Hefe-Gugelhupf - Kelt kuglóf






                        
                       Hefe-Gugelhupf



Zutaten:
75 g Rosinen
ein Schuss Rum, oder Cognac,
-----------------------
700 g Mehl, 
190 g Zucker,
225 ml lauwarme Milch,
1 Tüte Trockenhefe,
5 g frische Hefe,
1/2 KL Backpulver,
100 g weiche Butter,
50 g Schmand, oder Creme fraiche,
4 Eier (zimmerwarm)
1 Prise Salz,
Vanille,
Orangenschale,
2 EL Zitronensaft,
----------------------

2 EL Kakakopulver (nicht Kaba)

Zubereitung:
Die Rosinen in Rum, oder Cognac legen.
Von den Zutaten einen Hefeteig herstellen, mindestens 10 Minuten kneten.
Wenn der fertig geknetet ist, halbieren. In die eine Hälfte die Rosinen, in die andere  Hälfte die Kakaopulver einarbeiten.
Zugedeckt ca. 40 Minuten gehen lassen. 
Beide Teige nach Belieben miteinander verarbeiten. Man kann sie beiden dünn auswalzen, aufeinander legen, dann aufrollen, oder nur einfach miteinander mischen, damit wie marmoriert aussieht.
Die Gugelhupf-form mit Butter bepinseln. Den Teig reingeben und nochmals ruhen lassen. Mein Gugelhupf-form ist groß, aber trotzdem habe ich vom Teig abgenommen und noch extra in kleinere Förmchen kleine Hefeteig-Stücke gelegt und mitgebacken.
Der Teig ist gut gegangen, wenn er nur noch 1-2 cm von dem oberen Rand entfernt ist.
Im vorgeheizten Backofen bei 175 Grad backen. Ca nach 15 Minuten mit einem Backpapier bedecken, damit er nicht verbrennt, dann noch weitere 40-45 Minuten weiterbacken. Natürlich, hängt die Zeit vom der Backform ab.  
Lassen wir halbwegs in der Form, dann  von der Form genommen auf ein Gitter  ganz auskühlen lassen.

Man kann mit Zuckerguss, oder mit Schokolade beziehen, oder einfach nur mit Puderzucker bestauben.






                              
                              Kelt kuglóf


Hozzávalók:


75 g mazsola
,
1 korty rum, vagy cognac,

-----------------------------

700 g liszt
,
190 g cukor,

225 ml langyos tej,

1 zacskó szárazélesztő,

5 g fris élesztő,

1/2 kk sütőpor,

100 g puha vaj,

50 g zsíros tejföl,

4 szobahőmérsékletű tojás,

1 csipet só,

vanília,

reszelt bio citromhéj,

2 kk citromlé,

-------------------------
2 ek kakaópor,

Elkészítése:

A mazsolára öntjük a rumot és hagyjuk állni.

A hozzávalókból egy kelttésztát készítünk. Tehát minden 

hozzávalót összegyúrunk és vagy kézzel, vagy géppel 

legalább 10 percig dagasztjuk.

Ezután elfelezzük. a felébe a rumos mazsolát, a másik 

felébe 

pedig a kakóport dolgozzuk bele.

Betekarva hagyjuk 40 percig kelni.

Ezután kivajazunk egy kuglófformát. (nagyméretű, vagy két 

kisebb)

Tetszés szerint formázni. Lehet mindkettőt vékonyra nyújtani, 

egymásra fektetni őket, majd feltekerni. 

Vagy egyszerűen egymásra tenni őket direkt a formában.

Ismét hagyjuk kelni, egész addig, amíg már csak 1 ujjnyi hely

van a forma felső széléig.

Előmelegített sütőbe tesszük és 175 foknál sütjük kb 15

percig, majd betakarjuk a tetejét egy sütőpapírral és még 40

percig sütjük
.
Hagyjuk a formában majdnem teljesen kihűlni, majd 

kivesszük a formából és egy rácson teljesen kihűtjük.

Bevonhatjuk csokimázzal, vagy mint én, citrombevonattal:

100 g porcukrot csomómentesre keverünk 2 ek citromlével.

Egy ecsettel rákenjük a tésztára.






















Kommentare