Lebkuchen - Mézeskalács
Bild von 2014
Bild von Nov. 2015
Lebkuchen
Zutaten:
375 g Honig,
125 g Zucker, ( ich habe diese Jahr mit Absicht den Zucker "vergessen". Schmeckt trotzdem, aber nicht zu süß. )
40 ml Espresso, (starker Kaffee)
100 g Butter,
1 Ei,
4 Dotter,
1 Tüte Lebkuchengewürz,
20 g Kakaopulver,
1 Prise Salz,
6 g Hirschhornsalz,
2,5 g Pottasche,
400 g helles Dinkelmehl,
350 g Weizenmehl,
---------------------------
1 Eiweiss,
Streudeko, oder je nach Wunsch
Zubereitung:
Zuerst die flüssige Zutaten zusammen in eine Schüssel geben und glatt rühren. Dann die Gewürze reinmischen und anschließend das gesiebte Mehl unterrühren. Mit den Haenden zu einem glatten Teig kneten.
In Frischhaltefolie wickeln und für mindesten 1-2 Stunden, bestenfalls bis zu 24 Stunden kalt stellen.
Mehrere Bleche mit Backpapier belegen.
Backofen auf 170 Grad, einschalten.
1/4 vom Teig abschneiden, den anderen wieder einwickeln, damit der nicht austrocknet.
Auf leicht bemehltes Brett legen und auf ca 2 mm auswalzen.
Auf gewünschte Formen ausstechen. Ein Eiklar aufschlagen und damit den Lebkuchen bepinseln. Nach Geschmack dekorieren.
Man kann auf einmal bis zu 3 Bleche zusammen backen, aber man sollte gut beobachten. Mir sind auch manche Stücke ein wenig dunkler geworden.
Ezek itt fent 2015 novemberben készültek.
A többi kép 2014-ből származik.
Mézeskalács
125 g cukor,
40 ml erős kávé,
375 g méz,
125 g cukor, (idén (direkt) kifelejtettem a cukrot...így is
nagyon finom lett)
1 tojás,
4 sárgája,
1 csomag mézeskalácsfűszer,
6 g szalalkáli,
2,5 g Pottasche- ez egy német kelesztő, térfogatnövelő
anyag....elhagyható (Kalcium-karbonát)
100 g vaj,
400 g világos tönkölyliszt,
350 g búzaliszt,
1 csipet só,
--------------------------------
kb 1 tojásfehérje,
a díszítéshez tetszés szerint
Elkészítése:
Először a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd
beletesszük a fűszereket is. Ezután adjuk hozzá a szitált
lisztet és egy selymes, kellemes állagú tésztát gyúrunk.
Folpackba csomagolva hidegre tesszük pihenni minimum 1-2
órára, de jobb esetben 24 óráig is.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, légkeverésre. Ha nincs,
akkor 150 fokra, alsó felső sütésre.
Több tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Ezután egy enyhén lisztezett deszkára tesszük. (csak kb egy
negyedét, a többit ismét betakarjuk)
Kb 2 mm-re kinyújtjuk és tetszés szerint kiszaggatjuk a
formákat.
Tepsire rakjuk és bekenjük őket felvert tojásfehérjével.
Tetszés szerint díszítjük.
Egyszerre több tepsivel is betehetünk, ha légkeverősre van
kapcsolva a sütő.
Azonban jobban oda kell figyelni, mert így a sarkai egy kicsit erősebben kapják a hőt.
Egy jól záródó dobozba zárjuk a kihűlt mézeskalácsokat,
ahol hetekig tárolhatók.
Ügyes vagy, hogy már sütöttél mézeskalácsot! Érdekes összetevőkből áll a recpted, de megkóstolnám. Eszembe juttattad, hogy a hosszú évek óta használt, bevált receptemet még nem blogoltam :)
AntwortenLöschenSzia Vicuska, igen, nekem is van egy csomó blog előtti képem. A mézeskalácsot és a többi karácsonyi aprósüteményt tulajdonképpen már 4 héttel Karácsony előtt, már első adventra el szoktam készíteni. Ez nem csak Németországban, de Ausztriában, Svájcban is így szokás. Karácsonykor már senki nem akar ilyesmit enni. (de magunk közt mondva, van belőle még januárban is...és ehető) Csak a magyar háziasszonyok csinálják maguknak ezt a stresszt, hogy mindent egy napon, mindent frissen, ezerféle kaja és süti. Nyugaton, csak egyféle van karácsonykor, de az valami különleges. Mert sült húst, fasírozottat, rántotthúst és töltött káposztát csinál az ember eleget egész évben....mármint nem ember...hanem a magyar háziasszonyok...én kevésbé...nálam van úgy, hogy eltelik egy év is, mire ismét fasírozottat, vagy pörköltet készítek. Nagyon jó férjem van, nem válogatós, ő is szereti a nemzetközi konyhát, így öröm mindenfélét kipróbálni.
Löschen