzávalót kézzel gyorsan összedolgozzuk, hogy ne melegedjen fel, majd folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
Ha letelt az idő, egy enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, egy kb. 28 cm-es átméretü tarte-formára helyezzük, belenyomkodjuk, széleit levágjuk.
Betakarjuk egy sütőfóliával, vagy sütőpapírral, beleöntünk sütőgolyókat, vagy valami hüvelyest (én szárazbabbal szoktam)    és betesszük a 200°-ra elömelegített sütőbe. 
10 perc sütés után kivesszük, gyorsan eltávolítjuk a fóliát a babokkal, majd 180°-on még 10 percig sütjük.
A formában hagyva hagyjuk teljesen kihűlni.

Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 350 grammot elturmixolunk.
Egy szitán áttörjük, hogy a magok ne legyenek benne.
Igy marad kb. 300 g epervelő.
Ezt beletesszük egy kislábosba, feltesszük a tűzre és kevergetés közben felfőzzük, majd rögtön ismét le is vesszük. 
A tortazseléport feloldjuk 2-3 kanálnyi forró vízben és az epervelőhöz adjuk. A botturmix segítségével ismét pürésítjük, hogy ne legyen csomós.
A tojásokat a cukorral és vaníliával nagyon habosra verjük, majd az epervelőhöz keverjük. Ismét felfőzzük az egészet, de óvatosan, ne hogy odakapja, tehát állandóan, de kímélve keverjük.
Ha felforrósodott, azonnal levesszük a tüzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tészta is és a hab is kihűlt, felverjük a tejszínhabot is és óvatosan az eperhabhoz keverjük. 
A kihűlt tésztát kivesszük a formából, tálcára helyezzük, beleöntjük az eperhabot.
Hűtőben hagyjuk legalább 3-4 órát hűlni. Ekkor keményedik meg a hab.
A tálalás előtt eperszeletekkel díszítjük.







Kommentare