Rinderroulade - Marhatekercs




                            Rinderroulade

Zutaten: (für 4 Personen)

4 Rinderroulade-Scheiben, (meine wogen 680 g)
120 g Bacon,
3-4 Cornichons,
1-2 Stck Zwiebeln,
Salz, Pfeffer,
Senf, 
2 El Tomatenpüree,
3 - 4 Möhren, (kann man auch weniger nehmen, wenn man dünne Sauce möchte, meine ist ziemlich dick, sämig geworden, aber wir mögen so)
2 Petersilienwurzeln,
1-2 Zwiebeln,
1 rote Paprika,
2 Lorbeerblätter,
2 Zweige Rosmarin,
100 ml Brühe, oder Fond,
200 ml trockener Rotwein
-----------------------
Öl zum anbraten, 
Zahnstocher oder Rouladenringe,

Zubereitung:

Zwiebeln schälen, waschen und mit den Gurken und Bacon zusammen alles auf dünne Streifen schneiden.
Das Fleisch salzen, pfeffern, dann mit Senf bestreichen. Auf die breitere Seite die Zutaten aufeinander legen. Das Fleisch aufrollen, dabei aufpassen, dass die Zutaten drin bleiben. Mit 3 Zahnstocher feststecken.
Das restlichen Gemüse schälen, waschen, kleinschneiden.
Eine Grossraumpfanne, oder Gusstopf heiss werden lassen und das Öl reingeben. Das Fleisch von allen Seiten anbraten. Dann zuerst die Tomatenmark dazugeben, auch anbraten. Die restlichen Zutaten dazulegen und mit Wein und Brühe aufgiessen. Würzen und zugedeckt köcheln lassen. (ca. 90-120 Minuten)
Wenn das Fleisch weich ist, rausnehmen. Auch die Rosmarin und Lorbeerblätter entfernen. Mit einem Stabmixer  pürieren, nochmals abschmecken und das Fleisch wieder zurücklegen in die fertigen Sauce, nochmals kurz zusammen aufkochen. 
Mit  Semmelknödeln und Blaukraut, oder mit Nudeln, oder Kartoffelpüree und Salat kann man es  servieren.  Ich habe dazu Stampfkartoffeln mit Olivenöl  und Krautsalat mit Sauerrahmdressing gereicht.


















                    
                              Marhatekercs

Story:

Ez egy tipikus német, jobban mondva sváb étel. De már Magyarországon is készítettem többször. Ha megkéri az ember a hentest, elmagyarázza, hogy milyen húst kér, hogy legyen vágva, akkor biztos meg lehet rendelni és meg is lehet kapni. Azt tudom, hogy Budapesten, a Lőrinci Béketéri hentes elkészíti. (vagyis ő már többször elkészítette nekünk)
A marhafartőből lehet ilyen szép szeleteket vágatni, ezek a szeletek majdnem két tenyérnyi nagyok. Géppel szelik ilyen szép vékonyra. (valamelyik képen látható csak a hús) 
Arra kell nagyon odafigyelni és a hentes figyelmét is felhívni, hogy szállal szemben szelje a húst. Egy jó hentes tudja, de sokszor még Németországban is megesett, hogy sajnos a szállal egyirányban vágták, mert úgy nagyobb szeleteket tudtak vágni belőle. Ha kis hússzeleteket próbál az ember kiklopfolni, az nem ugyanaz, ez a szelet ilyen nagynak van levágva. (nem a hentesnél történt, hanem nagyobb élelmiszerüzletben) Ha pedig rosszul van vágva egy hús, abból csak egy kemény, rághatatlan valami lesz, nem lesz belőle élvezhető étel. Ez ugyanígy vonatkozik a többi húsra is, a gulyáshús és az apróhús kivételével.


Hozzávalók: ( 4 főre)

4 szelet marhafartő,
120 g Bacon,
3-4 savanyú uborka,
1-2 hagyma, 
só, bors, 
mustár,
2 ek paradicsompüré,
3-4 szál sárgarépa, (nagyságtól függően)
lehet kevesebbet is, ettől szép sűrű szósz lesz,
1-2 szál petrezselyemgyökér,
1-2 hagyma,
2 babérlevél,
2 ág rozmaring,
1 db piros paprika,
100 ml húsleveslé, (vagy melegvízben feloldott vegeta)
200 ml száraz vörös bor,
--------------------------
zsíradék tetszés szerint és fogvályók

Elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk és az uborkával és Baconnal együtt vékony csíkokra szeljük.
A hússzeleteket először borsozzuk, sózzuk, majd megkenjük mustárral.  A szélesebb végére helyezünk egy adagot a hagymából, Baconból és uborkából.
Szép óvatosan feltekerjük, majd 3 fogvályó segítségével összetüzzük. 
Megtisztítjuk a többi zöldséget is és felaprítjuk tetszés szerint.
Egy nagy serpenyőt, vagy öntöttvas lábost felmelegítünk, majd beletesszük a zsíradékot.
Megpirítjuk a húst minden oldaláról, majd beletesszük a paradicsompürét és azt is megpiriítjuk. (ez fontos, így lesz finom a szósz)
Ezután felöntjük a borral, majd a húslével is.
Beletesszük az összes zöldséget, fűszert és fűszernövényt is. Fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul a hús. (eltarthat 90-120 percig is.)
Ha puha a hús, kiszedjük őket és a rozmaringágakat, a babérleveleket is. Egy késes botmixerrel pépesítjük a szószt. Tetszés szerint fűszerezzük, vagy felöntjük egy kis folyadékkal.
Visszatesszük bele a hústekercseket és mégegyszer összeforraljuk vele. 
Tálalni burgonyapürével, vagy zsemlegombóccal szokták, általában dinsztelt vöröskáposztával. 
Most én olivaolajos tört burgonyával és tejfölös káposztasalátával tálaltam.










Kommentare

Kommentar veröffentlichen