Rumkugeln - Rumos golyók





























              

                            Rumkugeln




Ich mache jedes Jahr einmal Rumkugeln. Man könnte sagen, es ist eine richtige Resteverwärtung, oder Recycling. 
Ich nehme alles, was man so in den Süssigkeiten-Beständen da ist. Natürlich, nur die, die schon ein wenig älter sind, aber noch nicht kaputt.

Zutaten:
Jeder kann nehmen, was er da hat. Bei mir waren es 1300 g gemischtes Süsswaren....von Schokolade, bis zum Lebkuchen und Amarettinis, Marzipan, usw.
Dazu habe ich 200 g gemahlene Mandeln gemischt, dann 200 g Erdbeermarmelade und noch 100 ml Rum.
----------------------------------
1 Packung Haselnusskrokant,
3-4 EL Kakaopulver
---------------------------

Zubereitung:
Die ganzen trockenen Zutaten mit einem Zerkleinerer hacken. Es muss nicht unbedingt alles pulverisiert sein, aber so, dass man nachher nicht allzu grosse Stücke drin sind.
Die gemahlene Nüsse, Rum und Marmelade dazugeben. Natürlich, bei jeder Mischung ist die Menge individuell. Es soll feucht sein, gut formbar.
Walnuss grosse Stücke abzwicken, rund formen und in Haselnusskrokant, Kakaopulver, Koksraspeln, oder Schokostückchen wälzen. Kühl gelagert halten sie mehrere Wochen.









                        
                            Rumos golyók

Minden évben egyszer készítek rumos golyókat. Lehet mondani, hogy ez egy "recycling" - maradék-felhasználás- újrafelhasználás. Minden, ami otthon található édesség, ami még nem romlott meg, de már úgy magában nem lesz elfogyasztva, ebbe a masszába kerül.
Ezért mindíg változik az íze, soha nem egyforma, de abban egyeznek, hogy így mindig elfogynak.
Most 1300 g kevert édességből készültek.  Még hozzáadtam egy-két dolgot , de elmondom Nektek, hogy is készült.

Hozzávalók:
1300g vegyes édesség. (csoki, marcipán, ostya, amarettini, csokis puszedli, stb.)
200 g reszelt dió, mogyoró, vagy mandula,
200 g lekvár, itt eperlekvár,
100 ml rum
----------------------
1 csomag mogyoró-grillázs,
3-4 ek kakaópor,
(vagy kókuszreszelék, vagy csokireszelék)

Elkészítése:

Az összes száraz hozzávalót egy késes aprítóval felaprítjuk. Nem kell teljesen por alakúra ledarálni, de úgy, hogy ne legyenek már benne nagyobb darabok.
A mennyiségnek megfelelően hozzákeverünk lekvárt és rumot. (nem aromát, mert egyrészt kell a folyadék, másrészt az alkohol tartósít)
Diónagyságú golyókat formálunk belőle és grillázsba, vagy kókuszreszelékbe, kakaóba forgatjuk őket.
Jól bezárt dobozokban hetekig is eláll.













Kommentare