Quark-Hefekranz - Túrós kalács koszorú





 Quark-Hefekranz



Zutaten:

250 g helles Dinkelmehl,
250 g Weissmehl,
220 g lauwarme Milch,
12  g Hefe,
1 Ei,
1 Dotter,
50 g Zucker,
80 g weiche Butter,
1 Prise Salz
-------------------

Zubereitung:

500 g körnige Quark, Topfen, 
100 g Zucker,
2 Dotter, 
Vanille,
100 g Sauerrahm- Crème Fraîche,
20 g Griess,
75 g Korinthen, oder Rosinen,
--------------------

der Saft von 1/2 Zitrone,
3-4 EL Puderzucker

Zubereitung:

Von den oberen Zutaten einen Hefeteig erstellen. Alles mit der Küchenmaschine, oder per Hand mindestens 10 Minuten kneten.
Solange kann man für die Füllung in einer Schüssel alles gut miteinander vermischen.
Dann mit eine Kunststofftüte fest zudecken und auf doppelte gehen lassen. (nicht warm stellen)
Auf ein bemehltes Brett legen und dünn ausrollen...cal 50x50 cm.
Die Füllung auf den Teig legen und schön gleichmässig verstreichen.
Den Teig aufrollen. Mit einem Messer in der Mitte halbieren und die 2 Stränge miteinander verschlingen.
Auf ein mit Butter eingepinseltes rundes Blech legen, die Endstücke schön miteinander verschliessen.
Den Backofen auf 200° einschalten. 
Wenn der heiss genug ist, den Kuchen auf die unterste Schiene schieben. Je nach Backofen braucht man ca. 35-45 Minuten. 
Noch heiss mit dem Zitronensaft-Puderzucker-Gemisch bepinseln, dann auskühlen lassen.













                             Túrós kalács koszorú

Hozzávalók:

250 g világos tönkölyliszt,
250 g búzaliszt,
1 tojás,
1 tojássárgája,
12 g élesztő,
50 g cukor,
80 g puha vaj,
1 csipet só,
---------------------
500 g túró,
100 g cukor,
2 tojássárgája,
vanília,
100 g zsíros tejföl,
20 g gríz
75 g korint, vagy mazsola,
------------------
1/2 citrom leve,
3-4 ek porcukor

Elkészítése:

A fenti hozzávalókból egy kelttésztát készítünk. Vagy géppel, vagy kézzel legalább 10 percig dagasztjuk, amíg szép selymes, sima tésztát kapunk. Nylonnal, vagy folpackal betakarva duplájára kelesztjük.
Közben összekeverjük a túrótöltelékhez az összes hozzávalót.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán szép vékonyra sodorjuk. 
Kb. 50x50 cm-esnek kell lennie.
A túrótölteléket szép egyenletesen rákenjük.  Feltekerjük mint a beiglit. Egy éles késsel hosszában félbevágjuk, majd a két fél tésztát  egymással összetekerjük. 
Egy kivajazott kerek tepsire fektetjük, a végeit összenyomjuk egymással. 
A közepén a lukat egy kicsit széthúzzuk, hogy ne keljen össze.
Bakapcsoljuk a sütőt 200°-ra.
Ha elég forró a legalsó sínre tesszük a kalácsot és sütőtől függően kb. 35-45 percig sütjük.
A citromlevet kikeverjük a porcukorral szép simára és a még meleg sütire ecseteljük. 

Kommentare

Kommentar veröffentlichen