Schnittbrötchen - Vágott zsemle







                             Schnittbrötchen

Zutaten:
480 g Weissmehl,
70 g Vollkorn Dinkelmehl,
350 g lauwarme Milch,
50 g Yoghurt,
15 g Hefe,
1 KL Honig,
--------------------
50 g weiche Butter,
----------------------
10 g Salz,

Zubereitung:

Alle oberen Zutaten miteinander verkneten. Nach 4-5 Minuten die weiche Butter dazgeben und weitere 5-6 Minuten kneten. Zuletzt noch den Salz einarbeiten.
Mit einer Folie Bedecken und ca. 60 Minuten auf Zimmertemperatur gehen lassen.
Den gegangenen Teig uf ein nicht bemehltes Brett stürzen. Auf 10 Stück teilen. (bei mir waren es 102 g Stücke)
Die Teiglinge zuerst rund formen, dann auwirken. Ca. 5-6 Minuten ruhen lassen.
Die Kugeln einzeln zuerst platt drücken, dann aufrollen, dabei den Teig immer zu dem unteren Teig drücken. (mit 2 Daumen)
Also Schiffchen-Form zubereiten. Auf ein mit Backpapier belegtes, grosses Blech legen.
Mit Folie bedecken und erneut ruhen lassen. Nach 30 Minuten leich mit Mehl bestauben und mit einem scharfen Messer laengst einschneiden. Die Brötchen reichlich mit Wasser besprühen. Mit einem 2. Blech zudecken. (das 2. Blech von innen auch mit Wasser besprühen)
Nach ca. 35 Minuten Ruhezeit in den vorgeheizten Backofen 
 schiessen.
Nach 20 Minuten das obere Blech entfernen und in weiteren 10 Minuten  rotgold backen.




                                      Vágott zsemle

Hozzávalók:

480 g fehér liszt,
70 g tk tönkölyliszt,
350 ml langyos tej,
15 g élesztő,
1 kk méz,
-----------------
50 g puha vaj,
----------------
10 g só

Elkészítése:

A felső hozzávalókat összekeverjük és dagasztjuk. Kb. 4-5 perc múlva hozzáadjuk a puha vajat is és további 5-6 percig továbbdagasztjuk.
A végén beledolgozzuk a sót is.
Egy fóliával betakarva hagyjuk kb. egy órát kelni.
Egy nem lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és elosztjuk 10 felé.
(nekem 102 grammosok lettek)
Hagyjuk kb 5 percig pihenni. Ezután egyenként lelapítjuk és feltekerjük. A felső tésztát közben mindig az alsóhoz nyomjuk a két hüvelykujjunk segítségével.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Egy fóliával betakarva hagyjuk pihentetni. Kb. 30 perc múltán enyhén belisztezzük a tetejüket, majd egy éles késsel hosszában bevágjuk.
Egy vízspriccelő segítségével alaposan befújjuk őket vízzel és egy másik tepsit is belülről, amit aztán a tetejére borítunk.
A 200 fokra forrósított sütőbe tesszük. 20 perc múlva levesszük róla a felső tepsit és kb további 10 perc alatt szép pirospozsgásra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.


 
 

Kommentare