Schoko-Mandel-Hupf mit Limettenguss - Csokis-mandulás-kevert-kuglóf limettás mázzal













     Schoko-Mandel-Hupf mit Limettenguss

Zutaten:

1. Teig:
100 g Butter,
150 g Zucker,
4 Dotter,
150 g Mehl,
50 g Stärke,
Vanille,
1/2 Päckchen Backpulver,
125 g Wasser-Sahne-Gemisch,
1 Prise Salz,


2. Teig:

100 g Butter,
150 g Zucker,
150 g Mehl,
50 g Stärke, 
1/2 Päckchen Backpulver,
125 ml Wasser-Sahne-Gemisch,
1 Prise Salz,
160 g geriebene Mandeln, (kann man mit Walnuss, oder 10 g weniger Haselnuss)
50 g geriebene Schokolade,
---------------------------------
5 Eiweiss,

Für den Guss:
225 g Puderzucker,
1 Limette (bio)
-----------------------------
Butter und Semmelbrösel für die Form 

Zubereitung:

Backofen auf 190° einschalten.

Zuerst muss man von den ersten Zutaten einen Teig rühren.
Die Butter mit dem Zucker und Dotter schaumig rühren.
Solange bis die Maschine rührt, die restlichen Zutaten vorbereiten. 
Das Mehl sieben, wiegen, Backpulver dazugeben.  125 ml Wasser mit 125 ml Sahne mischen, dann halbieren.  
Die Maschine laufen lassen und dabei abwächselnd die trockenen und flüssigen Zutaten dazugeben.
Die Kugelhupfform mit Butter bepinseln und mit Semmelbröseln bestreuen. Den Teig einfüllen.

Den 2. Teig machen wir ähnlich. 
Den Eiweiss zuerst ganz fest schlagen, auf die Seite stellen.
Die restlichen Zutaten, so wie den ersten Teig zubereiten. (ohne Dotter) Dann noch die Mandeln  und Schoko dazugeben. Anschliessend die Eiweissmasse unterheben. Diesen 2. Teig über den ersten geben, mit einer Gabel spiralförmig umrühren. 
Bei 190° ca. 60 Minuten backen  (Unter-Oberhitze)
Mit einem Holzspiess Nadelprobe machen, ob ganz durchgebacken ist. 
Ca. 5 Minuten ruhen lassen, dann einen Gitter drauflegen und den Kuchen damit umdrehen. Vorsichtig die Kuchenform entfernen. 

Für den Guss: Die Limette waschen, die Schale reiben und Saft ausdrücken. Mit dem Puderzucker ganz glatt rühren und auf den Kuchen pinseln. Trocknen und damit auskühlen lassen. 




    Csokis-mandulás-kevert-kuglóf limettás mázzal

Hozzávalók:

1. tészta:

100 g vaj,
150 g cukor,
4 tojássárgája,
150 g liszt,
50 g keményítő,
1 csipet só,
Vanília,
1/2 csomag sütőpor,
125 g víz-tejszín keverék,


2. tészta:
100 g vaj,
150 g cukor,
150 g liszt,
50 keményítő,
1 csipet só,
1/2 csomag sütőpor,
125 g víz-tejszín keverék,
160 g darált mandula, (de jó dió is, vagy 10 grammal kevesebb mogyoró)
50 g reszelt csoki,
-------------------
5 tojásfehérje,
--------------------
vaj és morzsa a forma kikenéshez,

A limettás mázhoz:

1 bio-limetta: abból a héja és a leve
225 g porcukor

Elkészítése:

Az első tésztát készítjük el először.
Bekapcsoljuk a sütöt 190°-ra.

Egy konyhagép üstjébe mérjük a vajat, cukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját és jó habosra kevertetjük.
Közben kimérjük a lisztet, a sütőport  és átszitáljuk. 
Kimérünk 125 ml tejszínt és ugyanannyi vizet és összekeverjük, majd elfelezzük.
A habosra kevert vajas masszához felváltva adjuk a száraz és a nedves hozzávalókat. Szép simára keverjük.
Egy kuglófformát kivajazunk, esetleg olajozunk és jól beszórjuk zsemlemorzsával.
Beletesszük az első tésztát.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük.

A 2. tésztát hasonlóan állítjuk össze mint az elsőt. Tehát vajat, cukrot kikeverünk (mivel nincs sárgája). Hozzáadjuk a szitált liszt-sütőpor keveréket és a tejszínes vízet. Ezután a darált mandulát és csokit adjuk hozzá.  A keményre vert tojásfehérjét szépen óvatosan aláforgatjuk. 
Az így készített 2. tésztát az első tetejére rakjuk, majd egy villa segítségével spirálosan megkeverjük.
Előmelegített sütőben 190°-on kb. 60 percig sütjük.
Tűprobával megbizonyosodunk, hogy tényleg átsült-e. Ha nem, még hagyjuk egy pár percig. Mindenkinek más a sütője, más a formája...stb.
Ha megsült, kivesszük a sütőből és kb 5 percig pihentetjük. Ezután egy rácsot teszünk a tetejére és megfordítjuk a kuglófot. 

Elkészítjük a limetta-mázat:
A megmosott limettát megtöröljük, majd lereszeljük lehetőleg az összes héját.
Ezután kicsavarjuk a szaftját és összekeverjük a porcukorral, majd beletesszük a héját is.  Szép csomómentesre keverjük. Ezzel vonjuk be a sütinken. Hagyjuk a rácson kihűlni és megszáradni.










Kommentare