Engadiner / Bündner Nusstorte - Bündneri diótorta





                 Engadiner / Bündner Nusstorte
Diese Schweizer Kuchen...oder Tarte ist super lecker. Man kann lange aufbewahren, und schmeckt am besten, wenn man zuerst 2-3 Tage kühl gelagert hat... sagt man so....aber ich kann Euch versichern, es schmeckt noch ganz frisch... lauwarm aufgeschnitten auch super!!!

Zuteten:

Für den Teig:
325 g Mehl,
225 g Butter,
175 g Zucker,
Vanille,
1 Ei,
1 Prise Salz,
-----------------
1 Ei,
1 KL Sahne 

Für die Nussfüllung:
300 g Walnüsse,
220 g Zucker,
3-4 EL Wasser,
1 EL Honig,
220 g Sahne,

Zubereitung:

Zuerst wird der Teig zubereitet:
 Die Butter in kleine Würfeln schneiden, in einer Schüssel alles miteinander rasch verkneten. ( Braucht man keine Maschine dafür) Der Teig darf nicht warm werden, aber per Hand geknetet geht ganz schnell. In eine Folie wickeln und für 60 Minuten kalt stellen.
Nach 30 Minuten kann man mit der Füllung anfangen.
Die Nüsse grob hacken. Den Zucker mit dem Wasser in einem Topf mischen, dann karamellisieren lassen. Den Feuer klein stellen. Wenn es schon schöne mittlere Karamellfarbe hat, die Nüsse dazugeben und damit auch 1-2 Minuten rösten. Darf nicht verbrennen. Jetzt kann man die Sahne dazugeben, alles auflösen.
Vom Herd nehmen und noch den Honig dazumischen.
Den Backofen  auf 220° einschalten. Eine Tarte-Form, oder Torten-Form einfetten. (Ich habe mit Formspray besprüht.
Den Teig vom Kühlschrank holen. 
Auf ein bemehltes Brett zuerst vom 2/3 des Teiges den Unteren Boden ausrollen. Diese sollte 2 cm breiter sein, wie der Boden + Rand, restlichen Teigstücke abschneiden. 
Den Teig in den Form legen, den Boden in den unteren Rand fest eindrücken  Die lauwarme Nuss-Karamell-Masse auf den Boden verteilen.  Den Teig rundherum zurückklappen.
Von dem anderen Teig eine passende Decke ausrollen.  Oben drauf legen und mit einer Gabel zusammendrücken.
Eventuell von den Resten ein wenig Dekoration herstellen.
Das Ei mit der Sahne verquirlen und damit den Kuchen bepinseln.
Mit einer Gabel ein paarmal in den Teig stechen.
Im vorgeheizten Backofen bei 220° 10 Minuten backen, danach die Temperatur auf 180° reduzieren und noch weitere 40 Minuten so backen.


               

                             Bündneri diótorta

Ez egy svájci specialitás. Tulajdonképpen nem torta, ahogy mi ismerük a tortákat,  hanem egy tarte.  Nagyon finom, sokáig eláll, ha addig nem fogy el. Azt mondják, hogy úgy a legfinomabb, ha 2-3 napig hideg helyen áll.... de biztosítom nektek, hogy még enyhén langyosan felvágva is isteni finom. 

Hozzávalók:

A tésztához:
325 g liszt,
225 g vaj, (nem margarin)
175 g cukor,
vanília, (ki milyent haszál, én eredetit haszálok, nem vaníliáscukrot)
1 tojás,
1 csipet só,
--------------------
1 tojás
1 kk tejszín

A töltelékhez:
300 g dió,
220 g cukor,
3-4 ek víz,
1 ek méz,
220 g tejszín,


Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A vajat kockákra vágjuk, majd mindent egy tálba mérünk. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az egészet. Nem szabad felmelegnie a tésztának. Nem kell géppel dagasztani, mert úgy csak morzsóka készül belőle. 
Folpackba csomagoljuk és 60 percre a hűtőbe tesszük.
30 perc múlva folytatjuk a készítését.  
A diót durvára aprítjuk. Egy lábasban összekeverjük a cukrot a vízzel és állandó keverés mellett karamellt készítünk belőle. Ha már közepes színe van, hozzáadjuk a diót is. Takarékra tesszük a tüzet és így is 1-2 percig kevergetjük. Hozzáöntjük a tejszínt, addig keverjük, ameddig minden szépen feloldódik. Levesszük a tűzről és belekeverjük a mézet is. Ezután hagyjuk hűlni.
Az egy óra leteltével kivesszük a tésztát a hűtőből.  Bekapcsoljuk a sütőt 220°-ra.  Egy tarte-formát kivajazunk. (én befújtam forma-spray-vel) Ha nincs ilyen formánk, akkor jó egy tortaforma is.
A tésztát egy lisztezett deszkára tesszük. Kb 2/3-át kinyújtjuk kerekre. Számoljuk ki, hogy milyen nagy legyen. Lemérjük a tarte-forma átmérőjét, hozzáadjuk a szélét, plusz 2 cm-et. 
A tésztát beletesszük a forába, alul benyomkodjuk a szélébe. A langyos tölteléket rátesszük, elsimítjuk rajta. A tészta széleit visszahajtjuk a töltelékre.
A másik tésztából egy kerek formát sodrunk és a tetejére fektetjük. Egy villával odanyomkodjuk a széleit körbe-körbe.
Ha kimaradt egy kis tésztánk, azzal egy kis diszítést készíthetünk, de nem fontos.
A tojást felverjük a tejszínnel és bekenjük a tésztát. Egy villával párszor megszúrkáljuk.
Előmelegített sütőben 220°-nál sütjük 10 percig, majd csökkentjük a hőmérsékletet 180°-ra és még 40 percig szép pirosra sütjük.



Kommentare