Laugen-Kastanien - Lúgos-gesztenye




                           Laugen-Kastanien

Ich habe letzte Woche diese Party-Gebäck im Fernseher gesehen beim Deutschlands bester Bäcker.  Ein deutscher Bäcker verkauft sie in seinem Laden unter den Namen: Küstanien. Deswegen so, weil sie in der Nähe der Küste sind, irgendwo in Norddeutschland.
Ich habe kein Rezept von denen gehabt, nur nach Gefühl gebacken.
Ich glaube manche habe ich bisschen dünn abgeschnitten, nächstemal  werde ich besser aufpassen.


Zutaten:

500 g Mehl ( ich habe halbe-halbe Dinkel und Weizenmehl genommen)
1 Tüte Trockenhefe,
140 ml lauwarme Milch,
140 ml lauwarmes Wasser,
1 KL Salz,
1 KL Zucker,
50 g Schweinefett, ( oder 60 g weiche Butter)
----------------
Natronlauge-Bäckerlauge (beim Brezel schon beschrieben)

http://eszentkiralyi.blogspot.ch/2015/09/laugenbrezel-laugenbrotchen-lugos-perec.html

Zubereitung:

Alle Zutaten in eine Schüssel geben. Entweder per Hand, oder mit der Maschine mindestens 10 Minuten glatt kneten.
Mit eine Folie abdecken und 45 Minuten gehen lassen.
Auf einem Brett auf 4 Stücke teilen.  Alle 4 Teile zuerst flach drücken, dann fest aufrollen. Sie sollen ca. 4 cm Durchmesser haben.
Wieder mit der Folie zudecken und für 45 Minuten kalt stellen.
In eine Glasschüssel (Auflaufform) die Bäckerlauge lauwarm erwärmen. 
Den Backofen auf 180° einschalten.
Die längliche Teile in die Lauge legen. Mit Hilfe 2 Kunststoff Schaufel zuerst mal umdrehen, dann auf ein mit Backpapier beschichtetes Blech legen.  Von jedem "Wurst" die Enden abschneiden, dann ca. 8 Stücke teilen. 
Die Kastanien-Rohlingen schön auf dem Blech verteilen. 
Bei 180° vorgeheizt ca. 15-20 Minuten fertigbacken.



         

                            Lúgos-gesztenye

Múlt héten láttam a német tv-ben, egy pék vetélkedőn hasonló formájú péksüteményeket. Lúgos parti-zsemléknek  árulják őket és állítólag az embereknek nagyon tetszik az ötlet. 
Gondoltam én is megpróbálom, holott semilyen receptem nincs róla. Legközelebb kicsit szélesebbekre vágom őket....gondolom, amilyen vastag a tészta, olyan széles darabokat kell levágni, hogy a végén ne hosszúkásnak, hanem szép kerekdednek nézzenek ki.

Hozzávalók:
500 g liszt, (én fele tönkölyt és fele búzalisztet használtam)
1 csomag száraz élesztőpor,
1 kk só,
1 kk cukor,
50 g zsír, ( vagy 60 g puha vaj)
140 ml langyos tej,
140 ml langyos víz,
-------------------------------
nátron lúg, (a blogban már leírva a perecnél)

http://eszentkiralyi.blogspot.ch/2015/09/laugenbrezel-laugenbrotchen-lugos-perec.html

Elkészítése:

Az összes hozzávalókat egy tálba mérjük és vagy kézzel, vagy géppel legalább 10 percig dagasztjuk. Addig, amíg egy szép sima tésztát nem kapunk.  Egy nylonzacskóval letakarva 45 percig kelesztjük.
Egy deszkára tesszük, 4 felé osztjuk. Mindegyiket lelapítjuk, majd szorosan feltekerjük. Olyan lesz mint egy kis rúd.
Nylonzacskóval betakarva 45 percre hidegre tesszük.
Ezután egy négyszögletes üveg tálban meglangyosítjuk a lúgot.
A sütőt bekapcsoljuk 180°-ra.
Két db műanyag lapát segítségével az üvegtálba, a lúgba fektetjük a tésztákat. Megforgatjuk, hogy mindenhol érje a lúg. (kb 20 másodperc)
Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket.
Mindegyik tészta-rúdnak levágjuk a végét, majd ca. 8 db-ra daraboljuk őket.  
A müanyag lapát segítségével elhelyezzük őket a tepsin, lehetőleg ne érjenek össze. Vigyázzunk, ne érjen a kezünkhöz a lúg.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, gőz nélkül szép pirosra sütjük őket. Rácson hűtjük.

Kommentare