Ungarischer Schafsquark-Aufstrich - Kőrözött kencefice





             Ungarischer Schafsquark-Aufstrich

Dieser Aufstrich ist sehr ähnlich, wie man es vom Grieche kennt. Ein wenig doch anders gewürzt. In Ungarn bekommt man eine sogenannte Schaafsquark, was man mit Butter und Gewürze mischt.  Es ist leichter, wie der Bayerische Obatzter. Da man in Deutschland keine Schafsquark bekommen kann, habe ich vor paar Jahren mit Schafskäse versucht. Man muss nur mit ein wenig Sauerrahm auflockern und bekommt man fast gleich, wie ein Schafsquark.



Zutaten:

200 g Schafsquark / oder Feta-Schafskäse + 1-2 EL Sauerrahm,
100 g Butter,
Salz, Pfeffer,
1 Zwiebel,
1 Schuss Bier,
1/2 KL Kümmel,
1 KL rote Paprikapulver,


Zubereitung:

Alles in eine Schüssel geben. Entweder mit einem Stabmixer, oder mit einem elektrischen Zerkleinerer glatt mixen. 
Die Masse darf nicht flüssig sein, lieber etwas dicker.
Für 1-2 Stunden kühl stellen, bevor man serviert. 
Mit frischem Brot und Tomaten, Radieschen, Frühlingszwiebeln servieren.




                                   Kőrözött 

Egy kedves barátnőm kérésére tettem fel ezt a receptet. Mert nagyon sok "távolba szakadt hazánk fia" ugyanazzal a problémával kűzd.... imádják a kőrözöttet, de mivel sehol sem kapható a juhtúró, már hosszú évek óta nem ettek.
Egy pár évvel ezelőtt véletlenül jöttem rá, hogy a Feta fellazításával ugyanolyan finom juhtúrót kapunk, mint ha Szlovákiában, vagy Magyarországban Brynzát vennénk. Az íze, állaga ugyanaz lesz, a megadott mennyiség, egy kicsit több, de ha megkóstoljuk az összekeverés után, még  így is, úgy is fűszerezzük. Egy kicsit mindenkinek másfajta lesz a végeredmény...van aki még sósabban, van aki köményesebben szereti...sőt már azt is hallottam, hogy van aki fokhagymásan készíti. Itt lent csak egy kb receptet adok, tehát mindenki készítheti a saját ízlése szerint.

Hozzávalók:
200 g juhtúró,  ---- vagy Feta-juhsajt + 2 ek tejföl,
100 g vaj,
1 hagyma,
só, bors, 
egy kicsi erös fűszer,
1/2 kk kömény,
1 korty sör, 
1 púpos kk  pirospaprika,


Elkészítése:

Magamrészéről nagyon egyszerűen oldom meg. Az egészet beledobom egy késes aprítóba és elturmixolom. Lehetőleg ne 
csináljuk  túl puhára. 
Izlés szerint adhatunk még hozzá fűszereket. 
A legjobb, ha tálalás előtt egy időre hidegre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. 
Friss kenyérrel, paradicsommal, retekkel és újhagymával tálalva a legfinomabb.

Kommentare