Mürbe Linzer Plätzchen - Pihe-puha linzer
Mürbe Linzer Plätzchen
Zutaten:
4 Dotter / Eigelb,
125 g Zucker,
250 g Butter,
Vanille,
Zitronenschale, gerieben
1 Prise Salz,
450 g Mehl,
50 Speisestärke
---------------------
nach Geschmack zum Füllen:
Marmelade oder Nougatcreme
Zubereitung:
Die Butter mit dem Zucker ganz lange in der Küchenmaschine rühren, dann einzeln die Eigelbe dazugeben. Solange weiterrühren, bis es ganz schaumig hell wird. Vanille, Salz und die Zitronenschale dazugeben, weiterrühren.
Solange das Mehl und die Speisestärke sieben. Löffelweise zu dem Teig geben und glatt rühren.
Zwei Kugel formen, in die Frischhaltefolie wickeln und für mindestens 30 Minuten kalt stellen.
Backofen auf 170° vorheizen auf Ober-Unter-Hitze, oder 150° mit Gebläse.
Auf dem bemehlten Brett dünn ausrollen und ausstechen.
Mit Backpapier belegtes Blech legen. Hell backen.
Wenn sie ausgekühlt sind kann man sie zusammenkleben mit Marmelade oder Nougatcreme.
Pihe-puha linzer
Hozzávalók:
125 g cukor,
250 g vaj,
4 tojássárgája,
vanília,
1 citrom reszelt héja,
1 csipet só,
450 g liszt,
50 g étkezési keményítő
--------------------------------
Tetszés szerint lekvár, vagy nugátkrém
Elkészítése:
A cukrot a vajjal habosra keverjük. Ez nálam a konyhagépben kb. 10 percig tart. Aztán egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és addig hagyjuk keverni, amíg habos, könnyű, világos krémet nem kapunk.
Közben megszitáljuk a lisztet és a keményítőt.
A krémhez hozzáadjuk a sót, vaníliát, és a citromhéját, majd egy kanállal a lisztet is.
Teljesen simára keverjük, majd kézzel összedolgozzuk, két részre osztjuk és folpackba csomagolva legalább 30 percre hidegre tesszük.
Ezután egy lisztes deszkán vékonyra sodorjuk, kiszaggatjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 170°-ra alsó-felső sütésre, vagy 150°-ra légkeverésre.
A kiszúrt linzereket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd világosra sütjük.
Ha kihűlt, összeragaszjuk őket tetszés szerint lekvárral, vagy nugátkrémmel.
Rögtön ehető, mert nagyon puha, elolvad a szájban.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen