Bärlauch-Hörnchen und Schnecken - Medvehagymás kiflik és csigák





              Bärlauch-Hörnchen und Schnecken 


Zutaten: 
2 Eier,
430 g Mehl,
125 g Brotmehl,
15 g Hefe,
250 g Yoghurt,
1 Prise Zucker,
150 g Wasser,
----------------------
75 g Fett, hier Gänsefett, (oder Butter)
---------------------
15 g Salz,

Für die Füllung:
1 Handvoll Bärlauch,
200 g Schinken,
125 g Backonwürfeln,
2 grosse EL Sauerrahm, oder Schmand,
100 g geriebener Käse,
Salz, Pfeffer
-----------------------
1 Ei zum bepinseln

Zubereitung:

Für den Hefeteig alles auf einmal, außer Fett und Salz in die Küchenmaschine geben und ca. 4 Minuten kneten lassen. Dann zuerst das Fett dazugeben, weiter kneten, nach weitere 10 Minuten Knetzeit  auch den Salz dreingeben und fertigkneten.
Zugedeckt auf das Doppelte gehen lassen.
Solange die Füllung zubereiten.
Ein handvoll Bärlauch waschen, Stängel entfernen. In einen Zerkleinerer geben, Sauerrahm dazugeben und kleinhacken.
Den Schinken und Bacon auch kleinschneiden. Alles miteinander verrühren und mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Den Teig auf ein bemehltes Brett geben und halbieren. Je nach geschmack, entweder Hörnchen oder Schnecken zubereiten. Für die Hörnchen den Teig ausrollen, dann zuerst auf ca. 8 cm breite Streifen, die anschliessend auf Dreiecke Teilen.
Die Füllung mit einem Kaffeelöffel verteilen, dann die Hörnchen aufrollen.
Für die Schnecke den Teig ausrollen. Die Füllung auf dem Teig verteilen, dann den Teig von der länglichen Seite aufrollen.
Ca. anderthalb-zwei Zentimeter dicke Scheiben abschneiden und alle auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen.
Wenn man sie ziemlich dicht nebeneinander legt, passen sie auf zwei Bleche.
Mit verquirltem Ei alle bepinseln.
Bei 200° ober-unter-Hitze  in ca. 29-25 Minuten  fertigbacken. 





            Medvehagymás kiflik és csigák

Hozzávalók:

2 tojás,
430 g liszt,
125 g kenyérliszt,
15 g élesztő,
250 g joghurt,
150 g víz,
1 csipet cukor,
-------------------
75 g libazsír, (vagy puha vaj)
-------------------
15 g só,

A töltelékhez:

1 marék medvehagyma,
2 nagy evökanál tejföl,
200 g sonka,
125 g bacon,
só, bors
--------------------
1 tojás a bekenéshez

Elkészítése:

A tésztához a zsíron és són kívül mindent összemérünk és egy konyhagéppel kb. 4 percig dagasztjuk. Ekkor adjuk hozzá a zsíradékot, majd tovább dagasztjuk. Csak az utolsó percben adjuk hozzá a sót. 
Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Egy marék medvehagymát megmosunk, majd letépjük a szárait.
Egy késes aprítóval a tejföllel keverve felaprítjuk.
Egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az aprított sonkát és bacont is.
Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára tesszük, elfelezzük.
Vékonyra sodorjuk, majdt tetszés szerint kifliket, vagy csigákat formázunk belőle.
A kiflikhez kb 8 cm-es csíkokra, majd azokat háromszögekre szeljük. Ezeket egy-egy kiskanál töltelékkel töltjük és feltekerjük.
A csigákhoz a kisodort tésztára elosztjuk a töltelék felét, majd a hosszab oldalán feltekerjük. (mint a beiglit)
Kb. másfél-két cm-es darabokra szeljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. 
Ha egy kicsit szorosabban tesszük őket, ráférnek két tepsire.
Felvert tojással lekenjük, majd egy kis pihenés után 200°-ra előmelegített sütőben kb 20-25 percig szép pirosra sütjük.




Kommentare