Wintermarmelade oder Weihnachtsmarmelade -Téli vagy karácsonyi lekvár


                         


   Wintermarmelade oder Weihnachtsmarmelade

Zutaten:

500 g Zwetschgen,
3 Orangen,
3 Mandarinen,
2 Bananen,
3 Äpfeln,
250 g Heidelbeere,
3 Kiwis,
der Saft von 1 Granatapfel,
500 g Feigen,
3 EL Ingwermarmelade,
500 g Zucker,
1 KL Zimt,
1-2 KL Lebkuchengewürz,
4 Pckg.  roter Tortenguss,
1 Pckg. Zitronenschale,
1 Pckg. Orangenschale,
50 g Schokolade,
-------------------------
In einem Teefilter:
1 Zimtstange,
1 Vanilleschote,
2 Sternanis

Zubereitung:

Alle Obstarten waschen, schälen, zerkleinern. Die Mandarinen und Orangen filetieren  In einen Topf aufsetzen, Zucker dazugeben, dann auch die Gewürze. Ca. 20 Minuten kochen. Braucht man nicht länger. Jetzt den Tortenguss, oder Sofortgelatine dazugeben und mit einem Stabmixer pürieren.
Die Gläser ausspülen und noch nass für 1-2 Minuten in die Mikrowelle stellen. Sie werden keimfrei. Jetzt kann man die heisse Marmelade einfüllen. Sofort abschliessen und ca. für 24 Stunden in Dunst (warm einpacken, zudecken) lassen.











                Téli vagy karácsonyi lekvár


Természetesen lehet másfajta gyümölcsökből is készíteni, én elmondom, hogy én mit tettem bele. 


Hozzávalók:

2 banán,
3 narancs,
3 mandarin,
500 g szilva,
500 g füge,
250 g fekete áfonya,
3 alma,
3 kiwi,
1 gránátalma leve,
3 ek gyömbérlekvár,
500 g cukor,
50 g csokoláde,
1 csomag reszelt narancshéj,
1 csomag reszelt citromhéj, 
4 csomag piros tortazselé, 
1 kk őrölt fahéj,
2 kk mézeskalács füszer,
1 teafilter / papírból 
(abba tettem a füszereket, késöbb ki lehetett egyben emelni a lekvárból)1 rúd fahéj, 
2 csillagánizs,
1 vanília,

Elkészítése:

Minden gyümölcsöt megmosunk, meghámozzuk és nagyjából feldaraboljuk. A narancsokat kifilézzük ( ne legyen benne a fehér keserü része)
Az egészet egy nagy lábasba tesszük és el kezdjük főzni, hozzáadjuk a cukrot és beletesszük a füszereket. 
A darabos füszereket egy papír teafilterbe tettem, mert azt utána  egyben ki lehet venni.
Az egészet jól felfőzzük, takarékra tesszük, majd kb. 20 perc múlva
hozzáadjuk a csokit és a tortazselatint is és egy botmixerrel elturmixoljuk.
Az üvegeket alaposan elmossuk, nedvesen betesszük 2-3 percre a mikróba. Teljesen sterilek lesznek. Azonnal rakhatjuk bele a lekvárt. Rögtön lezárjuk és kb. 24 órán át dunsztban hagyjuk. (nálam az annyit jelent, hogy jól becsomagolom, takarókkal, stb és hagyom egy napot úgy)
Karácsonykor nagyon kellemes lesz, finom sütik készítéséhez is. Alkalmas egy kis ajándéknak is. 










Kommentare