Käsekuchen mit Kirschen vom Blech - Tepsis meggyes túrótorta




                      Käsekuchen mit Kirschen vom Blech


Der Käsekuchen ist super-lecker geworden. Bewusst mit weniger Zucker zubereitet. Wenn Jemand ganz süß mag, soll noch ein wenig mehr Zucker zugeben. Ich habe ein wenig geriebene  Schokolade draufgestreut, man kann es aber auch weglassen.

Zutaten:

Für den Teig:

320 g Mehl,
1 Tüte Backpulver,
2 große Eier,
80 g Zucker,
150 g Butter, (zimmerwarm)

Für die Quarkmasse:

750 g halbfett Quark,
250 g Sauerrahm, oder Schmand,
4 große Eier,
200 g Zucker,
1 Prise Salz,
Vanille, oder Van.-Zucker,
50 g Speisestärke,
60 g Gries,
310 g Milch,
2 EL Zitronensaft,
Zesten einer unbehandelten Zitrone,
-------------------------------
Kirschen:
hier 750 g gefrorene, aufgetaute,
aber vom Glas sind auch gut, (abgetropft),
oder am besten frische

Zubereitung:

Für den Teig:
 den Zucker, die Eier und die Butter schaumig rühren. Das Mehl und Backpulver mischen und unterkneten. In Frischhaltefolie wickeln und ca. für 30 Minuten in den Kühlschrank legen.

Für die Quarkmasse:
Die Eier mit den Zucker fest aufschlagen, bis es richtig hell, schaumig wird. Den Quark, Sauerrahm unterheben und die restlichen Zutaten auch dazumischen.

Backofen auf 170° einschalten.
Ein tiefes Blech ausbuttern. 

Den Teig auf ein gut bemehltes Brett legen. Auf die Größe vom Blech auswalzen, dann ins Blech legen. 
Die Quark-masse oben  darauf gießen. Nicht erschrecken, es ist ziemlich flüssig.
Jetzt die Kirschen verteilen. 
In den vorgeheizten Backofen auf die mittleren Schiene schieben.
80 Minuten backen. (Nadelprobe)
Nach dem Backen einen Gitter oben drauflegen und sofort stürzen.
Bis der ganz ausgekühlt ist, über Kopf liegen lassen. Dann ein Blech, oder Brett oben drauflegen und erneut zurückdrehen.
Nach Wunsch Stücke schneiden, mit Staubzucker bestreuen.

                                     
 









                     Tepsis  meggyes túrótorta 

A hozzávaló német krémtúrót, ahogy én hívom, a Lidlben vettem, félzsíros friss sajt néven, 1 kg-os vödrös kiszerelésben. 
A sütemény tudatosan kevés cukorral készült, ha valaki a nagyon édeset szereti, tegyen hozzá még egy pár deka cukrot, vagy a végén alaposan szórja meg porcukorral.
A tetejére csokit reszeltem, de az el is hagyható. 

Hozzávalók:

A tésztához:

320 g liszt,
1 sütőpor,
1 nagy tojás,
80 g cukor,
150 g vaj (szobahőmérsékletű)
---------------------------

A túrós masszához:

750 g krémtúró,
250 g tejföl,
4 nagy tojás,
200 g cukor,
vaníliás cukor,
1 csipet só,
2 ek citromlé,
1 cirom héja, reszelve (kezeletlen citrom-biocitrom)
50 g étkezési keményítő,
60 g búzadara,
310 g tej,
----------------------------------
meggy, itt: 750 g fagyasztott meggy,
de lehet üveges is, egy üveggel, csepegtetve,
vagy legjobb esetben friss meggy 

Elkészítése:

A tésztához:
A cukrot, tojásokat a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet, simára dolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hidegre tesszük.

Addig elkészítjük a túrómasszát:
A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, addíg amíg szép világos és könnyű nem lesz.
Ezután hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, közben azonban hagyjuk a gépet tovább forogni.
Belekeverjük a többi hozzávalót is.

Bekapcsoljuk a sütőt 170°-ra.
Egy nagy mély tepsit alaposan kivajazunk.

A pihent tésztát egy lisztes deszkára borítjuk  és tepsinagyságúra nyújtjuk.
Belehelyezzük a kivajazott tepsibe, majd ráöntjük a masszát is. 
Nem kell megijedni, eléggé folyékony az állaga.
Most tesszük bele a meggyet is és tetszés szerint reszelhetünk rá csokit is, de ez elhagyható.

80 percig sütjük 170°-on, alsó-felső lángnál, a végén tűpróbát végzünk. Ha már nem ragad, kész is.
A legszebb lesz a túrótortánk, ha egy megfelelő nagyságú ráccsal befedve fejre tudjuk borítani.  (lásd a képeket fent)
Ha kerekre készítjük, akkor is egy kerek ráccsal befedve kell fejreállítani. Majd így, felfordítva hagyjuk kihűlni. Ezután egy lemezzel beborítva, vagy a tepsi aljával, ismét visszafordítjuk.
Most szép egyenletes a teteje, szépen lehet szeletelni.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

Imádni fogjátok, mert pihe-puha, könnyű és tényleg nem túl édes, eteti magát.







Kommentare