Laugenbrezel & Laugenbrötchen - Lúgos perec és lúgos zsemle
Laugenbrezel & Laugenbrötchen
Zutaten:
600 g Mehl,
300 g lauwarmes Wasser,
12 g Hefe,
12 g Zucker,
12 g Salz,
60 g Butter,
---------------------
Lauge, E-524
(Man kann in der Apotheke, oder in gut sortierten Läden bei den Backzutaten bekommen, aber auch im Mühlen-Laden)
Man muss zu 40 g NaOH + 1000 ml Wasser geben. Aber, bitte aufpassen...es ist ätzend! Entweder gar nicht anfassen, oder nur mit Gummihandschuhe! Es soll nicht in Metallgefäss aufgewärmt werden! Nach dem Gebrauch kann man in einem Glas, oder Kunststoffbehälter aufbewahren.
ev. grobe Salz
Zubereitung:
Alle Zutaten auf einmal in die Schüssel von der Küchenmaschine geben, oder in eine Hefeteig-Schüssel und kneten oder kneten lassen. Es dauert mindestens 10 Minuten.
Danach zugedeckt auf doppelte gehen lassen. Ab jetzt braucht man gar kein Mehl mehr.
Den Teig auf ein Mehl legen. Mit Hilfe eine Wage teilen. Es werden 11 Stück ca. 90 g schwere Teiglinge.
Alle nacheinander rundwirken. Dann mit einer Frischhaltefolie und noch mit einem Küchentuch zudecken und paar Minuten ruhen lassen. (ca. 10)
Solange kann man die Lauge Zubereiten. (je nach Beschreibung)
Für die Brezel:
Die Teiglinge flach drücken und aufrollen. Diese aufgerollte Stücke dann weiter ausrollen, aber so, dass in der Mitte dicker bleibt und es sich nach aussen verjüngt. Sollte ca. 50 cm lang sein.
Dann beide Ende anfassen und 2x miteinander kreuzen. Die Endstücke an den oberen, dicke Stelle andrücken.
Für das Brötchen:
Da der Teig schon rund ist, braucht man gar nichts mehr machen, die Form bleibt so.
Für die länglichen Brötchen:
Den Teig flach drücken, aufrollen. Dabei sollte man die zwei Endstücke mit den 2 kleine Finger ein wenig mehr andrücken. So werden sie spitz.
Wenn alle gewünschten Teile geformt sind, sollen die noch ein wenig gehen. Danach sollte man sie unbedingt kalt stellen. Die Teile kühlen ab, damit man sie einfach besser laugen kann. Ausserdem bekommen sie ein wenig trockene Haut...da haftet die Lauge auch besser...Also, entweder in den Kühlschrank für 20 Minuten, oder in Gefrierschank damit für 10 Minuten!
Den Backofen auf 190° einschalten.
Die Teiglinge nacheinander für 15-30 Sekunden, (je nach Stärke der Lauge) in die lauwarme Lauge legen. Mit einem nicht metallischen Küchenhelfer wieder rausholen, abtropfen lassen und auf das Blech legen. Eventuell jetzt mit grobem Salz bestreuen.
Jetzt werden sie mit einem scharfen Messer eingeschnitten. ( Ich benütze dafür ein Steackmesser, aber davon gehen auch nicht alle. Man sollte einfach durchprobieren. Es gibt welche, die auf Rasierklinge schwören. Wenn der Teig gut ist und nicht übergegangen....also nicht zu lange gehen lassen....dann kann man sehr gut einschneiden)
In den heissen Backofen schieben und ca. 25 Minuten schön rotbraun backen. Ich habe 2-3 mal mit einem Blumenspritzer ein wenig Wasser in den Backofen gesprüht, damit es Dampf gibt.
Lúgos perec és lúgos zsemle
Hozzávalók:
600 g fehér liszt,
12 g élesztő,
12 g cukor,
12 g só,
60 g vaj,
300 ml langyos víz
------------------------
étkezési lúg, E-524, ez egy vízben oldott Natriumhydroxid. (gyógyszertárban, vagy jól szortírozott élelmiszerüzletben a sütési polcon megtalálható. Nem egyezik meg a sós, vagy nátronos vízzel, mert az ízén rögtön észrevehető, hogy semmi közük egymáshoz),
40 g NaOH kerül 1000ml vízbe...ami egy műanyag, vagy üveg palackban megint eltehető a következő felhasználásig,
Vigyázat!! Nagyon maró anyag! Gyermekek elől védeni kell és a használatához vagy gumikesztyűt kell használni, vagy vigyázni kell, hogy ne érjen a bőrzöz!!!
A pihent tésztákat egymás után tetszés szerint készítjük el.
A perecekhez:
A tésztát lelapítjuk, feltekerjük, majd hosszúra sodorjuk. Kb. 50 cm-esnek kell lennie és a közepe picit vastagabb, a végei elvékonyodnak. Két kézzel megfogjuk a csücsköket és kétszer megtekerjük. Majd a két csücsköt felül a vastag tészta széleihez ragasztjuk, nyomjuk.
A zsemléhez:
Tulajdonképpen semmit nem kell csinálni, mivel kerek. Csak a lúgozás után lesz keresztbe bevágva.
A kis bucikhoz:
A tésztát lelapítjuk, feltekerjük és egy kicsit megsodorjuk. Ennél a sodrásnál a kisujjunkkal egy kicsit erősebben megnyomjuk a tésztát, így lesz csücskös.
Most bekapcsoluk a sütőt 200°-ra.
A lúgot egy lapos jénai edényben langyosítottam meg. Egy műanyag szedőkanál segítségével beletettem a pékárut a lúgba és hagytam pár másodpercig. ( 15-30)
Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket.
Ha valaki szeretné, most szórja meg a durva sóval.
Egy jó éles késsel bevágjuk a tetejüket. (én egy jó kemény steak-késsel vágom be mindig a kenyereim, nekem ez vált be. De van aki pengével, vagy szikével csinálja, mindenkinek magának kell a legjobbat megtalálnia. Ha erőteljes, határozott mozdulattal vágjuk és a tészta nem kelt túl, akkor nem nehéz bevágni.)
Rögtön a sütőbe tesszük. Kb. 25 percig sütjük és 2-3 szor bespriccelünk egy kis vizet, hogy gőz keletkezzen. Szép pirosra sütjük.
Den Backofen auf 190° einschalten.
Die Teiglinge nacheinander für 15-30 Sekunden, (je nach Stärke der Lauge) in die lauwarme Lauge legen. Mit einem nicht metallischen Küchenhelfer wieder rausholen, abtropfen lassen und auf das Blech legen. Eventuell jetzt mit grobem Salz bestreuen.
Jetzt werden sie mit einem scharfen Messer eingeschnitten. ( Ich benütze dafür ein Steackmesser, aber davon gehen auch nicht alle. Man sollte einfach durchprobieren. Es gibt welche, die auf Rasierklinge schwören. Wenn der Teig gut ist und nicht übergegangen....also nicht zu lange gehen lassen....dann kann man sehr gut einschneiden)
In den heissen Backofen schieben und ca. 25 Minuten schön rotbraun backen. Ich habe 2-3 mal mit einem Blumenspritzer ein wenig Wasser in den Backofen gesprüht, damit es Dampf gibt.
Lúgos perec és lúgos zsemle
Hozzávalók:
600 g fehér liszt,
12 g élesztő,
12 g cukor,
12 g só,
60 g vaj,
300 ml langyos víz
------------------------
étkezési lúg, E-524, ez egy vízben oldott Natriumhydroxid. (gyógyszertárban, vagy jól szortírozott élelmiszerüzletben a sütési polcon megtalálható. Nem egyezik meg a sós, vagy nátronos vízzel, mert az ízén rögtön észrevehető, hogy semmi közük egymáshoz),
40 g NaOH kerül 1000ml vízbe...ami egy műanyag, vagy üveg palackban megint eltehető a következő felhasználásig,
Vigyázat!! Nagyon maró anyag! Gyermekek elől védeni kell és a használatához vagy gumikesztyűt kell használni, vagy vigyázni kell, hogy ne érjen a bőrzöz!!!
Ha nem tudjuk beszerezni, akkor 1,5 l vízhez adjunk 60 g szódabikarbónát és forraljuk fel. Majd a megformázott pékárút ebben a forró lúgban kell kb 30 másodpercig úsztatni. Természetesen, ha a szódabikarbónás megoldást választjuk, azzal a móddal az igazi lúgos ízt nem tudjuk elérni, sőt a kinézete sem teljesen olyan. Az igazi lúgtól pirosas, fényes lesz és az íze valami isteni.
ev. szóró, vagy díszítő só
Elkészítése:
Az összes hozzávalót dagasztó tálba mérjük és vagy géppel, vagy kézzel kb. 10 percig dagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük. Ha nincs nagyon meleg, akkor ez több mint egy óráig is eltarthat, mert kevés élesztővel készül.
Ez után már nincs szükségünk lisztre.
Ha megkelt a tészta, a deszkára borítjuk. Egy mérleg segítségével kimérünk 11x 90 g darabot. Szépen kigömbölyítjük őket és betakarva hagyjuk kb. 10 percig pihenni. (én először folpackkal, majd egy konyharuhával takarom be)
Addig elkészítjük a lúgot leírás szerint.
ev. szóró, vagy díszítő só
Elkészítése:
Az összes hozzávalót dagasztó tálba mérjük és vagy géppel, vagy kézzel kb. 10 percig dagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük. Ha nincs nagyon meleg, akkor ez több mint egy óráig is eltarthat, mert kevés élesztővel készül.
Ez után már nincs szükségünk lisztre.
Ha megkelt a tészta, a deszkára borítjuk. Egy mérleg segítségével kimérünk 11x 90 g darabot. Szépen kigömbölyítjük őket és betakarva hagyjuk kb. 10 percig pihenni. (én először folpackkal, majd egy konyharuhával takarom be)
Addig elkészítjük a lúgot leírás szerint.
A pihent tésztákat egymás után tetszés szerint készítjük el.
A perecekhez:
A tésztát lelapítjuk, feltekerjük, majd hosszúra sodorjuk. Kb. 50 cm-esnek kell lennie és a közepe picit vastagabb, a végei elvékonyodnak. Két kézzel megfogjuk a csücsköket és kétszer megtekerjük. Majd a két csücsköt felül a vastag tészta széleihez ragasztjuk, nyomjuk.
A zsemléhez:
Tulajdonképpen semmit nem kell csinálni, mivel kerek. Csak a lúgozás után lesz keresztbe bevágva.
A kis bucikhoz:
A tésztát lelapítjuk, feltekerjük és egy kicsit megsodorjuk. Ennél a sodrásnál a kisujjunkkal egy kicsit erősebben megnyomjuk a tésztát, így lesz csücskös.
Amikor elkészítettük a különböző formákat, hagyjuk egy kicsit kelni őket. ( kb 15 percet) Majd ezután le kell hűteni őket. Ezért vagy 20 percre hűtőbe, vagy 10 percre fagyasztóba tesszük... télen a teraszra...
Ettöl sokkal egyszerűbb lesz lúgozni és az is fontos, hogy egy kissé megszárad, bőrös lesz, jobban tapad rá a lúg.
Most bekapcsoluk a sütőt 200°-ra.
A lúgot egy lapos jénai edényben langyosítottam meg. Egy műanyag szedőkanál segítségével beletettem a pékárut a lúgba és hagytam pár másodpercig. ( 15-30)
Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket.
Ha valaki szeretné, most szórja meg a durva sóval.
Egy jó éles késsel bevágjuk a tetejüket. (én egy jó kemény steak-késsel vágom be mindig a kenyereim, nekem ez vált be. De van aki pengével, vagy szikével csinálja, mindenkinek magának kell a legjobbat megtalálnia. Ha erőteljes, határozott mozdulattal vágjuk és a tészta nem kelt túl, akkor nem nehéz bevágni.)
Rögtön a sütőbe tesszük. Kb. 25 percig sütjük és 2-3 szor bespriccelünk egy kis vizet, hogy gőz keletkezzen. Szép pirosra sütjük.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen