Krauthörnchen - Káposztás kifli





                         Krauthörnchen

Zutaten: (für ca. 48 Stück)

600 g Mehl,
4 Dotter,
175 g Sauerrahm,  / Schmand,
125 g Yoghurt,
12 g Hefe,
-------------------------
250 g Butter,
------------------------
12 g só
-------------------------
Für die Füllung:
400 g von dem gebratenen Kraut, den man auch für Krautfnudeln benützt:

 http://eszentkiralyi.blogspot.hu/2015/03/krautfleckerln-oder-krautnudeln.html

Oder, einfach eine andere Füllung. Ich habe den 2. Blech mit Schwarzwaelder Schinken und Edamer Kaese gefüllt.
Da der Teig salzig ist, empfielt sich etwas Salziges reinzufüllen.
Man kann also auch Party-oder-Miniwürstchen, ein Stückchen Feta, oder wer wie mag.

Zubereitung:
Am Vorabend:
Mehl, Dotter, Sauerrahm, Yoghurt und Hefe gut miteinander vermischen, dann erst die weiche Butter einarbeiten. Ca. 10 Minuten kneten, dann den Salz reingeben und damit auch gründlich durchkneten.
Mit Folie bedecken und über Nacht kaltstellen.
Am Morgen:
Den Teig halbieren, dünn ausrollen und auf Dreiecke schneiden.
Die Füllung drauf verteilen und die Dreiecke aufrollen. Die 2 Ecken nach innen einbiegen und zwar in die Richtung, wo sich die mittlere Ecke befindet. Auf ein mit Backpapier bedecktes Blech legen.
Mit Klarsichtfolie zudecken und ca. 30 Minuten ruhen lassen. 
Ein wenig Eiweiss aufschlagen und damit die Hörnchen bepinseln.
In auf 180 Grad vorgeheizten Backofen schieben und in ca. 30 Minuten fertigbacken. / je nach Backofen

 






                          Káposztás kifli

Hozzávalók: (48 db-hoz)

600 g liszt,
4 tojássárgája,
175 g tejföl,
125 g joghurt,
12 g élesztő,
----------------------
250 g  puha vaj,
----------------------
12 g só

Töltelék:

 http://eszentkiralyi.blogspot.hu/2015/03/krautfleckerln-oder-krautnudeln.html

400 g sült káposzta, olyan amit a káposztás tésztához használunk.
Nekem csak 200 g volt, ezért az egyik tepsivel sonkás-sajtosat készítettem. 
Ahhoz vékonyra szeletelt Feketeerdei sonkát felaprítottam, majd szeletelt Edami sajtokat negyedeltem és így helyeztem őket a háromszögekre.

Elkészítése:
Előző este:

A lisztet, a tojássárgáját, a joghurtot, tejfölt és az élesztőt alaposan összekverjük, összegyúrjuk, majd csak ezután adjuk hozzá a puha vajat. Kb 10 perc alatt jól kidagasztjuk.
A végén beletesszük a sót is és azzal is még átdolgozzuk.
Zsugorfóliával letakarjuk a kelesztőtálat és hidegre tesszük éjszakára.
Reggel egy lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Az egyik felét szép vékonyra kisodorjuk és háromszögekre szeljük.
Rátesszük a tölteléket és feltekerjük a kifliket. A két csücskét behajtjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. 
Zsugorfóliával betakarjuk és kb még 30 percig pihentetjük. Mielőtt a sütőbe kerülnek, megkenjük őket felvert tojásfehérjével.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Sütőfüggő....

 
 

Kommentare

  1. Finom töltelék! Legutóbb sörrel készült tésztában készítettem :) Fánkba is szoktam tenni éha párolt káposztát, szerintem bámibe tölthető :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Igazad van, sokoldalú a káposzta és azonkívül nagyon egészséges is...mi is nagyon szeretjük :)

      Löschen

Kommentar veröffentlichen