Ungarische Krautwickeln - Töltött káposzta / ahogy én készítem



              Ungarische Krautwickeln

Zutaten:
ca. 500 g Hackfleisch,
2 Eier,
500 g Fleisch für Gulasch,
100 g Bacon,
100 g Geräucherte Schinken am Stück / 1 Dicke Scheibe,
ca. 800-1000 g Sauerkraut,
1 kleiner Kopf Kraut,
5-6  Zwiebeln,
Öl,
Salz, Pfeffer,
50 g Reis,
rote Paprikapulver,
Tomatensaft, oder gehackte Tomaten aus der Dose,
1-2 EL Mehl,
 3-4 Lorbeerblätter, Schwarze-oder-weisse-Pfeffer

Zubereitung:
Als erstes den Reis kochen. Ein wenig  heiss werden lassen.  1 Zwiebel schälen, hacken und dazugeben. Kurz umrühren, Reis reingeben. (ca. ein halbe Kaffeetasse ) Doppelte Menge Wasser drauf giessen, dann zugedeckt ca. 12 Minuten auf kleinste Stufe köcheln. Man muss nur am Anfang einmal umrühren, dann nicht mehr.
In einem grossem Topf Wasser kochen. Den Kohlkopf  von den äusseren Blätter befreien. Den Strunk abschneiden und den ganzen Kohlkopf ins Heisswasser legen. Ca. nach 2 Minuten wieder rausnehmen. Da kann man schon 1-2 Blätter vorsichtig abziehen. 
Solange immer wieder ins Wasser zurücklegen, bis die gewünschte Kohlblätter zusammen hat. 
Von den Blättern die mittlere Verhärtung rauschneiden, damit die Blätter biegsam werden. 
Das Hackfleisch mit dem Reis und den Gewürzen mischen. 
Auf jedes Blatt ca. ein  Handvoll Fleisch geben. Das Blatt um das Fleisch wickeln. Von den restlichen Hack einfach Kugeln formen.
Den Sauerkraut von der Dose nehmen, abtropfen lassen, eventuell abspülen. (wer, wie mag)
Zwiebeln schälen, kleinschneiden. Bacon auch in kleinen Würfeln schneiden. Fleisch in kleine Würfeln schneiden.
In einem Topf Fett erhitzen, Bacon und Zwiebeln anrösten, Fleisch auch drauf geben. Auch das anrösten.
Mit ein wenig Mehl bestäuben, Paprikapulver draufgeben und sofort mit ein wenig Wasser aufgiessen.  Ein Teil vom Kraut drauf verteilen. Die Krautwickeln und Fleischkugeln drauflegen. So schicktet man, bis die Wickeln, Fleischklösschen und den ganzen Kraut verbraucht ist. Dann die kleingeschnittene geräucherte Schinken draufgeben. Die Tomaten-Püré, Saft, oder Mark draufgeben. Die Gewürze dazugeben und zugedeckt ca. 90 Minuten kochen.  ( man sollte ein paarmal auch vorsichtig umrühren)







           Töltött káposzta / ahogy én készítem

Hozzávalók:

500 g darált hús,
500 g pörköltnek való hús,
100 g bacon,
100 g / 1 vastagabb szelet füstölt sonka, kockázva
800g-1000 g savanyú káposzta,
1 kis fej káposzta,
5-6 hagyma,
50 g rizs, 
2 tojás,
só, bors, 
babérlevél,
paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom,
2 ek liszt,
2 kk pirospaprika,
olaj, vagy más zsíradék


Elkészítése:

Egy kis olajon megpiritjuk a rizst és egy apróra szelt hagymát. Felöntjük dupla annyi vizzel, mint a rizs volt. Beleteszünk egy kis sót és fedő alatt kb. 12 percig pároljuk.
Egy lábosban vizet forralunk. A káposzta kűlső leveleit leszedjük, levágjuk a torzsáját, majd a vízbe tesszük. Pár perc múlva újra kivesszük, lefejtünk róla 2-3 levelet, majd visszatesszük a vízbe. Addig csináljuk így, amig összejött a szükséges levelek száma. Mi pl. nem szeretjük...csak az íze miatt teszem bele.
A levelekből kivágjuk a vastag főeret, ami a levél közepén található.
Ezután a leveleket majd lehet szépen hajtogatni. Félretesszük őket.
A darált húst bekeverjük a tojással, pirospaprikával, rízssel, fűszerekkel. 
Megtöltjük vele a leveleket. Ha marad a húsból, gombócokat formálunk belőle.
Egy lábast, vagy fazekat megforrósítunk. 250 g hagymát felaprítunk és az aprított baconnal együtt egy kis olajon megsütjük. Majd hozzáadjuk a kockázott húst és fehérre sütjük. Rádobjuk a pirospaprikát, majd felöntjük egy kevéske vízzel. Rakunk rá egy vékony sor savanyú káposztát, amit megszórunk a liszttel. Erre rakunk egy sor tölteléket...majd megint káposzta következik. A tetejére rakjuk a kockára szelt sonkát, vagy húsos szalonnát, ki hogy szereti, majd felöntjük egy kis paradicsommal és vízzel. Nem kell teljesen ellepnie. Beletesszük a fűszereket is. Fedő alatt kb másfél órát főzzük. Közben egy párszor óvatosan megkeverjük. Megmondom őszintén, hogy én csak ide-oda szoktam a fazekat mozgatni...rázni, hogy ne vágjam szét a húsgombócokat a fakanállal. 
Megkóstóljuk, ha elég puha, még esetleg fűszerezzük.
Tetszés szerint tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.






Kommentare

  1. Ahány ház, annyiféle töltött káposzta! :) Én soha nem teszek bele pl. tojást vagy lisztet. Általában 40 percig főzöm. A gombócba kell a tojás, hogy összefogja a komponenseket. A tiedből kérek egy nagy tányérral, így, ebéd után! :D

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen