Zimtsterne - Fahéjas csillagok





         
                            Zimtsterne 
Zutaten:

250 g gemahlene Walnüsse,
250 g gemahlene Mandeln,
300 g Puderzucker,
2 TL Zimt,
2 EL Kirschwasser,
2 Eiweiße,
1 Prise Salz

Zubereitung:

Die Eiweiße mit dem Zucker und Salz steif schlagen.
Ca. 1/4 von der Masse rausnehmen, auf die Seite legen.
Die gemahlene Nüsse und die restlichen Zutaten in die  Eiweiß- Masse geben und gründlich durchmischen.
Auf die Arbeitsfläche Frischhaltefolie legen. Den Teig drauflegen und mit Frischhaltefolie bedecken. Den Teig schön auswalzen, er soll ca. 2 mm dick sein.
Mit einem Stern-Ausstecher ausstechen. Die Sterne auf ein mit Folie bedecktes Blech legen. (es gibt ca. 90-100 Sterne) Mit einem Messer, oder Kaffeelöffel die Eiweiß-masse drauf streichen. 
Im vorgeheizten Backofen bei 150 Grad ca. 15 Minuten backen. Sie sollen möglichst keine Farbe bekommen, eher nur trocknen.
In eine gut schließende Box legen, so halten sie wochenlang.



    



                      Fahéjas csillagok

Ez egy tipikus német-osztrák sütemény, amit csak karácsonykor készítenek, jobban mondva, karácsonykor már rég elfogyott, hiszen ott már az első adventre elkészülnek az adventi aprósütemények. Van olyan háztartás, ahol 15-20 féle is készül. Az adventi vasárnapok családlátogatással telnek és mindig egy nagy tányér válogatott adventi sütemények kerülnek a vendégek elé. Ezek a fehéjas csillagok nem hiányozhatnak egyetlen tányérról sem.

Hozzávalók:

250 g darált dió,
250 g darált mandula,
300 g porcukor,
2 kk fahéj,
2 ek cseresznye pálinka,
2 tojásfehérje,
1 csipet só,

Elkészítése:

A cukrot, tojásfehérjét és a sót felverjük kemény habnak. Tulajdonképpen habnak nem is mondható, egy fehér massza lesz, amiből 1/4-ét elvesszük, egy kis tálkában félretesszük.
A darált dióféleségeket és a fahéjat belekeverjük a masszába.
A deszkát bevonjuk zsugorfóliával. Rátesszük a tésztát, majd ismét zsugorfóliát fektetünk rá. Így kisodorjuk kb 2 mm-esre.
Egy csillag-szaggatóval kiszakítjuk a csillagokat és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. 3 nagy tepsivel lesz, kb 90-100 db.
Ezután mindegyiket kézbe kell venni és egy kés, vagy kiskanál segítségével megkenjük a tojásfehérjés masszával.
Ez eléggé munkás folyamat, de megéri szépen kihúzni a vonalakat a csücskökig. A tepsiben majd szépen kisimul a fehérje, szép lesz.
150 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 15 percig, nem szabad elszíneződnie. Inkább csak száradjanak.
Egy jól zárható edényben hetekig is eláll.



































Kommentare